|   1 755   0     34
  Livet i exil

Alltså, varför? Varför stänger alla av sina hemtelefoner? Jag blir så ledsen i ögat.
Ringde mamma förra veckan och fick meddelat att de skulle stänga av hemnumret :( Några dagar senare sade hon att de skulle koppla in det igen, jag hoppas verkligen det! Min mormor har flyttat här i dagarna, men inte heller hennes nummer fick jag någon signal på. Jag mejlade och fick ett par dagar senare svar att hon hade stängt av hemnumret.

Mamma och mormor var de enda två Noëlle hade kvar att ringa, alla andra, mina systrar, kusiner och kompisar har sedan länge övergått till enbart mobiltelefoner.

Vad har hänt? När jag flyttade ifrån Sverige för åtta år sedan kostade det fortfarande en hel del att ringa till mobil. Har det blivit likadant som här, att man har abonnemang med obegränsat antal minuter och sådär?

Känner ni aldrig behov av att ha en telefon? Måste barnen börja ha mobil vid fem års ålder för att kunna ringa kompisar för att leka? Eller sköts allt genom mamma och pappas mobiler? Måste man alltid gå runt med mobilen på sig då, så att man hör när någon ringer? Är mobilen på hela natten också, ifall någon har något akut att ringa om? Någon som varit med om en olycka, osv. Förklara hur det fungerar.

Vi stänger av mobilerna på natten. Av två anledningar – ljud och strålning. Vi har dem i sovrummet, för att det är trevligt att kunna se vad klockan är när Nicolas försöker kliva upp kl. 05.00 på morgonen, men de är på flygplansläge hela natten, eftersom jag då slipper oroa mig för strålning.
Ni som inte har hemtelefon, är mobilen på hela natten då? Eller går det inte att nå er mitt i natten även vid nödfall?

Noëlles kompis mamma väntade ju barn och hade oss som backup ifall inte hennes föräldrar skulle vara där när de behövdes. Hon fick vårt mobilnummer med order om att ringa på hemtelefonen, vilken tid på dygnet som helst och om det var mitt i natten, fortsätt att ringa tills någon hör det och vaknar.
Om vi bara hade mobiltelefon skulle jag ha behövt ha den på hela natten. Ni som inte har den på på natten, vad händer om en familjemedlem råkar ut för en olycka och de måste ha er till sjukhuset på en gång för att denne håller på att avlida, eller vad som nu kan hända?

Förklara detta fenomen för mig, snälla, så att jag kan förstå varför man helt väljer bort en hemtelefon.

”Använd Skype då”. Visst, men för att ringa med Skype eller Viber är det fördelaktigt att ha appen på mobilen och riktigt så techig kanske inte den äldre generationen är. Det är också trevligt om personen har Wi-Fi, man vill inte råka ringa någon som är ute på stan så att den får slut på data på mobilen. De som inte har appen på mobilen har kanske Skype på datorn, men då är det slut på alla sponantsamtal. ”Ja, vi kan väl boka telefontid på tisdag kl. 17.30 er tid, 11.30 vår tid.” Det går liksom inte.

En sådan här Skype-telefon har vi haft de senaste 6-7 åren. Den kopplar upp sig mot Wi-Fi så att den är trådlös och Noëlle kan (kunde) själv ringa både min mammas och min mormors hemtelefonnummer med den när andan föll på. Det går att ringa mobil också, med det kostar fyra gånger så mycket. Man kan köpa en plan för $11.99 i månaden såg jag nu, då får vi 400 minuter att ringa för =/ Men det blir liksom inte att man ringer så långa samtal på mobil ändå. Inga timlånga samtal.

Om det inte vore för att det rinner iväg pengar just nu (köpte idag en gräsklippare och färg och 32 fläskfiléer, hejdå 4 000 kr till), skulle jag köpa varsin sån här till min mamma och mormor. Kanske snart =)

140815a
Vår Skype-telefon.

Någon undrade om det gick bra att önska inlägg – självklart! Kan inte lova att jag kan leverera, men ni får gärna önska.

0
 1 755   0     34

34 svar på Hemtelefoner

 1. TN skriver:

  För att det kostar pengar att ha hemtelefon såklart! (Förutom att en hemtelefon är ytterligare en grej som samlar damm, som måste laddas, som låter osv). Här där jag bor kostar den 13€ i fast avgift varje månad. För att kommunicera med Sverige använder jag whatsapp, Line, Skype, Face Time och Viber. Och ärligt talat, jag känner ingen som inte vet vad Skype är. Min Mormor på 92 år ringer jag via Skype liksom. Och inte behöver man boka telefontid heller, jag skickar iväg en whatsapp först, – är du hemma? Har du tid att prata? Om de svarar så ringer jag upp. Är de inte hemma så hörs man vid ett annat tillfälle då det passar bättre.

 2. Sara skriver:

  Nuförtiden har i princip ingen hemtelefon längre, tror inte att en enda person jag känner har det, det finns liksom ingen anledning. Mobiltelefoner är billiga i drift, i de flesta abbonnemang ingår det antingen fria samtal eller i alla fall väldigt mycket, så det är inte direkt en kostnadsfråga.

  Tror inte att så många stänger av mobilen under natten heller, så man kan nås alla timmar på dygnet om det är akut. Både jag och min sambo har mobilen på hela natten och använder den som väckarklocka på morgonen.

  I Sverige har vi dessutom ett tröttsamt problem med telefonförsäljare, vilket faktiskt var anledningen till att vi stängde ner vår hemtelefon. Den kostade oss inget, vi fick abbonnemanget gratis via vår kabeloperatör, men alla vi känner ringer ändå bara på mobilen eftersom det är mest praktiskt och de då kan nå den person de vill ha tag i direkt, och till slut var det bara telefonförsäljare som ringde på hemtelefonen. Onödigt, så vi stängde den.

 3. Natasha skriver:

  Tror att många väljer att ta bort hemtelefonen p.g.a de höga avgifterna.
  T.ex så har min pappa precis bestämt sig för att ta bort sin eftersom hans senaste telefonräkning var på (nu kommer jag inte ihåg exakt) ca 535 kronor och då hade han bara ringt för ca 30 kronor. På sin mobil så laddar han på 145 kronor en gång i månaden och då ringer han hur mycket han vill till både fasta telefoner och mobiler.

 4. Mamma skriver:

  Vi har inte valt bort hemtelefon. Det som har hänt är att vi har blivit bortkopplade av Telia som är huvudansvarig för fiberinstallation i vårt område.

  De stängde av eftersom vi skulle få in fiber sista veckan i juli.

  Det är underleverantören som inte har uppfyllt sina åtaganden att komma hit och rent praktiskt koppla in oss på fiber.

  Det är CG som har kontakt med dem. Jag tvår mina händer.

  • Mysmasken skriver:

   Fast första gången sa du att ni inte skulle koppla in telefon igen och vi började prata om Skype-telefoner. Trodde du menade att no skulle välja bort det.

   • Mamma skriver:

    Det var jag som trodde att CG hade bestämt att den skulle bort eftersom den var tyst. Ett missförstånd oss emellan. Vi behöver ha den kvar för svärmor och barnbarn!

 5. Mamma skriver:

  Jag tror att folk tycker att det blir för dyrt att ha ett fast abonnemang när hela familjen ändå har mobiler. Vi har dock inte valt bort vår fasta telefon. Den är en trygghet för oss eftersom mobilnätet slutar fungera då och då här på landet.

 6. Ulrika skriver:

  Vi har ingen hemtelefon. Det blev så dyrt att bara ha något som vi inte använder. Det är ändå ingen som ringde på hemtelefonen utan ringde på mobilen ändå.

 7. Nora skriver:

  För åtta är sedan var det redan billigt att ringa med mobiltelefoni i Sverige. På den tiden ringde man ofta ”gratis” inom sin egen operatör. Nu har nog de flesta någon form av totala abonnemang där man för en fast kostnad får i princip obegränsade samtal och sms och sedan en begränsad mängd data (ex. 3 eller 5 GB).
  USA ligger efter när det gäller mobiltelefoni., t.ex. att man väldigt länge har behövt betala för att ta emot samtal. Det är också dyrare med abonnemang när jag och svärmor exempelvis jämfört priset för abonnemang med en iPhone. Då var det i alla fall någon hundralapp billigare per månad i Sverige.

 8. Louise skriver:

  Jag ser det lite som en extra, onödig utgift? Man betalar abonnemanget på mobilen, i Sverige idag har i stort sett alla alltid mobilen med sig och ja, det är inte något man stänger av på nätterna. En hemtelefon kostar extra och om man bara får 1-2 telefonsamtal i veckan på den – finns det då någon anledning att ha den kvar? Nja. Då kan man slippa en extra utgift på något som knappt används.
  En digital klocka har jag i sovrummet utöver mobilen, jag vill kunna se vad klockan är direkt utan att behöva ta upp och pilla med telefonen mitt i natten.

  • Louise skriver:

   Hum, kanske borde läst igenom de andra kommentarerna innan, nu blev det mest en upprepning 😀
   Jag har gärna mobilen på andra sidan rummet när jag sover.

  • Mysmasken skriver:

   Borde nog skaffa en sån klocka, men störs av ljuset 😛

 9. Zarah-Lou skriver:

  Har inte haft hemtelefon sedan jag flyttade hemifrån (9 år sedan), och även fast vi har fiber nu där telefon ”bara” skulle kosta 300 kronor i månaden (eller om det tom. ingick?) så kommer vi inte skaffa det.
  Ingen annan har hemtelefon längre.. eller jo, min farmor.. hon rabblar sitt telenummer så fort hon svarar! xD

  Jag har 10GB, fria SMS och fria samtal för 349 kronor. Det slår lixom allt vad hemtelefon heter..

  Har dock inga barn, men det verkar inte på min sambo som att det är vidare svårt att fixa med kompisträffar via hans telefon. Det är ju som att han skulle ha svarat på hemtelefonen hela tiden – och ropat på lill-A att det är till honom lixom :)

 10. Husvagnsfamiljen skriver:

  Du har en poäng i det, om någon behöver nå dig omg. Våra är på ljudlöst på natten och de ligger i ett annat rum men vi använder dem som väckarklocka. Skall kolla på det där med flygplansläge. Vi betalar lite över 600kr/ kvartalet och ringer för ca 150kr/ kvartalet på den fasta telefonen och funderar på att ta bort den.

  • Mysmasken skriver:

   Fast i flygplansläge går det inte att nå er, heller, men man får åtminstone inte hjärncancer av att ha den påslagen bredvid kudden.

 11. Anna, Gbg skriver:

  Vi har både hemtelefon och mobiler. En anledning är bla vi har en del utlandssamtal som jag tror skulle bli dyrare att ringa med mobil. Jag har ett begränsat abonemang där det inte ingår så mycket surf eller fria samtal/sms. Jag tycker om känslan av att prata i en vanlig telefon och inte bara mobil. På natten har jag mobilen på ljudlös men anänvder den som väckarklocka och de ligger på golvet nedanför sängen. Oroar mig inte för någon strålning.

 12. Therese skriver:

  Vi har kvar hemtelefonen och så lär det bli ett tag framöver. Vi bor ute på landet och mobiltäckningen är sporadisk, får vi mobilsamtal är det bara på vissa ställen i huset och trädgården det är täckning.

  I väntan på att vi och grannarna ska gräva fiber har vi internet via adsl som går via hemtelefonen. Så jag tror att det där med hemtelefon beror lite på hur och vart man bor.

 13. Heidi skriver:

  Lekträffar sköts via föräldrarnas mobiler, åtminstone fram tills barnen har en egen mobil. Har en 5 åring & får t ex SMS i stil med ”Hej! miranda undrar om hon kan komma leka med isabella imorgon” ifrån en föräldrer.

 14. Gunilla skriver:

  Vi har kvar vår hemtelefon, dels för det här med utlandssamtalen (fast det rings inte särskilt ofta, och mest skypas det), dels för att barnen själva ska kunna ringa sina kompisar. Det har varit ett bra sätt för dem att lära sig att ringa och ta emot samtal. Vi betalar en liten summa för telefonen (IP-telefoni). Tror nog att vi kommer göra oss av med hemtelefonen om några år, eller om den går sönder, inte köpa någon ny.

  Den stora (11 1/2 år) har nu slutat gå på fritids och har precis fått sin första egna mobiltelefon. Vi har väntat längre än många med det. Hon behöver den egentligen inte, men det är smidigare om hon kan sms:a och ringa till oss när hon går hem och så då vi ofta sitter i möten, åker i bil och annat när hon ringer. Samt att när hon ringer från skolan så syns det inte vilket nr hon ringer ifrån. Har hänt mer än en gång att jag klickat bort henne och först efteråt kommit på att det nog var hon.

  Jag har min mobiltelefon på flygplansläge när jag sover. Jag har den precis bredvid mig under natten eftersom jag somnar till ljudböcker. Min dotters mobil är också på flygplansläge. Min man har lite svårare att foga sig efter mina önskemål. :/

  Vår hemtelefon är dock på nedervåningen så skulle det hända att någon ringer på natten hör jag det nog inte ändå. Förresten så strålar bärbara hemtelefoner mer än mobiltelefoner eftersom de hela tiden sänder och tar emot signaler från basstationen.

  Vi betalar sammanlagt ca 1200 kr i månaden för våra tre mobiler. Två iphone 5, en 4s, där min man och jag har obegränsad surf och en samtalspott som vi aldrig kommer i närheten av att överstiga, och vår dotter har obegränsade sms och samtal och 0.5 GB surf.

  • Mysmasken skriver:

   Fast jag känner ingen som sover med hemtelefonen.
   Mobilen är ju så mycket mer än en telefon idag, det plingar när man får mejl, osv, så den har man ju oftast med sig.

   • Gunilla skriver:

    Nej, ingen sover nog med hemtelefonen. Men det är nog många som har (eller hade innan mobiltelefonens tid) den nära sängen, på nattygsbord eller så.

 15. Mimmi skriver:

  Vi tog bort hemtelefonen för tre år sedan. Var bara försäljare som ville nå vårt företag som ringde på den, trots att det var privatnummer. Har mobilen på vibrera på natten men måste hitta en lösning att ha den lite längre bort än bredvid sängen.

 16. Henrietta skriver:

  Vi har både och. Men vi har mobilerna på dygnet runt men inte i sovrummet. Just för strålningen och att vi inte vill bli störda i onödan.
  Vi har vanliga klockor som väckarklocka i sovrummet.
  Men vi funderar på att ta bort hemtelefonen för att det är så dyrt.
  /Henrietta

 17. Elin skriver:

  Vi har sparat hemtelefonen mest för barnens skull. Men ärligt talat så ringer ingen av barnens föräldrar på den, utan till våra mobiler. De enda som använder hemtelefonen är våra föräldrar, ett par gånger i veckan. De skulle ju givetvis kunna nå oss lättare om vi bara hade mobilerna. Då behöver de ju inte först ringa hem till oss (utan svar) om det är så att vi inte är inne.

  Jag är kanske naiv, men jag är inte särskilt rädd för strålning från mobiler. Det pratas inte om det alls tycker jag och jag vet ingen jag känner som inte har sin mobil bredvid sängen på natten.

 18. Jane skriver:

  Jag kan ha min mobil på ljudlös men välja att vissa nr alltid ska släppas igenom, som familjen då om något akut skulle hända
  Har inte haft hemtelefon på flera år eftersom ingen ändå ringde där
  Betalar 445:-/mån med obegränsad telfoni, sms och surf, så jag har även stängt bredbandet hemma och delar med mig från telefonen till datorn :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *