|   1 522   3     23
  Livet i exil | Vardag

 Ser fram emot utmaningen att skicka nyttig mat till skolan med Noëlle. Jag tänkte att vi skippar Disney-tjafset och väljer en kul ryggsäck istället. Jag älskar Skip Hops väskor, och den här är ju både kanadensisk och svensk på samma gång, med älgen. Den får hon i julklapp, tänkte jag. Lika bra att slå in allt sånt kul som hon ändå behöver. Det är inte så långt kvar nu…varken till skolan eller jul.

Har också valt ut en sådan termos som jag kan skicka varm mat i, perfekt!

Funderar på vad för mat man kan skicka med, får helt enkelt se till att göra extra portioner att stoppa i frysen, så att jag har något att skicka de gånger vi exempelvis äter klyftpotatis eller något annat som inte går att värma upp.

Måste plugga på lite hur det fungerar med mellanmål och sådär. Men jag kan tänka mig att det blir två mellanmål och en lunch.

140928a

RyggsäckenMatlådanMat-termos  (hos Amazon, som ni inte har) 😉

3
 1 522   3     23

23 svar på Det där med lunch

 1. Annika K skriver:

  Så gulliga :)
  Förstår att det blir en utmaning att fundera ut mat som går bra att ha i mattermosen.
  Grytor, pasta med olika saker, korv o mos… Osv
  Kalla sallader? Pannkakor?

  • Mysmasken skriver:

   Ja, precis, korvstroganoff, rotfruktsgryta, spagetti med köttfärssås, pannbiffar med morötter och potatis, fisk med potatismos och ärtor, osv :)

   Får göra extra portioner av vissa grejer att ha i frysen ifall det vi äter till middag inte funkar, typ klyftpotatis.

 2. Frida skriver:

  Åh dem där väskorna är ju helt underbara! :) en sådan ska nog min systerdotter få i julklapp.

  Har inte haft möjlighet att läsa bloggar på väldigt länge nu, så jag ser framimot att läsa alla inlägg från dig som jag har missat :)

 3. Ellinor skriver:

  När jag jobbade på bokförlag layoutade jag en bok som heter moderna matsäckar. Den kanske vore något? Massa recept och tips på mat att ha med sig!

 4. Louise skriver:

  10-åringen i min familj där jag var au pair hade ibland med sig rester av pasta i tomatsås eller mac & cheese i en termos. Snabbt och iaf lite bättre än amerikansk lunch!

 5. Gunilla skriver:

  Oj, vad du har varit flitig på bara ett par dagar. :)

  Supersmart idé detta med lådorna till barnen och smart att dela upp i det i olika år. Jag har varsin låda till barnen men allt ligger typ ”huller om buller”. Jag brukar dock skriva datum på ex teckningar och näää, man orkar inte se hur många teckningar som helst/år. 😉

  Tycker detta med skollunch låter intressant. Jag kan dock inte förstå hur man kan skicka med skräpmat (som chips) etc.

  Väldigt snygga ryggsäckar du har hittat. Jag antar att N väntar tills det är dags för skolstart? :)

  Men varför börjar hon efter jul och inte nu i höstas?

  • Mysmasken skriver:

   Hon börjar VPK (Voluntary Pre-Kindergarten). Ett frivilligt skolår och här i vårt county får de skolpeng till en termin. När jag valde tyckte jag att det verkade knäpp att sätta henne på hösten, sen ska hon vara hemma 9 månader (vår plus sommar) innan hon börjar Kindergarten… Så vi valde våren, så får hon sommarlov som alla andra och sen börjar Hon Kindergarten som alla andra.
   I vissa countyn går de halvdagar eller tre dagar i veckan, men alltså inte här.
   Jag kunde ha tagit skolpengen och gått till en religiös skola med halvdagar, men vi är som bekant inte troende.

   Så Noëlle kommer kastas in 8.30-14.30 fem dagar i veckan, från att aldrig ha gått på dagis eller skola. (jag vet, i Sverige slänger man in ongarna 8-10 timmar från att de är ett år.)
   Det blir en rejäl omställning och jag hoppas att hon kommer att gilla det, vilket jag tror, för resten av familjen kommer nog mest tycka att det är jobbigt. Vi gillar vårt ”helg hela veckan”-liv och Milo kommer att bli förkrossad när hans bästa kompis försvinner.

 6. Jenny skriver:

  Nu blir jag nyfiken, vad har du emot att värma klyftpotatis?

  • Mysmasken skriver:

   Inget emot, men gott blir det ju inte? Den är ju krispig och god, när man värmer den blir den ju bara hård och inte vidare ätbar 😛

 7. Thereza skriver:

  Älskar också Skip Hops ryggsäckar! Vi har biet och zebran och nu till jul ska vi köpa igelkotten till minsta tjejen som inte fått någon än och sen ska bebisen (som föds i februari) få pandan senare :)

 8. Marie skriver:

  Jag började skratta när jag läste det här inlägget. Så positivt, men jag har nu gjort luncher, nyttiga sådana, i sju år, och tycker nog att det är tråkigare än att stryka (vilket jag hatar). 😉

  Något du måste tänka på är, iallafall här, att läraren inte följer på barnen och sitter med dem vid lunchen, så de måste kunna öppna sina saker själva. Vi övade! Det är inte alltid lätt att fixa allt när man är fyra/fem på 17 minuter (vilket är hur lång lunch de hade).

  Angående hur många mellis etc de får, här får de äta en snack antingen på morgonen eller eftermiddagen, beroende på när deras lunch är. MEN är klassen jobbig, spelar ingen roll om det bara är en eller alla som är pratiga etc., så tar fröken bort snack som straff. Så jag bad vår barnläkare att skriva lapp till våra barn att de måste äta för att de har lågt blodsocker etc. vilket finkar! Ja jag vet att jag ljög, men det är så himla dumt att inte låta de äta!

  Vi går också ofta till skolan och äter lunch med våra barn, man får liksom lite bättre koll på allt då, och för att göra det måste man inte säga till innan, utan man bara står där när barnet kommer till lunchrummet. Läraren fattar oftast då att man är en ”involved” parent vilket aldrig skadar.

  Tala gärna om tips på luncher i din blog så kan vi kanske inspireras av varandra, Jaguar som sagt slut på idéer :)

  • Mysmasken skriver:

   Haha, försöker bara vara positiv 😛 Tvivlar på att det kommer att vara så roligt att ALLTID planera och inte spontant kunna äta ute eller sådär. Herregud, har till och med svårt att fixa lunch här på dagarna. Det låter ju helsjukt att de ska ta bort snack som straff. Tack för tipset, blir det liknande pennalism här så jag också agera.

   • Mysmasken skriver:

    Ser verkligen inte alls framemot skolan. Kommer sakna min tjej, det är bombhot på 3 skolor i vår lilla stad idag, Milo kommer sakna henne, vårt helg-hela-veckan-leverna är över, etc, osv, mm. 😛

    • Marie skriver:

     Ja fy att vara borta så länge, här var det ingen som tyckte det var kul! Alltså i början tyckte de det var kul i skolan, men när de märkte att de lärde sig mer hemma och på ett roligare sätt så blev det protester. Jag är inte för home schooling, då jag tycker det är viktigt att lära sig lyssna på andra än mamma och daddy, men det är gansk jobbigt då man kan läsa i sexans social study bok att Sverige ligger på de Iberiska halvön :) och fröken vägrar att tro på barnet att det är Skandinaviska halvön. Många gånger tycker jag att man liksom måste lära om, eller förtydliga hemma.

    • Helen skriver:

     Har du helt gett upp tankarna på home schooling? Jag tyckte det var så spännande att läsa om det när vi hade husvagnen.

     • Mysmasken skriver:

      Det kostar mer att bo i hus än det gjorde i husvagnen så jag måste jobba mer. Jag grejar inte hemskolning och att försörja familjen och maken skulle inte greja hemskolning :(
      Men det kommer att vara ett alternativ om barnen far illa i skolan, helt klart!

 9. Marie skriver:

  Kan även rekommendera dessa. Våra barn har använt dem i flera år och har man sallad, eller kall mat så funkar de super och de är lätta att öppna och stänga. Helt klart värda sitt pris.

  http://www.amazon.com/Fit-Fresh-Reusable-Containers-BPA-Free/dp/B000FNCS5M

  • Mysmasken skriver:

   Åhh, jag vågar inte köpa något förrän jag ser hur mycket plats det finns i den där lilla matväskan. Det står att den är ganska liten och jag vill kunna få med termosen och något mer. Tack för tipset om att träna :)

   • Marie skriver:

    Ja med min tjej fick vi träna eftersom hon liksom glömmer att äta om det finns annat att titta på, så när hon kom hem 14.30 höll hon på att svimma av hunger då hon ätit frukost klockan sju. Det är ju inte heller bra att slänga i sig maten när de ser fröken komma och lunchen då är slut. Så honlärde sig klockan ganska snabbt så hon liksom kunde kolla själv. Men öva ger färdighet och det är så mycket nytt på en gång, så om maten är från hemma och de vet hur de ska fixa det tror jag det hjälper mycket.

 10. Therese skriver:

  Vilka übergulliga väskor! Tror inte jag sett älgen förut.
  Sonen hade en zebra till förskolan, en apa till resväska och ett lejon till lunchväska. Alla Skiphops grejer är fantastiskt söta. Men det får tyvärr inte plats mycket i lunchlådan, när sonen ska ha något kallt i så tar typ kylklampen upp halva utrymmet.
  Men jag tar gärna emot tips och inspiration på luncher och snacks, vi har ju inte lunch med till skolan men sonen & jag gillar att äta ute typ i parken och liknande. Jag har slut på idéer, det blir typ pannkaka och smörgåsar.

 11. Helena skriver:

  Det fikn så mycket goda matiga soppor som kanske är smidiga att ha med sig i termos?! Köttfärssoppa, fisksoppa, m.m m.m

 12. Mimmi skriver:

  Jag gillar Skip Hops väskor men det vet du ju. 😉
  Jag har luggage och lunchie och flaskorna. Vi brukar ha lunchien när vi är på utflykt. Den är inte jättestor men brukar räcka för oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *