|   596   0     12
  Arbete | Familjen

Idag är maken pappa-”ledig”. Igår hade vi en liten diskussion och maken kände att han fick dra hela lasset med att sätta upp montern igår. Vilket är riktigt, det är lite svårt att vara med och hjälpa till med en nyfödd och en tvååring med spring i benen. Däremot lagade jag både lunch och middag med de små och medan N sov (och Milo vägrade sova) lyckades jag prismärka alla nya stämplar.

Vidare sade han att det kändes som att det skulle bli bara han som arbetade i montern. Jag förklarade att jag gärna skulle stå där hela dagen förutom när jag behöver amma Milo. Att jobba därinne är ju rena semestern mot att uppfostra två små. Vilken tur att vi är överens. Idag och imorgon (om han inte ångrar sig) är det jag som jobbar och han är ”ledig”.

Missförstå mig rätt, jag älskar att vara med barnen, men det är klart att det är påfrestande.

Nu är jag inne på lunch. Jag hade bett honom koka lite pasta och värma upp såsen från igår, men det hade han inte hunnit. Båda barnen sov middag samtidigt och precis när Noëlle vaknade så vaknade Milo. Eller nåt sånt 😉 Så jag fick gå in och värma upp maten med båda små och nu står det en tallrik där till maken och kallnar. Bäst att jag skyndar mig tillbaka in till semestern jobbet så att maken kan komma ut hit och vara ledig.

När det kommer till det här så är delad föräldraledighet bra tror jag. Den får männen att uppskatta det kvinnan gör istället för att tro att hon rullar tummarna hela dagen. Men vet ni? Jag jobbar ju på att sänka mina förväntningar på mig själv och andra, så jag tänker lämna disken i hon och inte komma med någon käck kommentar om att jag både jobbat därinne hela dagen samt presterat lunch och middag med undertonen att han inte gjort en släng trots att båda barnen sov samtidigt. Men jag är inte redo att sluta blogga om sånt här riktigt än, kanske längre fram i ”tillfrisknandet” 😉

Just det, tillbaka till semestern jobbet!

0
 596   0     12

12 svar på Pappaledig

 1. VeronikaP skriver:

  Bravo och grattis, nyttigt för alla parter!

 2. Cattis skriver:

  Såklart att man älskar sina barn och allt, men det är fantastiskt skönt att få komma till jobbet ibland där man har schemalagda lunchraster på en halvtimme då man faktiskt får äta HELT ostört! Fantastiskt 😉 Jag började jobba helger när min dotter var 4 månader, det var ett måste för oss då, men faktiskt rätt skönt att låta mannen dra hela lasset hemma under helgen så han också förstod vad det innebar.

 3. susanne skriver:

  Ja, jag jobbade kvällar/nätter/helger när våra barn var små. (6 barn på 10 år) Maken jobbade dagtid. Vi valde att inte nyttja dagis så vi sa typ hej älskling i dörren när vi möttes. Men det funkade jättebra under alla år. Båda kunde laga mat. (maken kan iallafall laga 5 mega-goda middagar)
  När jag fick barn nr 4 så jobbade jag lite direkt efteråt, för att det var skoj, (pumpade samtidigt) Vi var så sorglösa förr och såg inga hinder alls. Önskar att vi (jag) haft kvar den inställningen. Men kanske har jag blivit vuxen nu??? *hm*
  Ingen av oss har nånsin trott att den andre ”rullat tummarna”…..

  Förlåt mig vännen men jag ser inte ”problemet”. =)

 4. susanne skriver:

  ps) och vi hade hela gården full av djur som skulle ha sin omsorg samtidigt….
  Får, hund, katter, kaniner, 50 hönor, ponny, kalkoner, påfåglar mm…..
  Men vi levde verkligen i ”gröna vågen”…….. =)

 5. Mrs Stenlund skriver:

  Jag minns när vårt andra barn var 8 månader och jag skulle få börja plugga – det kändes verkligen som semester. Ingen att torka, ingen att bära omkring på när det var föreläsningar, bara mig att ta hand om – GÖTT! Och ändå älskar man dem så mycket… Hoppas du får det lugnt och skönt i montern!

 6. Ewa skriver:

  Han fixar säkert lunchen också om han får öva lite till. :)

 7. Eva skriver:

  ”Problemet” är nog att mannen tror att hans fru inte gör något när hon ”bara” är hemma ”gullar” och tar hand om barnen medan han är ute och ”jobbar”.

  ”Problemet” är nog att han behöver lära sig vad det innebär att frun ”bara” är hemma och ”latar sig” medan mannen jobar.

  ”Problemet” är nog att han inte inser att kvinnan utför ett arbete när hon föder barn, ammar, lagar mat, tar hand om hushållet, ger det äldre barnet meningsfull sysselsättning med pedagogiskt innehåll när hon är hemme och han är ute och arbetar.

  ”Problemet” är nog att han gärna vill byta plats med sin fru eftersom han tror att hon ”bara är hemma och latar sig” medan han utför den inkomstbringande sysslan.

  ”Problemet” är nog att han kanske inte har förstått att de är en familj, ett team, och att under vissa perioder under deras gemensamma äktenskap kan de inte dra samma lass.

  ”Problemet ” är nog att vi som man och kvinna är olika beskaffade. Mannen kan inte föda barn, men det kan kvinnan. Mannen kan inte amma, men det kan kvinnan.

  ”Problemet” är nog att han behöver lära sig en läxa. Om Stephanie tar det ”betungande arbetet” ifrån honom och istället låter honom vara hemma och ”lata sig” medan hon utför det betungande arbetet utan att knorra kanske han förstår tingens ordning.

  Utan att ställa till bråk med sin man har Stephanie låtit Greg på egen hand upptäcka hur saker och ting fungerar. ”Learning by doing! 😉

  Well done!
  iHusvagn svarar: Ungefär så, tack 😀

 8. Eva skriver:

  P.S.
  Om Stephaies man anser att hans arbete är mer värt , dvs. mer betungande” än hennes omsorger om barnen kanske han behöver lära sig att tänka om.

 9. ninaerica skriver:

  Det är nog nyttigt för er båda att göra såhär. Du får vara du ett tag utan att vara mamma i första hand just då, samtidigt som Greg får en bild av hur det är att vara hemma med två små barn.
  Man behöver få lite tid ibland då man inte behöver bära någon, torka något osv. Jag började jobba extra i en ostaffär när Moa var ca 10 månader (Emil var då ca 2 år och 9 månader). Först gick jag en ostutbildning i en vecka och då åt vi lunch på stan. Hon som lärde upp oss sa då till mig att det måste vara skönt för mig att kunna äta lunch i lugn och ro. Först då insåg jag att jag satt och kastade i mig maten, precis som jag gjorde hemma för att få i mig något alls.

 10. Mamma skriver:

  Hej

  Jag undrar om det inte fattas ett litet ”inte” i den här meningen: ”Jag hade bett honom koka lite pasta och värma upp såsen från igår, men det hade han hunnit.”

  Annars blir det lite svårt att förstå vad problemet är 😉
  iHusvagn svarar: Haha, tack!

 11. hehe=) Ibland är det skönt att göra annat än att vara mamma helt enkelt, inget olagligt i det! Sen slutar det för det mesta med att man får göra allt själv ändå, precis som du fick=)

  Dom behöver känna på att det inte är semester vi är på när vi är hemma med barn. Min karl har inte sagt´ett knyst sen han var föräldrarledig med Milton när han var 1-1½. Nu får jag beröm hela tiden istället=) Konstigt??? haha

 12. monnah skriver:

  Hahaha! Dagens (eller kvällens) skratt. Japp, du har så rätt så. Jag känner mig aldrig så uppskattad som då jag varit borta ett tag, både från maken (som pustar ut) och barnen (som ääääääälskar sin mamma och det sätt hon gör saker och ting på). Visst är det bra att prova varandras grejer! Det är så lätt att tro att man förstår, men det enda som hjälper är nog att ta på sig den andres skor. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *