|   445   0     0
  Tyckmycken

I bilen på vägen till och från Illinois hade vi massa tid att diskutera. Bland annat halkade vi på en diskussion om altruism, egoism, bildning och välfärdssamhälle.

För ett tag sedan diskuterade vi den socialistiska aspekten av sjukvården i Sverige hos A Swedish American in Sweden och hur de rika i Sverige betalar sjukvården för de fattiga. Detta sträcker sig längre än till bara sjukvård, de rika betalar även det fattigas skolgång, kulturutbud och annat.
Denna altruism ifrågasattes, och jag har funderat lite på det sedan dess.
Att betala för andras välfärd måste ju anses vara väldigt altruistiskt, och altruism är något onaturligt, oftast påhittad av religionen.

Ta då ett land som USA till exempel. I den studie som Jon Miller, Eugenie Scott och Shinji Okamoto gjort är det hela 80% i Sverige som stöder evolutionsteorin, medan det i USA är futtiga 40%. Resterande antas då tro på Adam och Eva och den viskande ormen. Följdaktligen är antalet troende mycket högre i USA än i Sverige. Vore det inte då också naturligt att man i USA var mer altruistisk än i Sverige och således även mer socialistisk än i Sverige?

Om man spinner vidare lite på det här, så spelar landets genomsnittliga bildningsnivå en stor roll i hur många som är troende. I ett land som Sverige, där den genomsnittliga bildningsnivån är väldigt hög har vi väldigt få troende, medan man i ett land som USA, där den genomsnittliga bildningsnivån är mycket lägre, har många fler troende.

Anledningen till att vår genomsnittliga bildningsnivå i Sverige är så pass hög, är på grund av/tack vare (hur man nu väljer att se på det eftersom det inte är endast positivt) att vi är så pass socialistiska. Har vi då hamnat i ett moment 22? Där vi fortsätter att ubilda oss, färre och färre är troende, färre och färre vill leva altruistiskt och betala för sina medmänniskor, vilket leder till lägre och lägre skatter vilket i sin tur leder till lägre genomsnittlig bildningsnivå, vilket i sin tur… Ja vadå? Skulle det leda till att folk började tro på Gud igen? Eller är Gud på utdöende?

Mest intresserad är jag dock av hur det fungerar i USA, där folk är så otroligt troende och religiösa, hur kommer det sig att de inte vill dela med sig mer, betala högre skatt och gör allt för sina med människor? Jag förstår inte?

Varsågoda att reda ut det här åt mig :)

0
 445   0     0
   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *