|   914   0     23
  Familjen | Tyckmycken

140216a

Nicolas visar.

0
 914   0     23
   ,

23 svar på Vad är en hen?

 1. selma skriver:

  Haha den va bra!

 2. Elin skriver:

  i sverige har vi ett namn för både han och hon, ”hen”. ordet hen kommer från hönan. när hönan inte kan få ägg ändrar hon sig till en tupp, och därifrån kommer hen :)

 3. Louise skriver:

  Ja, jag hade lite samma åsikt i början. För det enda jag såg när jag läste ordet var just en jävla höna!
  Men jag har insett att det är sjukt användbart. Man ska inte gå ifrån och ta bort orden ”hon” och ”han” totalt – att börja kalla sin son eller dotter för ”hen” är ju helt galet. Men när man inte vet, så är hen ett jättebra ord. Läs slutet på det här inlägget som Egoina har skrivit, det förklarar saken väldigt bra – http://egoinas.se/?p=35209. Man använder det bara som ett sätt att undgå att behöva säga ”hon eller han” – man drar ihop det till ett ord bara – hen.

  • Mysmasken skriver:

   För det är så jobbigt att säga ”hon eller han”.
   Kanske om det introducerats av någon annan än genusfeministgalningarna…men näe.

   • Louise skriver:

    Well, kanske inte säga, men det är smidigt när man skriver det! Lite kortare. Jag tycker det är smidigare iallafall. Som sagt, jag var också negativ i början 😉 orka dilla om who started it?

    • Mysmasken skriver:

     Jo, just för att folk använder det i syftet ”mitt barn är minsann inget kön”…

    • Anna skriver:

     Men vänta, vad? Är hen (tre bokstäver) kortare att skriva än han/hon (också tre bokstäver)? Eller menar du istället för henne/honom? Oavsett så är det urtiders dummaste påhitt. Ordet hen då, inte din åsikt.

     • Mia skriver:

      Nej jag är ganska säker att det menas att ”hen” är kortare än att skriva ”han eller hon” (11 bokstäver) de gånger man inte vet om det är en man eller en kvinna. Tycker Egoina förklarar användningsområdet enkelt och bra i slutet på inlägget som länkades här ovan…

      • Anna skriver:

       Läste Egoinas inlägg. Men helt på riktigt – ÄR det så jobbigt att per automatik säga tex han även om man inte vet könet och så är det en kvinna? Big deal? Och är vi så lata som folk att vi inte ens kan med att skriva 8 fler bokstäver? Seriöst.

       • Alva skriver:

        Tror nog inte bara att det har med lathet att göra, språket kommer alltid att utvecklas och just order hen har ju börjat användas flitig av många tidningar. Förstår inte att det är så upprörande för vissa.

 4. M skriver:

  Visa vad än dick är då.. eller en kock..

  Så jävla fånigt att köra hen/höna.

 5. Malin skriver:

  Hahaha!

 6. Anna-ulrika skriver:

  Asså lysmasken jag hejar på dej…:) jag behöver inte skriva vad jag står i denna debatt… Skrattade gott är ditt svar längre upp:) ha ha!! Keep it UP!!! Har slutat prenumerera på tidning ” vi föräldrar ” Då de använder heeeeeeeeeennnnnnn …. Urk! Alla tidningar gör det numera. Både inredningstidningarna och blaskor som Amelia mm..

 7. Jag hoppas du lär dom vad Barn betyder också, och alla andra ord som har olika betydelser på engelska och svenska. Jag tycker det är synd på det du svarade tidigare att du hade tyckt det var en bra idé om det inte var för ”genusfeministgalningarna” hade kommit på det och allt du säger om ordet visar att du inte har läst om ordet och bryr dig om vad det kan betyda för människor och hur du förnekar existensen av människor som identifierar sig som ”hen”. tråkigt.

 8. Anna-ulrika skriver:

  Nä det e helt sjukt ..! Du vet Bonniers …

 9. Mimmi skriver:

  Hahaha, klockrent! :-)
  Jag har använt hen någon enstaka gång istället för den när jag inte vetat kön. Men jag skulle inte få för mig att använda det när jag vet könet, då är det han/hon.

 10. Zarah-Lou skriver:

  Var oxå lite anti till en början (eller början och början, ordet har funnits i över ett decennium nu..), tills jag insåg att det inte skadar mig att använda det, men det kanske skadar andra indivder som kanske inte känner en specifik könstillhörighet.
  Då blev det lättare att förstå och att kunna använda. Jag vill ju inte verka inskränkt och dum mot mina medmänniskor som redan är en väldigt utsatt grupp. Men det kanske bara är jag?

  • Mysmasken skriver:

   Ja, jag är kanske lite inskränkt och dum 😉

   • Zarah-Lou skriver:

    Antagligen inte alls, men när det kommer till detta, bara av att döma utifrån det du ger oss i detta inlägg så tolkar jag det lite så faktiskt 😛
    Och då inte sagt att jag inte alls gillar dig i övrigt!

    Det blir ju lite dumt när man försöker tala emot ett litet ord som betyder så mycket för så många andra människor än en själv. I MIN bok då 😉
    Ett ord som inte gör ont att använda, man skadas inte, förvandlas inte till en gräslök eller vad man nu skulle kunna vara rädd för att användandet innebär? Vad fan vet jag? xD

    Inte sagt att man bör använda det hela tiden, jag använder det själv väldigt sällan (bra i jobbet dock när det kommer in föräldrar med små barn/spädbarn där det är OMÖJLIGT att se om det är en kille eller tjej (eller ens utgå ifrån att de faktiskt fått en kille eller tjej..) där använder jag ordet hen oftare. Typ ”hur gammal är hen?” ”hur länge har hen varit sjuk?” Sjukt smutt faktiskt! :) Innan kunde jag märka av att föräldrarna blev lite stiff när man utgick från en ”hon” eller ”han” genom att försöka scanna av kläder/filtar/färg på nappen eller dyl. och man antog fel. Kändes inte speciellt professionellt av mig att få kunder att känna så..
    Så att nej, det används inte ofta, men jag skulle aldrig förlöjliga ordet och på så vis förlöjliga ev. skara människor som inte anser sig vara en hon eller han. Ja… det hade känts både inskränkt och dumt :(

    • Mysmasken skriver:

     Ja, men det är väldigt svenskt det här genusfenomenet och jag tror inte på det. Jag tycker att vi är olika, inte bara att vi har olika könsorgan, utan att det finns fler skillnader. Visst, rosa är bara en färg och mina pojkar har ibland rosa. Milo kom in sovrummet i morse iklädd en Tingelingdräkt, och det är helt okej. Men han är pojke, hans går alltid omkring med en bil i handen och det får han göra. Jag pratar om ”han” och ”hon”, ”flickor” och ”pojkar”. För mig är det ingenting negativt att vara pojke eller flicka. Idag var det en liten bebis, den (nämen titta, ”den” kan man ju använda) bar röda kläder och jag frågade ”How old is she…he?”. ”He is 3 months”, svarade mamman helt okrystat och så var det med det. Bara i Sverige skulle någon bli sur för att man antog att det var en flicka för att den bar rosa eller pojke för att den bar blått.

 11. E skriver:

  Grattis, du har nyss insett att vissa ord betyder andra saker på andra språk. Barn och stall är ett annat exempel. Kul va?

  Men seriöst, ska du argumentera emot genus och feminism kom med några riktiga argument.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *