|   1 800   0     9
  Vardag

Hej, här kommer jag, 5 år efter, som vanligt. Haha!
Vi håller på att planera Noëlles fyraårskalas och jag var ju bara tvungen att prova att göra macarons. Alla tjatar alltid om att det är så svårt, men hur svårt kan det vara? Joråsåatt…14 ägg senare kan jag berätta att det inte är plättlätt.
Min första sats kände jag redan när jag vikt in de torra ingredienserna i äggvitan att det inte var rätt. Alldeles för rinnigt, och ja, de blev platta som pannkakor.
Jag skyndade snabbt ner till affären för att köpa lite mer mandelmjöl (ville inte väcka barnen genom att mala mandel). Jag tänkte att de kanske blev platta för att jag hade fel mängd ägg (det stod 4 stor eller 5 små). Jag plockade fram vågen och vägde äggvitorna och satte sedan på vispen igen. 10 minuter senare var det fortfarande inte fluffigt.
”Man ska helst inte vispa i plastbunke eftersom att de kan hålla kvar fett”. Fram med stålbunke, väga äggen och sedan vispa med handvispen istället för assistenten.

Tredje gången gillt blev de toppenfina 😀

140304a

Bäst jag skriver ner hur jag gjorde innan jag glömmer bort det.

Ingredienser:

 1. 4-5 äggvitor (140 gram)
 2. 70g socker
 3. 230 g florsocker
 4. 120 g mandelmjöl
 5. En nypa salt

Vispa äggvitorna och sockret tills det är så fast att man kan vända bunken upp och ner. Vispa 1-2 minuter till, för säkerhets skull. Ha i valfri färg.
Sila florsocker och mandelmjöl i en skål så att det inte är några klumpar. Sila sedan ner det i äggblandningen.
Ta en slickepott och vik ner mjölet, saltet och florsockret. Alltså dra med slickepotten runt skålen och vik in i mitten. Ungefär 30-50 gånger. Det får inte bli rinnigt, utan tänk att de ska behålla formen när man spritsar ut dem.
Spritsa ut på bakplåtspapper och dunka sedan plåten mot bänken 3-4 gånger så de plattar till sig lite.
In i ugnen på 150ºC i 20 minuter (kan behövas längre beroende på färg).
Kör inte in två plåtar i ugnen samtidigt (på den undra plåten sprack alla).

Fyll med chokladganache:

 1. 2 msk vispgrädde
 2. 100 g choklad

Koka upp grädden och häll över chokladen. Om inte chokladen smälter kör 20 sekunder i mikron och blanda sedan till en jämn smet. Låt allt svalna innan du spritsar ut chokladen och matchar ihop två lock.

Här finns receptet och en film.

0
 1 800   0     9
   

9 svar på Macarons

 1. Martina skriver:

  Vilket bra och pedagogiskt beskrivet recept.
  Har bara hört överallt hur jääättesvårt det är och sedan ett vanligt recept så jag har inte ”vågat” prova.
  Men nu har jag skrivit ut ditt recept och kommer faktiskt prova det hela.

 2. Annika K skriver:

  De ser mumsiga ut :)
  Jag har inte heller testat att
  göra dem.

 3. zpiach skriver:

  Å vad det såg gott ut! tror du att det går att göra dem på sötningsmedel i stället för socker?

  Hur jag gick ner mer än 20kg på mindre än ett år –
  http://zpiachlchf.blogspot.se/

 4. Elin skriver:

  Finfina macarons! Jag är hemskt dålig på att följa recept och improviserar mycket när jag bakar. Men jag har lärt mig att just macarons är inte rätt kaka att improviser med. När jag bakar dem väger jag alla ingredienser noga och följer receptet. Ett tips är också att låte dem stå på plåten någon timme innan man gräddar. Då stelnar ytan till och det minskar risken att de spricker under gräddningen.

  • Mysmasken skriver:

   Ja, och jag borde inte ha kört in två, tänkte inte på att det inte är något bakpulver eller annat man måste skynda med 😀

 5. Thereza skriver:

  De blev jättefina! :) Jag har inte vågat mig på att prova än, hehe 😛

 6. Princesskalas skriver:

  […] Jag har redan skriv ett inlägg här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *