|   782   0     17
  Livet i exil | Tyckmycken

Det finns jobb överallt här. Minimilönen är ungefär 50 kr och det skapar såklart arbetstillfällen. Istället för att gå på bidrag kan folk faktiskt få jobb.  Sådana här gubbar står i korsningarna och längs vägarna. Eller bara vanliga gubbar med skyltar för den delen.

Det är allt från pizzerior och cigarrshoppar till pantbanker och guldköpställen som gör reklam för sig på det här viset.

När man går in i matvarubutiker står folk och packar varorna åt en, ännu ett arbetstillfälle.

Eller som på Wal-Mart där man kan ha titeln ”People Greeter”. Då står man helt enkelt i dörren och vinkar åt folk och hälsar dem välkomna till affären, hur trevligt är inte det?

Något som jag vet att Greg reagerade på första gången han kom till Sverige var hur skitigt det var på de offentliga toaletterna. ”Ja, det är klart” svarade jag. ”Vem vill betala 100 kr i timmen och fem veckors semester för att hålla toaletterna rena?”
Här är det alltid rent och fräscht på offentliga toaletter eftersom företagen har råd att ha någon som städar dem.

Ni fattar.

Tycker ni att det är enbart positivt att ha en så pass hög minimilön som man har i Sverige? Jättekul för den som får ett jobb att tjäna storkovan, men för alla de som inte ens kan få ett jobb?

 

 

 

 

 

0
 782   0     17
   

17 svar på Det finns jobb överallt

 1. Emelie skriver:

  Visst är det väldigt bra om alla jobbar, det tror jag att dom flesta vill göra också. Men jag tänker att om man hade 50 kr i timlön så skulle man ju inte ha råd med hyra, mat osv.
  iHusvagn svarar: Om du slapp skatta bort alla pengar 😉

 2. Anja skriver:

  Det finns ingen lagstadgad, fastslagen minimilön i Sverige, det är en utbredd missuppfattning. Däremot styr kollektivavtalen – som arbetsgivarorganisationer och fackförbund själva tagit fram – vilken minsta nivå det skall vara för en arbetstagare som omfattas av deras avtal. Denna nivå varierar mellan de olika förbunden och således mellan olika yrken/sektorer/områden, men alla som arbetar i Sverige (vitt då) omfattas av sin sektors kollektivaavtals överenskomna nivå – oavsett om man är medlem i det aktuella fackförbundet eller ej.

  Om det systemet sen är bra eller dåligt kan man ju diskutera till korna kommer hem – frågan är ju så oerhört djupt rotad och vittförgrenad genom följdfrågor rörande skatt, bidrag, arbetspolitik, klassamhälle osv osv i svensk politik att jag inte ens tänker säga min åsikt i kommentarsfältet i en blogg :)

 3. Marie skriver:

  Och ändå är ungdomsarbetslösheten i USA generellt sett bland de högsta.

  Det har ju visat sig att minimilöner inte gynnar dem som står längst från arbetsmarknaden.
  De i USA som arbetar med minimilöner måste ju inte sällan ha 2 – 3 jobb för att klara sig. Hur orkar de? Working poors, kallas de väl?

  Sen håller jag med dig att det är trevligt att bli hälsad välkommen i USAs butiker osv. Men jag önskar att de vore bättre betalda.

  Jag tror inte att sänkta minimilöner är lösningen.

 4. Sandra skriver:

  För det första så finns det ingen minimilön i Sverige, och frånvaro av kollektivavtal blir allt vanligare så att anställa någon för motsvarande lön är inte längre omöjligt. För det andra så har vi lägre arbetslöshet här än i USA. Och för det tredje så undrar jag varför hon eller han som städar toaletterna som du och jag smutsar ned inte ska kunna försörja sig på att göra det? Om man tjänar 50 kr per timme måste man ha två heltidsjobb för att komma upp i en lön som överhuvudtaget går att leva sig på. Är det rimigt tycker du? Och nej det skulle inte hjälpa om skatterna låg på amerikansk nivå, för så mycket högre är de inte längre här.

 5. Henrietta skriver:

  Problemet är väl att man inte kan försörja sig på ett jobb som ger 50 kr i timman. Då blir det ju så att man måste ha flera jobb för att få ihop det. Och har man då barn, vem ska se till dom och när ska man träffa dom?

  Så ja, jag tycker det är bra med en hög minimilön. Och man tjänar inte storkovan på ett vanligt jobb. Jag har 120 kr i timman inkl semesterersättning på båda mina jobb, ett inom handeln och ett inom vården.

  //Henrietta

 6. Alexandra skriver:

  Visst vore det trevligt att betala mindre skatt, men jag som diabetiker hade inte haft det bra i USA, det är sjukt dyrt att bli sjuk och då betalar jag hellre mer skatt för både min och andras skull.

 7. Cattis skriver:

  Hmm. Kan de som jobbar för 50 kr/timme leva på det? Hur långa dagar måste de arbeta för att få in en hyfsad månadsinkomst?

 8. Marit skriver:

  Jag tycker att det är bra att fack och arbetsgivare har förhandlat fram hyfsade lägstanivåer. Det känns fint att bo i ett land där även en ”städare” har råd med lite mer än livets nödtorft och slipper ta ett eller två extrajobb. Jag, som tjänar lite mer, betalar gärna den skatt jag gör för att alla i Sverige ska kunna ha en rimlig levnadsstandard och jag skulle absolut inte vilja ha det som i USA med t.ex. bara 2-4 veckors betald föräldraledighet.

 9. monnah skriver:

  Jag kan nog inte säga vad jag tänker här, för det skulle ta så mycket plats… Det finns flera sidor på det här med arbetslöshet och välfärd och klass och utbildning och allt vad det är. Oavsett var man bor blir man invand i det systemet och är man som jag naiv i grund och botten och tror att andra människor också vill det bästa för alla andra är det lätt att tro att det vi har naturligtvis är det bästa. Nu vet jag att det inte är så. USA är dock inget bra land att jämföra med. Det är så rörigt där att det liksom inte riktigt går att börja dra i rätt tåt. Deras ekonomiska problem har mycket att göra med en puckad ledning som krigat bort så mycket pengar (och så många LIV!) så det svartnar för ögonen om man försöker förstå hur mycket det är.

  Titta här! Får er kanske att tänka till? http://www.youtube.com/watch?v=GNFb6qe7Tmg

  Jag tror att man kommer att få se fler och fler fattiga personer i USA. Vi har blivit bortskämda här i Sverige, men tiderna blir tuffare här också. Kanske kommer det en dag som den här också hit? Då kanske man är glad över ett 50 kr-jobb eller två. (Gråtvarning.)
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14387552.ab

 10. susanne skriver:

  Okej, själv har vi alltid tyckt (på våra USA-resor) att det vart kanon-bra med en liten add i fönstret : help wanted……..mest då för alla tonåringar som söker extra-jobb…….Skitbra…som vi ser på saken. FÖR ett ordinarie jobb…… (försörjningsplikt)….mnja…..kanske lite sorgligt?

 11. susanne skriver:

  Ja, jag är fortfarande MYCKET TACKSAM för att bo i Sverige. Och vara född i Sverige.
  (trots skitiga allmänna toaletter).
  Och jag är född i en global familj.

  Och jämfört med tyska allmänna toaletter så är USA/Kanadas toaletter riktigt sunkiga. Så det beror nog på vad man jämför med……Vi har rest ganska mkt i Asien och dom toaletterna vill jag inte ha i min vardag….

  Jag tycker att ett jobb som innebär att städa toaletter är ett ganska bra jobb (för bra lön då iofs)…men ALLA ärliga jobb är faktiskt bra jobb. Om man tänker efter.

 12. susanne skriver:

  Läste ngr inlägg nu….kan hålla med Marit. Även jag är beredd att betala lite extra skatt för att fler ska få en okej levnadsstandard. Och vi försöker oxå göra gott för andra som vi inte ens känner. Annars skulle jag inte fått ro i mitt hjärta…

  MEN……..i veckan har jag läst i Aftonbladet….4 irakiska män kidnappade en 15-åring….en av männen var flickans pappa. Flickan hade blivit placerad i fam-hem ngr dgr innan. Gubbarna bakband fam-hems-föräldrarna. Dom hade pistol+kniv….Hade tagit ut 1.5 milj ett par dgr innan….VART FICK DOM TAG PÅ 1.5 milj kr??? Grannar sa att familjen packade bilar fulla med tllhörigheter…sen bara dom försvann…..

  Den flickan är ju bortom all räddning vad jag tror. (Hon skulle ju giftas bort med en morbror enl AB)

  Kolla film som heter….NÄR MÖRKRET FALLER…
  Vad ska man säga? Vad kan man göra? KAN man göra nåt?

  Ja, jag ÄR mkt tacksam för mitt liv!

 13. Eva skriver:

  För att vara ärlig tycker jag nog att det är bättre som vi har det i Sverige. Här har man antingen arbete eller inget arbete alls. De som är inne och de som är ute. Då blir det liksom inget tjafs. Vi har ju ingen naturlig underklass i Sverige eftersom alla ska vara jämlika. På det här sättet vet alla vilken underklassen är. Överklassen är automatiskt alla som har arbete. De som har arbete kan då bilda en grupp – överklassen. Om man inte kan utesluta några så finns det per automatik ingen grupp och man kan inte känna grupptillhörighet. Det är uteslutandet av andra som skapar en grupp. Om alla är välkomna så blir det ju ingen grupp.

  Det är det som är så härligt med Sverige, att man får känna att man är med i den stora gruppen. Antingen inne eller ute. Vi kan inte ha en massa halvmesyrer där vi inte vet vilka som är utanför gruppen. Om några människor skulle börja tjäna bara lite kan vi inte klassificera om de är med i gruppen eller inte. Man kan ju inte få stå med ett ben i varje läger, då upphör ju gruppen att finnas till och hur skall vi då kunna känna oss oss trygga.
  Dessutom får man känna sig givmild och storsint när man betalar skatt för de som är utanför gruppen. Det är härliga känslor.

 14. Olivia skriver:

  Om man har barn och eget boende så funkar det ju verkligen inte med ett jobb som ger 50 kr timmen.

  Men om man tar mig själv som exempel, jag går sista året på gymnasiet och har aldrig haft ett jobb. Jag har dessutom gått om ett år i ettan då jag inte trivdes på min första linje och fyller alltså 20 i år. Ni fattar kanske hur dåliga förutsättningar jag har redan att få ett jobb, jag går en linje som kräver att man läser vidare, jag är snart 20 år gammal och har inte något Cv alls, jag har inte ens någon praktik som gett någon som helst erfarenhet. Jag hade gärna tagit ett sånt jobb, för 50 kr i timmen. Jag har ingen att försörja eftersom mina föräldrar försörjer mig. Jag skulle till och med nu efter gymnasiet kunna ha ett sånt jobb i ca ett år och väntat med att flytta hemifrån och bara sparat alla pengarna istället. Då hade jag i alla fall haft något att skriva på Cv’t, att jag faktiskt har varit anställd.

  Nä jag skulle verkligen kunna ta ett sånt jobb så länge jag bor hemma. Men som sagt, för någon som inte gör det skulle det aldrig funka…
  iHusvagn svarar: Det var så jag menade. Eftersom det finns jobb som betalar olika mycket finns det något som passar alla. Jag vet hur svårt det är att få helgjobb t.ex. och då är det ju bättre med 50 kr / timmen än inget. Jag menade inte att man ska försörja en familj på fyra.

 15. Eva skriver:

  Olivia sätter tummen på problemet. Det är just därför vi måste ha arbeten med olika betalt. Mitt förra inlägg var ämnat att vara sarkastisk (om inte alla förstod det). Det är klart att det borde få finnas arbeten med lägre ingångslöner för ungdomar. Hur skall de annars få arbetslivserfarenhet? Arbeten med lägre löner borde få finnas för dem som vill och för dem som behöver jobba extra. Det kan ju hända att man vill jobba extra för att spara ihop pengar till en resa istället för att behöva låna ihop pengar. Det svenska folket borde själva få bestämma för vilken lön de är villiga att arbeta. Saltsjöbadsavtalet som ingicks mellan arbetsgivarna och facken, den s. k. ”svenska modellen”, passar inte in i ett modernt samhälle och borde skrotas. När modellen kom till fanns det lärlingsjobb och andra möjligheter för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Detta har facken förstört med sina kollektivavtal!

  Ja, ja, jag skall inte utveckla detta närmare. Ville bara säga att jag förstår hur ni tänker Olivia och Stephanie och att jag tycker att ni resonerar helt rätt.

 16. jonna skriver:

  tänkte lämna min första kommentar på din blogg, premiär! bam bam baam!
  kommentaren lyder:
  vart e du och mår alla bra? man blir lite sådär töntigt orolig när det inte kommer uppdateringar. hursom, jag hoppas du och hela lilla familjen mår bra.
  creed till dig och din blogg btw, urmysig!

 17. hanna b skriver:

  Faan uppdatera lite mer!!! Blir ju tokig på dig!! 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *