|   4 594   0     15
  Familjen | Tyckmycken

Jag tror aldrig att jag berättade att vi plockade bort alla barnens leksaker.
I höstas någon gång läste jag ett inlägg som någon länkade till på Pinterest eller Facebook, jag minns inte. Det heter ”Why I took my kids’ toys away {& why they won’t get them back}”. Det kändes lite överdrivet, men ändå kändes det som att hon hade rätt i så mycket.

Anyways, jag blev lite kräkig på julafton när jag såg alla plastpresenter till höger och vänster. I år igen. Varje år sitter jag där och säger ”nästa år, då ska vi minsann dra ner”, men så blir det samma visa år efter år. Och i ärlighetens namn är det nog jag som attraheras av alla roliga, färgglada plastleksaker mer än barnen. Eller inte bara ”nog”, utan uppenbarligen.

En dag i januari fick vi nog av röran i vardagsrummet och leksakernas enda syfte verkade vara att retas med. Jag släpade fram två enorma plastlådor och vi skövlade ner alla leksaker där. Alltihop utom Duplot, utklädnadskläderna och Milos småbilar. De fick behålla två stekpannor och två uppsättningar tallrikar och bestick i sitt kök, det är allt i leksaksväg. Sen har de såklart tillgång till pysselgrejer, böcker och brädspel.

Och tro det eller ej, men barnen kommer överens mycket bättre, de leker bättre tillsammans utan alla jäkla plastgrejer. Inte en gång har de frågat efter leksakerna.

Nu är det snart Noëlles födelsedag. Svärmor undrade vad hon kunde köpa. ”Brädspel”, svarade jag. Eller pysselgrejer. Och hon behöver nya skor till dansen. Så svärmor bad mig klicka hem tre brädspel till henne =) Perfekt! Tänk att hon är fyra och snasrt kan vi spela mina favoritspel från när jag var i den åldern. Jag klickade hem Labyrinten, fast juniorversionen. Och den förtrollade skogen. Och Settlers of Catan Jr. Kul, kul!
Milo börjar bli duktig på att vänta på sin tur, så när han är vaken spelar vi lite enklare spel som han kan ta del av, men det är viktigt att låta Noëlle utvecklas för sin ålder också, så därför klickar vi hem lite svårare spel som vi spelar med bara henne när Milo sover.

140223g

Av oss får hon kuponger till roliga saker. Typ ”gå på bio med mamma”, ”gå på bio med pappa”, ”vara uppen en timme längre än sovdags”, ”åka och köpa glass på Menchies”, ”Brädspelkväll med mamma och pappa”, osv.
Sen ska vi såklart ha prinsessparty och hon vill bjuda tjejerna från dansen.

0
 4 594   0     15

15 svar på Barnens leksaker

 1. Malin skriver:

  Kul att läsa att det funkar!

  Jag är också galet less på alla leksaker i lekrummet som bara kastas ut, ingen leker med det och vi vuxna blir galna på allt stök.

  Vi ska göra samma sak, spara duplot och utöka köksdelen med nån kaffebryggare och en liten extrabänk och lite fin trämat. Kanske spara någon bil och nåt gosedjur, resten åker upp på vinden. Jag vågar inte börja med att slänga/skänka tills vi utvärderat ;)De leker ändå bara med kök och lego, så varför vi städat det andra i ett år undrar man ju 😉

  Sen har de såklart pyssel/spel/pussel men det förvarar vi och tar fram efter önskemål.

  Perfekt presenttips, tack!

  • Mysmasken skriver:

   Hur gamla är dina?

   • Malin skriver:

    Ena pojken blev 5 i januari och lilla blir 2 i april.
    Stora har smålego på sitt egna rum och även en del pyssel. Lekrummet som jag skrev om ovan är gemensamt på nedre plan.

    Och gud nåde lillebror när han stoppar in lilltån på storebrors rum…. Haha!

 2. Anna, Gbg skriver:

  Mina killar är ju lite äldre än dina barn (de fyller 5 & 7 till sommaren). Här är det mest Lego som gäller och en del Playmobil. Vi bygger Legostäder och leker med Playmobil bondgård och det är ju tusen delar som ligger spridda där man minst anar det! Tyckte det var lättare att vara restriktiv med leksakerna när de var mindre eftersom leksakerna då var så stora. Nu är alla leksaker som är roliga pyttesmå :-) Vi spelar även Skylanders på PS3 tillsammans och vi har en del pussel och vanliga brädspel också.

 3. Annika K skriver:

  Tror det är sunt med färre grejer.
  Hellre lite och byta istället för en massa
  som bara ligger högvis

 4. Maria B skriver:

  Jag har två killar 9 och 5 år som aldrig har varit speciellt intresserade av plastleksaker överhuvudtaget. När Alex nu 9 år var yngre ca 2 år och inte visade något större intresse av att börja leka med leksaker var jag orolig. Att leka rollekar har inte varit intressant för någon av dem (hemma iaf men de har lekt en del på förskolan) och att bara önska sig leksaker för sakens skull förstod de aldrig och gör ej än i dag. Väldigt snabbt insåg jag att det var upplevelser som de älskade. Tillsammans hela familjen, med bara en förälder eller tillsammans med någon annan familjemedlem som tex min bror eller mina föräldrar… Roligt har också varit spel och pyssel precis som hos er. Båda två har tidigt lärt sig siffror, och bokstäver och vi har läst mycket i böcker som vi lånar och lämnar tillbaka på biblioteket. Den bästa presenten Alex vet och som han önskat sig varje år sedan han var 3 år är en egen helg hos min bror med sambo och nu deras 3 år gamla dotter. Där blir han bortskämd, de köper något gott att äta, hyr film eller går på bio, äter massor med godis och leker tillsammans….
  När vi är och hälsar på vänner tittar både jag och killarna in i kompisarnas rum och förundras över alla dessa leksaker som fyller hyllor, bord och golv. Vi har Lego i olika former, spel och pyssel that´s it och nu börjar intresset för datorer Ipads mm så vi har just köpt ett gemensamt playstation 3… I början var det svårt att skriva önskelistor men inte längre. Barnen önskar sig upplevelser eller kläder tex biobiljetter, inträde till simhallen, en sväng till zoo, skridskor med tillgång till ishall/uterink osv…
  När vi har barnkalas med alla kompisar skriver vi på inbjudan att vi inte önskar några presenter men om någon vill ge något passar en 20a som bidrag till åkpass sommarens besök på Liseberg…
  Oj så svamligt det blev men jag ville berätta att det finns familjer även här i Sverige där vi inte har så mycket leksaker och det funkar toppen även för oss. Alla är nöjda och glada ändå speciellt barnen som insett att de inte har mkt att städa…
  Ps jag läste någonstans att svenska 5 åringar igenomsnitt har 500 leksaker var, helt galet om du frågar mig!!
  //Maria

  • Mysmasken skriver:

   Mina rollspelar inte heller. Funderar på om det beror på att man stimulerar dem för mycket med ”bra” och ”nyttiga” lekar? Jag kunde aldrig leka rollekar. Jag HATADE när mina kompisar släpade fram barbie och ponnies. Fattade inte alls vad man skulle göra så jag satt där och kammade håret på dem… Undrar vad det beror, hmm.

 5. Thereza skriver:

  Vi har också successivt tagit bort alla plastleksaker. Här hemma leks det mest med köket och trä- eller tygsakerna som hör dit eller med alla olika kläder som de har att klä ut sig med. Pussel och spel kommer fram när minstingen sover annars hamnar de bara i henens mage, hehe 😉

 6. Thereza skriver:

  Haha, det ska stå ”hennes”!! Jag skulle aldrig skriva ”henens”! 😛

 7. Helen skriver:

  Härligt! Färre prylar att bråka om och mer tid tillsammans, det kan ju inte bli bättre!
  Ni får ju dessutom en extra vinst i det här beslutet: barnen utsätts för mindre gifter. Plastleksaker är ju fulla av olika gifter.

 8. Du känns så pedagogiskt duktig på nå vis, och vettig :) Tycker ni har en jättefin tanke med barnpaketen, ska nog ta och fundera lite på det där tror jag. Kan oxå bli lite sådär blaha över alla (framförallt) plastleksaker. Konsumtionssamhälle, jupp! Tror inte barn behöver så mkt grejer egentligen men det är ju så kul att köpa och ge.. Men visst kan man tänka till lite extra och ge något med lite mer tanke kanske. Det där att få vara uppe en timme extra lät ju hur mysigt som helst :) Och bion oxå :) Hugo är iofs väldigt duktig med att leka med sina leksaker. Han har i princip haft samma hela livet (djur och bilar) och han leker med dem vaaarje dag. Tröttnar liksom inte! Så det är lite gulligt faktiskt. Men strongt av dig att plocka bort så mkt, haha.. jag kanske blir tvungen en dag oxå när Tintin är större och de börjar tjafsa om dem..

  Åh Labyrint var ett av mina favoritspel oxå när jag var liten, blir lite sugen på att köpa in det här hemma så jag kan få en liten nostalgitripp 😉

 9. Liv skriver:

  Helt rätt tänk tror jag!
  På ungarnas dagis (kommunalt….long time ago)så körde dem stenhårt med att bara ha framme få leksaker. Sen bytte dem de ”synliga” leksakerna med jämna mellanrum. Ska ha osagt om det även skedde när barnen själva bad om det. Men åkte en sak fram åkte samtidigt en sak in i förrådet. Man måste ju liksom inte slänga sakerna! Där upplevde dem att barnen ”lekte” mer när det inte fanns så stort utbud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *