|   619   0     0
  Gravid | Tyckmycken

Om man nämner att man vill ha en hemmafödsel tar sig folk genast rätten att döma en, utan att de har någon grund att stå på. I samma stund som man blir gravid blir man allmän egendom. Alla får tala om för en vad man ska och inte ska göra, vad man får och inte får äta, hur man ska och inte ska föda.

Om jag fick välja helt själv och inte lät folk ha något inflytande på mitt val skulle jag vilja ha en vattenfödsel hemma. Dock är det förbannat svårt att tackla kommentarer som: ”Så fruktansvärt oansvarigt av dig.” Speciellt som förstagångsföderska.
Jag hamnade i en sådan konversation med en vän för någon månad sedan där jag blev kallad oansvarig, och det slutade med att jag var tvungen att resa mig och gå därifrån. Jag var påläst och visste att riskerna var lägre vid hemmafödsel än sjukhusfödsel, men jag var inte tillräckligt påläst för att diskutera det med saklig fakta. Sen dess har jag läst, läst och läst mer.

En undersökning här i Kanada visar att riskerna för perinatal mortality är mycket lägre vid hemmafödslar än vid sjukhusfödslar. Sug på den ni!
Det första motargumentet jag får då är: ”Ja, men sjukhuset får ju ta hand om alla högriskgraviditeter, klart de har fler dödsfall.”
Men tänk att de tänkte på det när de gjorde undersökningen. De har jämfört lågriskgraviditeter som skulle kvala för att föda hemma. För vem som helst kan såklart inte göra det. Det finns riktlinjer.

Såhär lyder siffrorna:
0.35% dödsfall bland hemmafödslar
0.57% för födslar på sjukhuset med barnmorska
0.64% för födslar på sjukhuset med doktor

Det senare är standard här. Att vi har valt barnmorska har folk också opponerat sig mot. Det är ungefär detsamma som att använda sig av en häxmästare tydligen.

Jag vet inte hur det fungerar i Sverige, men här tar 90% hjälp av epidural. Den största anledningen till att jag vill undvika epidural är dominoeffekten det skapar. Epiduralen saktar ofta ner hela värkarbetet, vilket leder till att de måste ge värkstimulerande för att få igång det igen, vilket i sin tur leder till att värkarna är så passa långa och starka att mer epidural behövs, osv. Allt detta påverkar barnet, speciellt de längre och och starkare värkarna vilket leder till många onödiga kejsarsnitt för att bland annat barnets hjärtrytm påverkas. 26.3% av alla födslar här i Canada sker med kejsarsnitt. WHO rekommenderar 5-15%.

Sen har epiduralen andra bieffekter. Man kan få ryggont långt efter,r yggmärgsvätska kan läcka ut och skapa en migrän som håller i sig länge. Sugreflexen påverkas hos barn födda med hjälp av epidural, vilket kan försvåra amning.

Min förhoppning är att jag ska klara av det här utan epidural och med hjälp av lustgas, bad, boll, byta ställningar och andra saker man kan göra. Men jag har ju inte gjort det än. Jag kanske vill ha epidural när jag är 2 cm öppen, who knows? Det viktigaste är nog att man är flexibel, men det känns tryggt att jag vet vad jag vill, att jag är påläst och kan göra mina val baserat på det.

Nästa barn blir förhoppningsvis vattenfödsel hemma…
Då ska ingen få regna på min parad.

0
 619   0     0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *