|   1 967   0     59
  Familjen | Gravid

Tänk att vi ska få en till bebis. Iiiih :) Vi är så glada! Om allt går som det ska hinner vi med att fira jul i Sverige också. Läskigt hur väl jag lärt känna min kropp, jag behöver inte ens kissa på stickor längre, jag känner igen smärtan när jag har ägglossning. Vet exakt när bebis blev till och bebis borde kika ut runt den 18 oktober någon gång. Väldigt färskt alltså, men jag hoppas alltid på det bästa.

Nå, ett fenomen jag funderat på. Första gången man är gravid då är alla glada, det tjoas och hoas och hurras. Andra gången rycker folk lite på axlarna bara, ”jaha, en gång till”. Tredje gången…då börjar en del bli rent ut sagt oförskämda. Tre är över normen, två barn ska man ha. Särskilt som vi redan har en av varje verkar folk inte förstå varför vi överhuvudtaget kan tänkas vilja ha fler.
Folk frågar om de ”bör vara glada för min skull” när jag levererar nyheterna (med undertonen ”var det en olycka?”). Eller ”Vad säger pappan?” Som att jag skulle gå och bli gravid om vi inte båda två ville det?
Mycket konstigt.

Antar att det inte blir bättre när man väl har 3-4 barn. Jag har hört så många som fått frågan hur många olika pappar det är, eller om det är samma pappa till alla barnen. Oförskämt!

Men strunt i surpropparna, vi är glada och firar. Känner ingenting än, annat än trötthet.

130215a
Här är småttingarna alldeles nyss.

Lillebror ska göra precis allt som Noëlle gör, så det gäller att hitta aktiviteter som båda tycker är kul. Milo satt i tio minuter och försökte trä på en kul på snöret och Noëlle trädde resterande 29 kulor på sitt snöre 😉

0
 1 967   0     59

59 svar på Fyra ska bli fem ♥

 1. Elin skriver:

  Whiiiiieeee!! Jag jublar och gratulerar å det högsta härifrån! Det är fantastiskt med barn, varenda ett. :) Stort grattis till hela familjen!

 2. Sandra, mamma till novalie och milton och nummer tre i magen. skriver:

  Grattis va kul! Jag väntar också min tredje nu. Har en dotter på fyra och en son på 9 månader :)

 3. nina skriver:

  Träffade en mamma på Öppna förskolan som hade 6 pojkar, den äldste var 9 år och den yngste ca 1 år. Hon sa att när hon fick dom 2 första var det massa grattis, den tredje var det hyfsat glada miner men inte som de två första. Men sen den 4e 5e och 6e var det knappt ens ett grattis. Nu har hon 6 barn och känner sig nöjd med barn.

  Såg på nyheterna igår att det börjar bli mer vanligt att bara skaffa ett barn, och att numera är 2 genomsnitt. Orsaken tros vara att allt fler skaffar första barnet då man är över 30, pga studier etc. Och då hinner man helt enkelt inte med lika många.

  • Stephanie skriver:

   Njae, jag har hört 1,67 för 2012. Här är en länk, t.ex: http://www.indexmundi.com/sweden/total_fertility_rate.html
   Det är ju ruskigt lite. Tänk då på alla invandrarkvinnor som höjer den siffran, då lär ju svensk kvinnas genomsnitt ligga närmare 1 per familj. Oavsett betyder att om några år finns det typ inga svenskar kvar. Fast det var ju tur att alla kvinnor hade möjlighet att få arbeta och bry sig om karriären medan det varade iallafall! 😉

 4. Angelica skriver:

  Grattis! Jag kommer från en familj med fyra barn och tycker det där med normer är överskattat. Vi var lika välkomna och älskade alla fyra. :)

 5. Therese skriver:

  Men det är väl klart att det är glada nyheter! Grattis gånger tusen, ni är en grymt cool familj som kommer att bli lite coolare med en liten knoddis till. 😀

 6. Tessan skriver:

  Grattis, vad skoj med en liten plutt till :)
  Följt din blogg ett bra tag, ert liv verkar så himla mysigt :)

 7. Karin skriver:

  Stort grattis! Vad mysigt med en trea!

 8. ninaerica skriver:

  Grattis! Era barn får en underbar uppväxt med föräldrar som ger dem sin tid. Klart ni ska ha fler om det är det ni vill!

 9. Märta skriver:

  Grattis!

 10. Linda Griffin skriver:

  Grattis, vad roligt med en 3:a :)

 11. Mamma skriver:

  Från det här hållet tjoas det, hoas det och hurras det i alla fall.MEN det är inte så lätt när internet inte fungerar hos dig. Jag tycker att det skall bli minst lika spännande att få barnbarn nummer tre som barnbarn nummer ett och två 😀

  Om jag skall vara ärlig mötte jag nog också den reaktionen du beskriver. Folk verkar tycka att det inte väcker nyhetens behag längre.

  Jag är jättelycklig för både dig, Greg och barnen. Vilken härlig familj ni är och blir när det lilla nytillskottet kommer 😀

 12. Affluenza skriver:

  Vad roligt, stort grattis!

  Det här med flera pappor har jag funderat lite kring. Jag och sambon väntade med vårt andra barn ett par år p.g.a. en dålig förlossning och det är hela 7 år mellan barnen. Ibland slår det mig att folk kanske inte alls ser det som naturligt att vi båda är deras föräldrar, utan att någon av oss är bonusförälder.

 13. Annabo skriver:

  Vad kul för er med en bebis till! Stort grattis :-) jag är snart 36 år och enbart en av mina vänner har mer än två barn, flera har bara ett och hel drös som inte har några alls, så jag kan verkligen bekräfta det där med att snittet ligger under 2 barn, i varje fall i min närmaste krets 😉

 14. Ewa skriver:

  Vi är fyra syskon och mamma har sagt att hon fick en del illa valda kommentarer från släkten när min yngsta lillasyster var på väg. Trodde bara det var mina släktingar som var oförskämda (inget ovanligt liksom) men det gäller visst för resten av mänskligheten också. :/

 15. Lotta skriver:

  Stort grattis!!!! Brukar inte kommentera, men tycker nu att det är dax 😉
  Blir så arg när folk tar sig friheten och kommentera andras privatliv och beslut.
  Jag och min man gjorde ett medvetet val, och har 10!!!!! år mellan våra två barn.
  När jag gick på öppna förskolan med den lilla och folk (oftast kvinnor) hörde vilket glapp
  vi hade mellan barnen, då kom kommentarerna. Först gick jag höra hur synd det var om mig, då vi tydligen fått kämpa länge för nr 2. När jag berättade att så inte var fallet, gick jag ytterligare syrliga kommentarer om hur synd det var om mig, som hade två barn med t å olika pappor. Sen när man sa hur det var, slutade det oftast med att dom gick därifrån med blickar som sa att jag inte var klok. Tydligen så ska man (i alla fall här i Sverige) ha två barn med 1,5 år imellan. Har man inte det så är man konstig.
  Själv tycker jag att det är konstigt om man inte vågar göra som man själv vill.
  Lycka till med nr 3. Och extra kul kanske det skulle vara om det är två stycken som gror i dig. Då skulle folk få något att prata om. / Lotta

 16. Sofia skriver:

  Grattis till hela familjen! :)

 17. Elin skriver:

  Stort grattis till hela familjen!!

 18. Emilia skriver:

  Grattis!!! Vad roligt, härligt, underbart!!!
  Vi väntar också tredje barnet och håller med dig om reaktionerna. Men allra mest irriterande denna gång är att precis alla säger ”men ååhh hoppas verkligen det blir en tjej nu då”. Jag längtar efter ett BARN till, men alla tar för givet att anledningen är att få en tjej. Det verkar bara vara vi som tycker att det är underbart om vi får en till liten kille.

 19. Åsa skriver:

  Grattis till magen <3

  När jag väntade nummer tre, efter att ha fått en flicka och en pojke, sa barnens farmor: "Varför ska ni ha en till, ni har ju redan en av varje och det är allt man kan önska sig?". Håhå, så mycket dumt folk kläcker ur sig.

  Kram!

  • Stephanie skriver:

   Har man en av varje kan ingen begripa varför man ska ha fler. Som att målet är ett ha en av varje. Och har man två likadana som någon skrev då kan man endast skaffa fler för att få det andra könet

 20. Marie skriver:

  Varje barn är ett mirakel!! Jag säger grattis igen och tycker att det ska bli jätteroligt att få ”hänga med” den här gången också! 😉

  • Stephanie skriver:

   Ja, tänk Marie… Det har gått några år sedan jag plockade upp dig på centralstationen och vi åkte ut till…ehh…Lilo…och scrappade 😀

 21. Catharina skriver:

  Tjoho! Gud vad roligt! GRATTIS!!

  Vår trea är ju beräknat att komma om 5-6 veckor nu… Och jag kan bara hålla med om att det inte är samma wow-effekt att berätta att man väntar barn nu, som första gången :-) Även om ingen ifrågasatt om det var planerat (eller jo, en, min chef…) eller önskat. Eller vad pappan tycker, haha, det är han som inte skulle banga på att ha fyra!!

  Lycka till med allt!

  • Stephanie skriver:

   Titta vad jag INTE hänger med! Grattis till er också 😀 Vad roligt. Vi måste försöka ses nästa gång vi är i Sverige!

   • Catharina skriver:

    Haha, jag borde kanske börja blogga igen 😉 Funderar faktiskt på det, men vi får se hur det blir.

    Det vore fantastiskt kul att ses nån gång när ni är i Sverige.

 22. zpiach skriver:

  Var så länge sedan jag hade möjlighet att sitta ner vid datorn men passade på att kika in här nu när jag hade några minuter över och vad glad jag blev för din skull! hoppas du slipper oförskämda frågor ang din graviditet du och Greg vet ju hur det ligger till iaf och det är ju viktigast:) Stort grattis! och njuuut:)

  Kram

 23. SasSa skriver:

  Oh GRATTIS så skoj!!! En sån nyhet är väl alltid skoj! Folk tycker så mycket. Har man bara ett barn, som jag är man juh konstig också :( tyvärr. Det är det inte självvalt. Men folk undrar hela tiden när jag ska skaffa nr 2?? Jomen jag försökte beställa en på internet igår men, de var slut i lagret, lixom…. Eller NOT….

  Så jag är jätteglad för er skull!!!
  Grattis än en gång till hela lilla familjen!
  Vilken lycka att bli fler. :)
  Stor kram på er.

 24. Ejris skriver:

  GRATTIS!! o skit i domedags profeterna om att tre är mycket…. anser tre är perfekt om man får välja ;))eller fyra..fem… hade nog aldrig slutat om jag kunna få hemma gjorda :p

 25. Emelie skriver:

  Grattis!

 26. Åå, stort grattis! Vad roligt!! :)

  Känner igen det där, och när jag säger till folk att jag kan tänka mig 1-2 barn till, så får man som svar ”ja, ni har ju två pojkar, ni måste ju ha en flicka å!!” eller nå liknande :p Som att vi vill ha fler bara för det liksom… Jag skulle kunna tänka mig en tredje pojk nu 😉 Klart roligt med en flicka med, men jag vill då inte ha en till pga kön, utan för att jag blir så bebissugen hihi… Känns som familjen inte är klar än eller vad man ska säga :) Men hade tänkt vänta ett par år till nästa gång, vill plugga klart och så innan… Men åå, ibland vill jag verkligen ha en 3a NU!! :) Man vet aldrig, man kanske ändrar sig hihi…

  Glad för eran skull! :)

 27. Lave skriver:

  Grattis grattis! Vad kul och mysigt för er! Strunta i alla surpuppor som jag bara tror är avundsjuka. Blir så glad av att läsa din blogg och se hur mycket kul du gör och är med dina barn :) Fortsätt så! Btw, dina bilder är grymma..

 28. sandra skriver:

  Åh vad kul! Stort grattis!
  Väntar själv på tvåan och folk envisas med att fråga om sambon/dottern hoppas på en son/lillebror nu då. Jag brukar svara att åtminstone en av dem nog skulle föredra en hundvalp…

  • Stephanie skriver:

   Haha, ja… Mycket sånt är det. Ni måste ju få en son nu för att familjen ska vara fullbordad…ehh? 😛

 29. Bodil skriver:

  Grattis! va härligt. Hoppas allt går bra. Ni har så underbara barn, så det blir säkert en underbaring till.
  kramar Bodil i Östersund

 30. Cat skriver:

  Grattis! Så jätteroligt!

 31. Gunilla skriver:

  Grattis till att ni utökar familjen med en till familjemedlem. :) Jag hoppas att du får må bra under hela graviditeten.

  Strunt i folk som är skumma och alla normer. Det finns folk som väljer att inte skaffa barn alls och det finns folk som skaffar hur många som helst. Det viktigaste är att man har tid för varje barn man skaffar.

  Själv har vi ”bara” två men dels fick jag inte skaffa flera barn pga jobbiga graviditer (o risk för att hamna i rullstol) och sen blev det helt rätt för oss med två. Detta med tanke på att jag blev utbränd två år efter yngsta sonen, något jag fortfarande inte helt har hämtat mig från. :(

  Stort grattis igen! :)

 32. Gunilla skriver:

  Grattis!!!

  Folk tycker så mycket, men jag tror också mycket ”tyckande” bottnar i nyfikenhet. Det råder massor av normer i våra samhällen. Hur många år det ska vara mellan barnen, vem som ska vara hemma/hemma mest, etc. Själv tycker jag jämlikhet, att t.ex. både mamma och pappa är föräldralediga, kör bil, lagar mat, vabbar etc., är viktigt för att våra barn, både pojkar och flickor, ska se att de att de val de har i livet inte måste vara könsbundna. Finns ganska många som tycker den principen är ganska konstig.

 33. Oh så härligt med ett till skaran, själv har jag Tre härliga ungar och två barnbarn och de alla har en mysig familj som vi älskar att va med, även om de är 24,25 32 men imina ögon blir de aldrig för små, man älskar dem alla. Struna i vad alla säger för det gäller er och inte dem. Ni verkar mysa mycket med barnen och gör massor med dem som andra inte har eller ork, pengar….jaja. Ha det bra och grattis till den växande familjen. Kram Titti

 34. Ellinor skriver:

  Stort grattis till 3:an!

  Själv får jag ibland frågan om jag verkligen var planerad – mina bröder är 15 och 25 år äldre, men jag kan förstå att folk undrar och är nyfikna och har aldrig tagit illa upp av det! Här där vi bor är det för övrigt rätt vanligt med tre barn, så det där svänger nog lite.

 35. christian skriver:

  Stort grattis till er. Det är väl så att så fort man går utanför de sociala ramarna, d.v.s. två vuxna (man och kvinna då),två barn, villa, volvo, och vovve (åtminstone i helyllesverige) så betraktas man ju som suspekt. Jisses vad vi är suspekta i vår familj. 4 barn, ett gäng amerikanska bilar, en husvagn som är större än de flesta i sverige, vovve har vi visserligen, men den är också större än de flesta :). Så länge man har tid och ork att engagera sig i sina barn får man väl ha så många man själv tycker är lämpligt, och i er familj verkar ni ju ha massor av tid till barnen, så låt bara folk tycka vad dom vill…

 36. frida skriver:

  Grattis! så glada för er! 😀

 37. Heidi skriver:

  Massor av grattis :))

 38. malin skriver:

  Åh vad roligt! Grattis

 39. Åh! Stort Grattis till er alla fyra! Vad roligt md en liten knodd till. Hoppas du får må bra och kommer kunna njuta av både graviditet och dina två små underverk. <3

  Här har vi fyra små, känner väl igen det där med minskade Grattis och en undran varför man vill ha fler när man fått en av varje… Har stött på både ock. och skämtsamma kommentarer om olika pappor med för den delen(kan ha ngt att göra med att våran äldste är rödhårig, nummer två konverterade från brunett till blondin och när trean kom ut svart som natten i håret så såg dom rätt olika ut, men never the less, konstigt att fråga om sånt…). Själv antar jag nog alltid att det är en pappa tills någon säger motsatsen.

  När vi väntade nummer fyra (som såklart både var planerad och hett efterlängtad) så bad min man mej t.om om han kunde få slippa vara med när jag berättade det för hans föräldrar för att han väntade sig gliringar. och dom kom. Från hans mor, som direkt frågade mej vad Stefan tyckte om saken… Behöver nog inte närmare gå in på hur arg jag blev och hur hon sjönk i mina ögon just då (trots det tycker jag dock väldigt mycket om min svärmor som ställer upp i vått och torrt). Hans pappa däremot blev alldeles tårögd och tyckte det var jättekul. Han tittade länge på mej och sa; Om någon ska ha fyra barn så är det du! Du är som gjord för att vara mamma. Det värmde gott efter svärmors plumpa kommentar. :) Och i efterhand känns det väldigt trist att Stefan missade det.

  Återigen, grattis! :)

 40. Thereza skriver:

  Säger stort grattis här med, hihi! :)
  Tycker det är jätteroligt att ni nu kommer bli fler <3

  Själv har jag 2,5 månad kvar tills 3'an tittar ut, can't wait! Har två små tjejer och fick höra "Hoppas det blir en kille nu då!" hela tiden så gissa om jag tyckte det var roligt när vi fick reda på att det är en tredje liten tjej och jag kunde säga det till alla att vi faktiskt till motsats till vad alla tror är jätteglada över ännu en liten underbar tjej! <3 Att vi vill ha fler barn än två har ju inget att göra med vilket kön våra första barn har!

  Sen så håller jag med om det där att de flesta inte glädjs åt att man ska få en tredje, det blev många kommentarer som "Ja, men kommer du orka" osv… Självklart kommer jag orka! Vill ju ha fyra, haha! 😉

  Det är inte ovanligt i Sverige med familjer med endast ett barn och två är väl vanligast men samtidigt tycker jag ändå att man faktiskt oftare och oftare nu för tiden ser familjer som har 3 barn vilket jag tycker är en positiv och välkommen förändring! :)

 41. My skriver:

  GRATTIS! Jättekul att ni väntar en liten till! :)

 42. AnnaB skriver:

  Stort stort grattis…!!!! :)

 43. Elin skriver:

  Ett stort grattis till er! 😀 Vad roligt 😀

 44. Helene skriver:

  Men åååååh!!!! STORT grattis!! Vad roligt med en liten bebis till!! Bry er inte om vad andra tycker!! Det är NI som bestämmer!! Du vet, jag fick Aston (3:an) strax innan jag fyllde 40 år och Charlie (4:an) då jag fyllt 42 år. Det är inte heller enligt normen, men det var vårt val! Och vi är så nöjda och glada åt att ha de små killarna i vårt liv!!

  Kram och stort lycka till!!!

 45. Helene skriver:

  Just det, glömde skriva…. I Sverige är 3 barn det nya 2 😉 Att ha 3 barn är inget ovanligt… Men att skaffa 4?!! Hej, hur får man plats i bilen? Hemma? Eget rum osv…. Tja, folk har så mkt åsikter 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *