|   1 118   0     19
  Foto & Film

Såhär ser det ut på min dator. En mapp för varje år och i den mappen har jag en mapp för varje dag. Den mappen döper jag med datum och lite löst vad mappen innehåller.

Jag har provat alla möjliga varianter, bland annat att ha olika mappar för familj & vänner, natur och övrigt men återkommer alltid till det här.

Hur organiserar ni era foton? Är ni duktiga och tar bort alla bilder som är ur fokus eller dåliga? Har ni en speciell mapp där ni sparar bra bilder?
Let me know, det finns alltid ett och annat att snappa upp :)

0
 1 118   0     19
   

19 svar på Hur sorterar ni era foton?

 1. susanne skriver:

  Ja, jag sorterar efter år (som huvudmapp) Sen har jag undermappar som semester, resor, hemmavid, barn o barnbarn, studio, annat folk, övrigt.

  Jag raderar i kameran de sämsta bilderna på direkten. Sen kollar jag bilderna i datorn – raderar de sämsta….men sen ligger jag på många….tills jag scrappat(digitalt) eller gjort fotobok. Sen raderar jag de flesta bilderna. (tack för ditt tips att kolla på 100%)

  Back-up gör jag 4 ggr/år.

  De bilder som jag använt till album/fotoböcker/förstoringar har jag i en särskild mapp.

  Kanske hade jag gjort annorlunda om mina barn varit små nu…….

 2. Jag gör som du såtillvida att jag för över bilderna i års- samt månadsmapp, men där är det stopp för mig. Jag fotograferar varje dag men ofta blir det bara en eller två bilder och jag tycker att det blir för många mappar att hålla reda på så jag brukar lägga in ALLA månadens bilder i en mapp. Om vi gjort något specifikt, ex hälsat på hos mina föräldrar etc läggs det in i en mapp med datum samt ställe, ex ”15 ystad”, ”24 julafton”. :)

 3. Jag sorterar på ungefär samma sätt som du, men jag kör år, månad och i månadsmappen ligger mappar med namn på vad bilderna i just den mappen innehåller. Det tycker jag funkar bra :)

 4. Heléne skriver:

  Jag sorterar precis som du. Det ser exakt likadant ut. Jag har testat andra sätt men hittar inget då 😉

 5. Heléne skriver:

  Jag glömde, jag försöker vara duktig att sortera bort dåliga foton eller om det är många foton vid samma tillfälle, på samma objekt osv. Gör det ganska bra, men skulle kunna bli ännu bättre 😉

 6. Ewa skriver:

  Precis samma sätt som du. :)

 7. Gunilla skriver:

  Jag använder också år, månad och om det har hänt något särskilt får den en undermapp. Men oftast blir det katt-kort (eftersom killarna är så stora) och där brukar jag i samband med tex kattuställning döpa efter uppfödarens namn (o alltså ha dit alla den uppfödarens katter, även de som flyttat till sällskapsköpare. Blir dom sen uppfödare får dom en egen mapp. Krångligt att hänga med? ;))

  Jag försöker rensa när jag för över bilderna men som tex kattungekort – ja, där är det inte lätt att rensa. Jag vet att köparna vill ha så många bilder som möjligt när de hämtar sin skatt, så där blir det bara suddiga bilder som slängs.

 8. Camilla skriver:

  Jag sorterar efter tema (familj, katter, hästar, jag, konserter mm, övrigt) och sedan efter år. I årsmapparna ligger det datumsorterat och med en beskrivning, ungefär så som du gör.
  Jag brukar göra en första rensning direkt jag har lagt in bilderna i datorn, sen gör jag ytterligare en efter kanske nån månad eller så (varierar kraftigt hur lång tid det går mellan rensningarna, men ungefär) och sen brukar jag även gå igenom dem efter något/några år eftersom jag har lättare för att slänga dem när det har gått en tid.

 9. AnnaB skriver:

  Jag gör som du, fast jag klumpar ofta ihop några dagar så det kanske står 2012-01-05, 06, 07 och så lite om innehållet. Det beror på hur många bilder jag tagit/dag förstås och ”större händelser” med många bilder hamnar ju ofta för sig. Jag är värdelös på att radera bilder. Raderar nästan inget… :)

 10. Karin skriver:

  Försöker deleta i kameran direkt. Importerar dem med Lightroom där jag sorterar bort dåliga bilder, programmet skapar automatiskt mapp efter datum. Sedan stjärnmärker jag dem i Bridge efter hur bra jag tycker dem är. Bridge är kanon program för att sortera och titta på dina bilder.
  iHusvagn svarar: Jag gav Lightroom en ärlig chans, men näe… Jag önskar att stjärnrating och keywording fastnade med bilden istället för i en databas så att man kan flytta dator utan att behöva exportera/importera databasen.

 11. Emm skriver:

  Gör en mapp med året och sedan olika mappar för varje månad.
  Fotar inte så mycket att jag behöver en för varje dag, lite tråkigt med ett foto i en mapp 😀

 12. Hanna - Miosliv skriver:

  Såhär brukar jag göra:

  En mapp för varje år, i den har jag en mapp för varje månad – och skapar en ny mapp för varje datum ofta typ: ”5 JAN 2012 ute”. Där lägger jag alla RAW bilder, sen öppnar jag Bridge och sorterar vilka som ska behållas och slängas, vill jag lägga in i bloggen osv kör jag RAW redigering + GIF i ps, och det sparar jag i en undermapp inne på ”5 JAN 2012 ute” så har jag koll på dem 😉

 13. Lisa skriver:

  Ungefär lika.
  Årsmapp – månadsmapp – dagmapp.
  Den sistnämnda kan jag döpa till duppdragets namn, eller om jag tex bara fotat hästar den dagen så heter den datum-hästar osv.

  Har tidigare gjort så att jag sorterat ur alla bilder på barne och gett dom en mapp var för varje månad, kattbilder har fått en mapp, hästbilder, naturbilder osv. Men nu blir det sällan så tyvärr. Ganska smidigt att hitta på det viset ändå, ska nog sätta mig och sortera så bakåt för två år som jag inte gjort det.

  Då blir det alltså Årsmapp – Månadsmapp – namn/händelse/djur/osv uppdelning.

  tja, det är min lilla struktur. :)

 14. Kela skriver:

  Det ser ungefär lika dant ut hos mig, fast jag har år-månad-dag,(och dagen är döpt med datum och innehåll om det är nått speciellt) sen har jag några ”lösa” mappar med tex. ”scrapbooking, målat, inrednings detaljer” osv.

 15. hanna b skriver:

  Jag soretrar i mappar som heter CONRAD, ALMA, VARDAG och PLÅTNING. Och i dom efter ”tema” och datum typ ”Rosor jan12”. :) Johans ser mer ut som ditt sorterande tycker jag,. :)

 16. Marie skriver:

  Jag sorterar efter år, månad och dagar. Tycker att jag hittar ganska bra. Sedan använder jag Picasa som hjälp om jag vill hitta en speciell bild eftersom den läser in rawfiler och visar dem med.

 17. ninaerica skriver:

  Jag sorterar efter år och under det månad. Jag är rätt lat med att lägga in foton på datorn så det blir en hel del när jag väl gör det. För att få fotona i kronologisk ordning döper jag dem med datum i månadsmappen.

 18. MamaMya skriver:

  Jag har alltid sorterat som du skriver men nu har jag en macbook å jag fattar ingenting! Jag vill sortera som innan men jag förstår inte riktigt hur jag ska göra. måste sätta mig in i detta känner jag 😉 Haha!

 19. Jag sorterar ut de sämsta i kameran (om jag inte glömmer bort det) och sorterar sedan in alla bilder i mappar efter år-månad-dag. Om jag inte fotat så mycket två dagar på raken lägger jag de bilderna i samma mapp.

  De bilderna som är riktigt bra och som jag kan använda (på bloggen, flickr, facebook ect) har jag i en mapp som heter Favoritbilder och i en undermapp har jag samma bilder men med copyright-stämpel på.

  Det finns inte en chans att det skulle fungera om jag skulle haft alla bilderna i en mapp, huller om buller. Tyvärr blir det så med bilderna ifrån min iPhone, för den sparar inte datum :( Sjukt jobbigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *