|   1 234   0     0
  Familjen

Jag har fått lite frågor angående att toaletträna katterna, så jag tänkte skriva lite om det.

Våra katter är 3 år gamla och jag tror inte att katterna måste vara kattungar för att det ska fungera, men jag tror inte heller att man kan göra det på alldeles för gamla katter. Det beror säkert helt på hur katten fungerar.
Vi har en smart och en lite mindre smart katt, och det är den mindre smarta katten som snappat upp det här först, så man behöver inte ha någon överbegåvad katt.

För att nå så här långt, började jag med att ställa in kattlådan i badrummet. Jag vet att katterna inte har något problem med att den flyttas runt, så jag flyttade den direkt in till badrummet (från att ha stått i källaren) och visade dem vart den stod. Har man katter som har svårt för förändringar får man flytta låtan någon meter i taget, tills man slutligen når badrummet.
Efter det tejpade jag fast lådan på brädspelskartonger, och lade till ett spel varannan dag tills lådan till slut stod i jämnhöjd med toaletten. Därefter flyttade jag över lådan helt till toaletten och tejpade fast den.
Tänk på att tejpa fast allting, det värsta som kan hända är att katten blir skrämd från att använda toaletten.

Efter det här kom det hittills svåraste steget – att ta bort lådan helt och tejpa fast en skål inuti toaletten med kattsand. Detta uppskattades inte alls av damkatten utan hon hade ”en liten olycka” i hörnet. Jag var efter henne som en hök tills hon slutligen kissade i skålen. Det var ingen vacker syn, utan hon lyckades på något sätt pricka bakre delen av ringen samt den lilla glipan rätt ner i toaletten och var väl inte jätteimponerad av ljudet när det rann rätt ner i vattnet.

Ju fler katter desto svårare. Det är svårt att hålla reda på vart katterna är, och det hade nog aldrig gått om jag inte var hemma hela dagarna. Tack och lov har jag lärt mig urskilja bajsfärger (vilken färdighet va?) så jag vet vem som varit där.

Det är viktigt att belöna, men aldrig straffa. Katter förstår inte varför man skriker på dem. Kattherren som inte har något problem med att använda den nya lådan försöker jag jobba positionering med, men de gillar såklart att vara ifred, så det är svårt att hinna dit i tid. Ju färre fötter i sanden, desto bättre. Igår hade kattherren en fot i sanden, så jag fick se till att lyfta ur den, vilket säkert inte var så populärt.
Viktigt att veta är att katter när de väl har börjat kissa inte kan sluta, så det går bra att positionera om tassarna då. Glöm inte att belöna rikligt!

Jag tror inte att det här hade fungerat om vi bara hade haft en toalett för att vara ärlig, utan toaletten i vårt badrum är helt och hållet katternas tills de har lärt sig det här :)

Jag återkommer när vi kommer till nästa svåra steg, som blir att ta bort sanden helt och istället så sakteliga börja fylla upp med vatten i skålen. Men vi tar vår tid, jag vill gärna att de lär sig sitta med alla tassarna på ringen först.

0
 1 234   0     0
   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *