|   1 851   1     49
  Tyckmycken

Låt oss prata om ett fenomen, nämligen det här med att folk måste berätta när de ska sluta läsa en blogg eller lämna en Facebook-grupp. Jag är med i ett par ganska ”hätska” Facebook-grupper för utlandssvenskar. Det går ganska hett till, vilket jag mest tycker är roligt, medan andra verkar ta åt sig oerhört mycket. Flera gånger i veckan måste någon skriva ett inlägg i gruppen och tala om att de minsann ska lämna gruppen.

Det är så patetiskt och sorgligt. Oftast vet ingen vem de är och ingen bryr sig. Verkligen ingen bryr sig. Varför inte bara lämna gruppen? Varför inte bara sluta läsa en blogg man inte gillar? Varför måste man basunera ut det?

Det här är inte första gången det händer på min blogg, och jag förstår verkligen inte varför det skulle röra mig i ryggen? Visst, det finns såklart några av er som kommenterar som jag kommit att betrakta som vänner genom åren, som det skulle göra mig ledsen att se gå, men en sådan här person, som verkligen inte bidragit med någonting? Det här är människans första och enda kommentar. Så jag har varit lyckligt ovetandes om dennes närvaro på bloggen, så varför skulle jag bli arg/ledsen/sur/upprörd av att vederbörande slutar läsa?

Det känns som att många anser att de gör mig en tjänst som läser min blogg, att jag ska vara tacksam att just de läser min blogg, och nu ska de minsann bestraffa mig genom att berätta att de ska sluta. Stackars mig.

141016h

Det finns olika läsare, de som är vänliga och lämnar kommentarer efter sig och ger mig lite respons och bara håller käften och bläddrar vidare om de inte håller med mig. Ni ser ute till höger vilka som är flitiga, Annika K t.ex. som alltid kommenterar snällt <3 Kommentarer är det enda jag ”tjänar på bloggen”, det som driver mig att fortsätta. De få kronor jag drar in på reklam täcker inte ens domän och server (kanske borde bättra mig). Sen att jag har hela mitt liv samlat på ett ställe och kan gå tillbaka och läsa är såklart en bonus :)

Sen finns det de som bara kommenterar när det hettar till och mest finns till för att tillrättavisa mig (oftast de som efter ett tag basunerar ut att de minsann ska sluta läsa min blogg). De som älskar att hata mig.

Sen de som läser/läst i periferin och yttrar en kommentar vartannat år när jag föder barn, haha.

Alla ni som dagligen tar del av mitt liv utan att kommentera, ni gör varken till eller från på bloggen. Really. Verkligen.
Och det rör mig inte i ryggen om ni slutar. Ni behöver inte ens bemöda er med att lämna en kommentar som den ovan 😉

1
 1 851   1     49
   

49 svar på Låt oss prata om ett fenomen

 1. Sonja Edin skriver:

  Bra sagt. Det är ju rätt sorgligt när man tänker på hur många som ägnar timmar, dagar, år(?)åt att läsa bloggar de inte gillar, vad är vitsen med det? Att sen dessutom gå in och ”ogilla” åsikter och inlägg på den blogg man inte gillar är ju ännu mer konstigt. Varför inte söka sig till sådant som ger positiv energi istället?

 2. Frida skriver:

  Hmm man kan ju undra vem som egentligen skriver så. Undrar hur det ser ut i det dagliga livet. Om man har en vän som inte delar samma åsikt, säger personen upp kontakten då bara?

 3. Helena skriver:

  Haha tragiskt att hon tror att du bryr dig. Men nu vet du då att Amanda minsann inte läser din blogg mer. 😉 fast oftast så hänger de kvar ändå för de kan inte riktigt släppa bloggen. Så sitter hon där bakom sin skärm och och surar :-)
  Jag kommenterar inte varje inlägg men tycker ändå om att lämna avtryck lite då och då. Vet själv sen tiden ned min blogg att det alltid är trevligt med lite respons på det man skriver.

 4. Saija skriver:

  Det där fenomenet ser jag var eviga dag i grupper jag är med i på FB. -Nu går jag minsann ur gruppen!
  Jaha?? GÖR det då!
  Vill de att folk ska skriva -Nej snälla, stanna, vi kommer alla att döööö om du lämnar vår grupp!
  ???
  Jag fattar inte!
  Och jag fattar heller inte allt tjafs vuxna människor emellan. Kan man inte vara schysst, varför skriva överhuvudtaget? Som sagt, scrolla vidare bara. Varför lägga energi på något ytligt fjantigt?

  Och varför sluta följa en blogg baserat på en åsikt, om man gillar resten? Det förstår jag inte riktigt heller.
  Alla kan väl inte tycka lika om ALLT??!
  Jag håller inte med alla om allt men jag behöver inte sluta läsa för det, dessutom är det så att i min värld så kan man faktiskt byta åsikt ibland, ibland tänker man längre, ibland ändrar man sig… Iallafall jag och jag anser att det är moget att inte alltid stå och stampa på samma plats, att man faktiskt kan växa och utvecklas som människa, genom, att ibland, kunna ändra åsikt.
  Därför är det VIKTIGT att inte bara läsa och intressera sig för allt som passar en i smaken. Så tycker jag! :)

 5. Mia skriver:

  Jag är en av de där som läser i periferin(men knappt lämnar kommentarer då någon fött barn)
  Håller inte alltid med dig i allt du skriver men det skulle vara rätt tråkigt att enbart läsa bloggar av bloggare som tycker och tänker exakt som jag 😉 Så jag hänger kvar och bläddrar oftast förbi de få inlägg som inte faller mig i smaken, men kan erkänna att läsa kommentarerna på de inläggen brukar kunna vara rätt underhållande…

  Råkade nämna en gång i min blogg att jag ej är troende och vips dök det upp en bunt kommentarer från folk som aldrig kommenterat förut som dumförklarade mig för att jag inte trodde på någon gud. Förstår inte riktigt vad de tänkte att de skulle åstadkomma med det, skulle jag läsa en bunt ”anonyma” kommentarer och tänka ”ah, ja men det finns nog en gud ändå, de här främlingarna som förolämpade mig nu måste ha rätt” *änglakör som sjunger från skyarna* ?

 6. Paula skriver:

  Tycker också att detta är fascinerande! Är ju en av dom som aldrig kommenterar, inte för att jag inte vill synas utan för jag helt enkelt inte tar mig tid (med man, tre barn, hund, hus och jobba heltid är tid en bristvara). Jag skulle ju knappast ta mig tiden när jag bestämmer mig för att lämna, konstigt. Ville bara ge mig till känna, har följt dig till och från från scrapbooking-tiden och gillar verkligen din blogg trots att jag kanske inte håller med dig om allt. :-)

  Varma hälsningar
  Paula

 7. Alexandra skriver:

  Jag fick faktiskt lite ont i magen av din kommentar om könsstympning i ”hen/en”-inlägget och tyckte att det var en konstig jämförelse, själv tycker jag att hen är ett användbart ord, sedan förstår jag grejen med ”en” istället för ”man” också, men tycker att den är onödig. Jag håller inte alltid med dig, men jag gillar dig. Din fina familj och ditt spännande liv. Älskar när du skriver om USA och hur saker fungerar där, och när du visar upp ert hem! Ska försöka bättra mig på att kommentera. :)

  • Mysmasken skriver:

   Ni verkar ha missuppfattat mig. Jag likställde inte könsstympning med ett ord. Det som irriterade mig var att om man inte gillar nåt kan man låta det bero och bara inte använda det själv.
   Jag är väldigt aktiv på anti-pojk-könsstympning-sidor på Facebook t.ex, trots att jag är informerad och inte har råkat ut för att få mina söner omskurna.
   Min poäng var att oavsett vilken nivå jag inte gillar något på så tänker jag arbeta emot det.

   • Alexandra skriver:

    Jag förstod att du inte likställde dem. Däremot har jag svårt att förstå att ett ord kan uppröra så mycket att man vill kämpa emot det på samma sätt som att kämpa emot könsstympning. Könsstympning är ett övergrepp medans ett ord bara är ett ord, och detta är inte ens ett skällsord. Vill man inte svära behöver man inte göra det, vill man inte använda ordet hen behöver man inte göra det. Men det är inte samma sak som att säga ”vill man inte könsstympa behöver man inte göra det”. Det kan man ju säga om allt isåfall. ”Jag tycker inte om tomat så jag tycker inte att den grönsaken ska få finnas på någon meny!”, som exempel. Vilken tur att jag kan välja bort tomaten. :)

    • Mysmasken skriver:

     Jo, för det är inte de tre sammansatta bokstäverna i sig som stör mig utan hela det könslösa samhälle som galna extremfeminister försöker skapa.

     • Alexandra skriver:

      Ja, det kan jag hålla med om. Dock tycker jag inte att ordet spelar någon roll där. Bara när det används i fel sammanhang, t.ex. på personer där könet kan bestämmas. Men det är egentligen inte det ordet är till för.

 8. Jenny skriver:

  Jag är väl typen som läser men inte kommenterar. Kommenterar egentligen nästan aldrig bloggar, haren eller två som jag regelbundet kommenterar. Men läser en del bloggar, vissa för att vi lever lika liv. Andra för att de lever helt olikt mig. Men älskar kontraster och det vore ju trist om man alltid tyckte lika. 😉

  Jenny

 9. Emma skriver:

  Oj, jag är nog en sån som tar inlägg som detta lite personligt?
  Jag är dålig på att kommentera och jag ”tjafsade emot” dig i hen-inlägget. Nu var det var väl inte så mycket till tjafs egentligen, men jag är konflikträdd och vill ju inte att du ska tänka ”Fan, nu kommenterar den där jobbiga Emma igen.”.
  Men det är kanske också att tänka högt om sig själv. ;P Och hen-inlägget måste du ju ändå ha velat ha lite motargument till? Eller, jag menar… Du vill väl inte att alla som inte håller med dig ska scrolla vidare och inte kommentera? Det blir väl inte heller så roligt i längden. Fast nu övertolkar jag kanske det också. Haha, känns som att jag trasslar in mig och kan tänka mig att du himlar med ögonen och suckar åt mig när du läser detta!
  Jag älskar din blogg och ”borde” kommentera mer, men det känns som att jag aldrig har nåt vettigt att bidra med. (Samtidigt som att det känns så ”falskt” att börja kommentera mer när du påpekar att det är tråkigt att det är lite glest med kommentarer? Äh jag vet inte.)
  Hoppas att det dröjer länge till den dagen du tröttnar i alla fall, för din blogg är fantastisk!

  • Mysmasken skriver:

   Haha, självklart vill jag inte bara ha medhåll :) Och nej, du behöver inte ta det personligt! Dessutom har du skrapat ihop 53 kommentarer, inte illa pinkat! 😉

 10. Linda skriver:

  Haha. Jag är en av dem som typ bara kommenterar när du får ni får en ny liten guldklimp. Men jag läser din blogg dagligen. Jag tycker jättemycket om din blogg. Jag är bara lat som inte kommenterar. Och jag blir supernyfiken på alla låsta inlägg som bara de som kommenterar mycket får läsa

 11. Anna, Gbg skriver:

  Det där med att kommentera går i perioder för mig. Jag läser din blogg dagligen och kommenterar lite då och då, när jag orkar ha ha 😉

  Jag tycker också det är tokigt att vissa högt måste tala om att de lämnar en blogg för att de inte håller med. Har alltid undrat hur de är i verkliga livet, vilken typ av människor de är. Säkert dramaqueens!

 12. Emma skriver:

  Oj, och jag har ändå följt er er sen ni bodde i Kanada? Vill inte ens tänka på vad jag snittar på då.
  Nu får jag fasen skämmas på riktigt!

 13. Thereza skriver:

  Jag har lite dåligt samvete för att jag blivit sämre på att kommentera än tidigare :(
  Men kan ju i alla fall berätta att din blogg är den enda jag ALLTID läser, hehe och hoppas i alla fall att du känner igen mig då jag följt med sen du blev gravid med Milo tror jag det är :)

  Fattar inte heller varför folk måste basunera ut att de lämnar bloggen, just leave istället, hehe 😛

  • Mysmasken skriver:

   Haha, ditt namn det jag titt som tätt! Jag är ingen hejare heller, och jag förstår folk som inte har tid. Sen jag fick tvåan och trean läser jag inga bloggar, bara typ blondinbella. Däremot har jag slutat ”Gilla” på Facebook och skriver istället en lite mer meningsfull kommentar.

 14. Malin skriver:

  Word!

  Jag håller inte alltid med dig, men jag lägger (oftast) band på mig

 15. Malin skriver:

  Men försvann halva min kommentar :( Teknikens under 😉 Gillar iaf att du väcker känslor och tankar, det blir aldrig trist som i alla vita, fina bloggar!

 16. Gunilla skriver:

  Din blogg är underhållande, emellanåt provokativ, och lärorik. Jag håller inte alltid med dig. Livet vore bra tråkigt om man bara skulle omge sig med likasinnade hela tiden.

  Jag är feminist och skulle kalla varje person som förespråkar jämlikhet feminist. Jämlikhet handlar inte om vem som gör vad i hemmet. Utan att alla ska ha samma chanser i livet, att det du har mellan benen inte ska styra vad du kan eller får göra. Det ska heller inte synas skillnad i lönekuvertet eller i chanserna att få höga positioner i arbetslivet. Inga ekonomiska, politiska, mediala eller sociala skillnader ska kunna gå att härleda till könstillhörighet.

  De jag skulle kalla feminister skulle kanske inte själva definiera sig som feminister och då skulle jag inte tvinga dem att höra eller använda det ordet. Men feminister är de likväl. Tycker det är synd att feminist har blivit ett skällsord.

  Pronomenet hen är berättigat i alla sammanhang som den person det berör känner att det är det. Det är också ett smidigt ord när man inte vet vilket kön en person definierar sig som. I vissa fall fungerar pronomenet den också bra. Det finns också en plats för pronomenet en, även om jag fortfarande håller på att vänja mig vid det och själv inte använder det (än). Jag tycker att det är ganska fint att vi i takt med att vi lär oss mer om varandra, ökar respekten för varandra, också aktivt kan välja ord som inte kränker andra. Mina barn får lära sig att de är pojke respektive flicka, men också att deras kroppsdelar inte styr vad de kan och inte kan göra i livet. Skulle någon av dem komma och säga att de inte känner sig som det kön de råkar ha på kroppen, så skulle jag stödja dem i det och försöka hjälpa dem att hitta sina egna svar.

  Språkligt tycker jag att det är värre med de som inte kan se skillnad på de och dem eller engelskans there, their, och they’re.

  • Mysmasken skriver:

   Ja, och här tycker vi verkligen olika. Jag tycker att vi är olika och har olika kvaliteter. Visst sjutton passar en karl bättre på en byggarbetsplats och kan göra ett bättre jobb, och gemene kvinna är bättre lämpad som dagisfröken. Visst kan det finnas undantag, och då tycker jag att det är upp till den som anställer att välja, men det ska inte kvoteras in manliga dagisfröknar eller kvinnliga byggare.
   Likaväl kan jag förstå företagare som hellre anställer män, eftersom kvinnor kommer att bli gravida, vara hemma med barn, osv. Jag tycker ju som bekant att föräldrar bör vara hemma med sina barn, så jag är inte för det där könslösa samhället.

  • Thereza skriver:

   Jag tror på jämlikhet och är då enligt vad du själv här ovan skriver en feminist oavsett om jag vill definieras som det eller inte. Där vill jag säga att du har fel, du kan kalla mig för det om du vill men då gör du det felaktigt. Jag står för jämlikhet mellan könen och inte bara för att kvinnors rättigheter ska vara lika som männens utan även för att männen ska ha samma rättigheter som kvinnorna så nej, jag är inte en feminist. Jag tror heller inte på kvoteringar utan på att rätt person ska få jobbet oavsett kön. Jag som kvinna skulle aldrig vilja ha ett jobb för att de kvoterar in mig utan för att jag är den som är bäst kvalificerad för det helt enkelt. Jag tror inte på särbehandling.

   • Thereza skriver:

    Min kommentar ovan var alltså ett svar på Gunillas kommentar även om det verkar som om den hamnat under Stephanies…

 17. Annika K skriver:

  Naaaw :)
  Ja jag är nog rätt snäll 😉

  De här som måste säga att de lämnar… Handlar det kanske om att få sista ordet.?

 18. Gunilla skriver:

  Har följt din blogg länge o tycker det nästan alltid är intressant läsning. Vissa inlägg håller jag inte med om, men så har inte dina erfarenheter o upplevelser. :)

  Jag sitter mindre o mindre framför datorn utan kollar mer o mer på mobilen (som nu) o då tar det evigheter att skriva inlägg (blir säkert en del felstavfel oxå). 😉

  Vad gäller att skriva att jag nu lämnar en grupp ell en blogg för att man inte håller med är bara tråkigt o tom barnsligt.

  Man kan inte alltid vara överens men man kan försöka respektera att man tycker olika. Tex en enkel sak som om msn ska ha utekatt eller inte kan vålla stora diskussioner. Jag tycker inte msn ska ha katter ute men jag vill inte dumförklara ngn pga det. Och då finns det ju många o mycket viktigare frågor än detta ex. 😉

  • Mysmasken skriver:

   Ja, men det är en sådan sak där jag kan se båda sidor. Vi har ju valt att ha katterna inne, men samtidigt känns det ju som lite djurplågeri att de ska gå härinne…och jag förstår folk som tycker att katter ska få vara ute.

 19. Sandra skriver:

  Jag har aldrig kommenterat tidigare fast att jag dagligen laser din blogg. Gillar din lite tuffa stil och att du inte sticker under stolen med vad du tycker. Jag bor ocksa utomlands ( Frankrike) med min familj och tycker det ar kul att folja andra utlandssvenskar.

 20. Mariana skriver:

  Hej!
  Detta är anledningen varför jag aldrig kommenterar..
  Har skrivit och raderat denna kommentar i 15 min och detta blev resultatet.
  Hur som helst så har jag följt dej sen starten av i Husvagn och jag gillar oftast dina inlägg, foton och mest för att du har starka åsikter som du står för.
  Läser nästan aldrig kommentarerna på bloggar heller.
  Tack igen för en underhållande blogg och ha en fin dag!

 21. Mimmi skriver:

  Jag har perioder då jag bara läser eller inte ens är inne men sen perioder då jag läser ikapp och kommenterar en hel del.

 22. Mia skriver:

  Hej! Läst din blogg länge och tittar in 1 gång i veckan men tror aldrig jag kommenterat, så nu är det väl dax 😉 började följa din blogg när ni var iväg med husvagnen då jag skulle göra samma rutt några månader senare och tyckte du tog så inspirerande bilder! Bor utomlands, Belgien och då blir det alltid roligt att läsa om andra utlands svenskar :) plus att jag är fascinerad av USA så älskar dina inlägg om det. Håller inte alltid med men så är ju livet, fick faktiskt erfara första gången en bra användning av hen vid senaste besöket i Sverige, mormor hade varit hos läkaren och min mamma visste inte om det var en manlig eller kvinnlig läkare så frågade: ok hur gick det hos hen? Ska bli bättre på att kommentera, kram Mia

  • Mysmasken skriver:

   Tack! Åkte ni husvagn här?
   Jag förstår såklart hur ordet är tänkt att användas, men jag hade lika gärna sagt: ”Hur gick det hos läkaren?” :)

 23. ninaerica skriver:

  Jag är ju också en som sällan kommenterar men det beror nog tyvärr mycket på lathet. Surfar alltid på telefonen och det är så pilligt att skriva på den. Tycker dock att man såklart ska få tycka olika och diskutera saker och ting, men att man ska hålla det på en respektfull nivå. Jag blir vansinnig när jag ser folk skriva fula ord om andra, håna och ”mobba”. Många skriver en massa anonyma kommentarer som de aldrig skulle säga öga mot öga med personen. Side track som vanligt. ..

 24. hanna b skriver:

  Jag är en sån som kommenterar när du får bebbosar!!! :O Nej, helt ärligt jag har inte kollat bloggar på länge,d et är typ som att man faller i det och ur det ibland. Jag bloggar ju inte själv så då blir det mer ur kanske? Ska kommentera lite nu… vet inte om jag törs läsa hen-inlägget. 😛

 25. Nina.E skriver:

  Måste nog också ställa mig till skaran som läser din blogg ofta men typ aldrig kommenterar :) Gillar dina fina bilder och är grymt avis på vilken duktig fotograf du är. Själv tillhör jag dem som gärna vill bli bra, men tycker alltid att alla andra tar mycket bättre bilder än mig.

  Tänk vad tråkigt om alla skulle tycka lika dant. Och som du säger, om man inte gillar en blogg så är det väl bara att sluta läsa den.

 26. Zarah-Lou skriver:

  Nej, jag håller absolut inte med dig när du pikar feminism eller gör dig ”rolig” över det, typ som grodinlägget.. men jag tar absolut inte åt mig, för jag besitter fortfarande humor och självdistans, och det finns värre saker att reta upp sig på inom feminism än vem som plockar grodkadaver 😛

  Sen kanske jag inte är ”extremfeminist” utan ”bara” feminist i den bemärkelsen att jag tror på jämställdhet. Samma lön för samma arbete oavsett om du har fitta eller kuk, för man bestämmer inte vad man föds med. Samma respekt som människa oavsett fitta eller kuk osv. osv.

  Jag ropar också på sambon när det är äckliga småkryp ibland men det tycker inte JAG har något med grundtanken om feminism att göra 😉

  Sen vet ju du att jag tycker om din syn på mammalivet, jag har skrivit förr att jag verkligen ser upp till dig när det kommer till dina barn. Typ; vill de hoppa i vattenpöl ska de få göra det och att du lägger dina ”men-gud-vad-jobbigt-nu-måste-JAG-tvätta”-tankar åt sidan. Den slags ”barn ska få vara barn”-tänk är något jag verkligen beundrar hos dig. En förebild på det sättet.
  Visst hade jag gärna sett mer feminism hos dig, iom. att jag ser upp till dig på andra plan, men jag har också lärt mig att man inte kan få allt här i livet! xD

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *