|   429   0     0
  Tyckmycken

Vi hade som bekant gäster i helgen. Vi började prata om amning.

Min vän har pumpat i 10 månader. Gabriel lyckades aldrig suga på bröstet, men hon ville ändå ge sin son det bästa. Beundransvärt.

Jag berättade om min upplevelse när vi var inlagda för Noëlles gulsot. Om hur jag som nyförlöst och hormonstinn till slut inte kunde stå upp för mig själv längre. Hur jag satt där i sjukhussängen med tårarna rinnandes och en sugkopp på varje bröst. Jag visste att Noëlle åt som hon skulle, vi ville och behövde inte ge henne flaskan. Men till slut klarade jag inte att stå emot längre.
Tack och lov kunde jag fortsätta amma, Noëlle nekade inte bröstet trots att hon fick flaskan i ett par dagar.

Min vän blev jätteupprörd och undrade varför jag aldrig berättat om det tidigare.
”Sånt skulle aldrig hända i Europa, visst?”

Amning är ett hett ämne. Enligt mig har det gått överstyr i Sverige. Det fanns nog en bra balans för några år sedan, men nu har det gått tillbaka. Nu får man inte längre främja amning.
Tänk alla stackare som inte kan, ååh så dåligt de måste må av denna ”hets”.
Kvinnor argumenterar som treåringar om hur de minsann inte vill amma. Och att de vill ha sin kropp tillbaka. Och att de inte vill ha sin bebis fastklistrat 24/7. Eller att de inte känner sig bekväma med att amma.

Fan vad provocerad jag blir. Usla försök att rättfärdiga ett själviskt beteende.
Jag förstår att det finns mammor som inte kan amma. Och det är såklart en annan femma. Man kan inte förvänta sig det som Gabriels mamma gör.
Men hur kan man med vilje neka sitt barn det bästa?

Listan med fördelar som amning ger kan göras väldigt lång. Immunförsvar, högre IQ, lägre risk för inlärningssvårigheter, lägre risk för ätstörningar. Skyddar mot plötslig spädbarnsdöd, leukemi, viss barncancer, diabetes. Perfekt balans av det barnet behöver. Skyddar mot allergier.

Min farmor undrade varför jag fortfarande ammade. Och hur jag hade tänkt bli gravid… (för det vet ju alla att man inte kan om man ammar, right? Doh.) När jag berättade att jag kunde bli gravid ändå undrade hon hur jag skulle göra när nästa kommer. Då tänker jag tandem-amma, om Noëlle vill. Jag tänker inte avvänja henne, det får hon sköta själv.
WHO rekommenderar amning till 2 års ålder, minst.

Bara lite tankar såhär på nattkvisten efter att ha läst ett inlägg om amning. Klockan är 01.08 och jag ska gå upp och krypa ner bredvid min lilla prinsessa och amma henne innan vi sover vidare ♥

Godnatt.


Noëlle 2,5 vecka

0
 429   0     0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *