|   1 165   0     13
  Familjen

När vi var hos doktorn med Milo nyligen klarade han inte testet på ena örat. Vi har ju funderat lite fram och tillbaka på om det kan vara hörseln, dels eftersom han är sen med talet, dels för att han varit väldigt högljudd.
Det är svårt att veta eftersom många tecken även är vanligt på små barn. Många barn är sena med talet, många barn är högljudda.

Men nu har mormor upptäckt att han tittar på TV med snedvridet huvudet. Han tittar liksom ur ögonvrån. Hon funderade först på om det kan vara synproblem, vilket det såklart kan vara, men det kan ju också vara så att han riktar det bättre örat mot TV:n, för att höra bättre.

Mormor säger att han riktar vänster öra mot TV:n, men både jag och maken har för oss att det var det vänstra örat som inte klarade testet, så det stämmer ju inte då…
Jag ska kolla lite extra imorgon och sen får vi ringa doktorn på måndag och se vilket öra det var, så att vi kan vara lite mer uppmärksamma.

De ville kolla honom igen i januari, när han fyllt tre år, men om det verkar som att det är hörseln kanske vi bör utreda det på en gång, så att han kan få en hörselapparat.

Tänkte på andra symptom, och balansen…alltså, han gick ju tidigt!? Han springer fortfarande som en liten och har inte lärt sig hoppa jämfota förrän ganska nyligen. Kanske ska höra med dansfröken också.

Någon med erfarenhet?

0
 1 165   0     13
   ,

13 svar på Nedsatt hörsel?

 1. Linda skriver:

  Jag tycker precis som du är inne på att inte vänta. Om det nu är hörseln så är det ju bra att få hjälp så snart som möjligt.
  Lycka till!

 2. Anna, Gbg skriver:

  Vår ena son hade hörselnedsättning pga återkommande öroninflammationer. Vi märkte det rätt så tydligt eftersom han inte hörde oss när vi ropade, pedagogerna på förskolan bekräftade också att han verkade höra dåligt, han klagade själv på att han inte hörde vad vi sa, hörde inte ljudet på tv:n och hade svårt att uttala vissa ord. Han klarade inte hörseltestet på sjukhuset. Efter det opererades han och fick rör i öronen eftersom hörselnedsättningen berodde på vätska bakom trumhinnorna. Efter operationen hörde han mycket bättre, han påpekade detta själv också. Han blev bättre på att uttala ord och pratade själv inte lika högt längre. Han var 3 när vi började märka att hörseln var dålig och han opererades strax innan han var 4 år. Har ni kollat upp att det inte är något sådant, att han har vätska i öronen?

  Samma son har också alltid haft en större utmaning motoriskt och var lite senare än andra barn (han är dock född 5v. för tidigt, men det ska inte spela någon roll när de passerat 1 år). Eftersom det var vårt första barn trodde vi att det var något ”fel” på honom, men ju äldre han blev desto bättre blev han. Nu är han 7 år och är inte den mest fysiskt begåvad barnet, men han har bra balans och är duktig på att klättra. Han är dock dålig på koordination armar/ben och tex svårt att lära sig simma.

  Lillebror har aldrig varit sjuk, är duktig fysiskt och klarar av koordination på ett helt annat sätt. Lillebror kan redan simma och lärde sig det på några veckor (han är 5). Så skillanden mellan våra barn hade nog inte kunnat vara större!

 3. Carina skriver:

  Det behöver inte vara något problem med hörseln utan han kan ha vätska bakom trumhinnan som kan avhjälpas med att man sätter in ett rör. Min yngsta fick rör i båda öronen vid fem års ålder efter att ha levt hela sitt liv med vätska bakom öronen. Som förälder blir man lätt hemmablind med sina barn och tyder inte alltid alla tecken. I vårt fall var det en vikarie på förskolan som hade jobbat mycket med hörselskadade barn som märkte att dottern inte interagerade med de andra barnen när de var bakom henne eller utom direkt synhåll. Det gjorde att vi kollade upp hörseln. Inget fel på den, däremot vätska bakom båda båda trumhinnorna. Lycka till och kolla upp.

 4. Viktoria skriver:

  Eller så riktar han det vänstra örat mot tv´n just för att han hör sämre där. Har han haft mycket problem med öronen, tex öroninfektioner? Kan ju ligga vax eller så i örat också.. Hoppas det löser sig.

  • Mysmasken skriver:

   Ingen öroninflammation vad jag vet, men vi har ju badat mycket i pool.
   Doktorn kollade efter vatten sist men såg inget, men det kanske sitter längrenin och inte är synligt?

 5. Annika K skriver:

  Har tyvärr ingen erfarenhet av det.
  Men jag hade kollat upp det.
  Magkänslan man har brukar oftast vara rätt.

  <3

 6. TN skriver:

  Jag skulle absolut kollat upp det. Men med en ENT (tror jag det heter i USA), alltså öron näsa hals-doktor. Om han har en ensidig hörselskada (behöver ju inte vara en hörselskada som flera säger), så har han dålig riktningshörsel. Han kan alltså inte veta varifrån ljud kommer. Till exempel, om du står i köket/badrummet/sovrummet tex och ropar på honom, vet han var du är? Kommer han direkt då? Min dotter som har en medfödd ensidig hörselskada kan springa runt hela huset och leta efter mig om jag inte berättar i vilket rum jag befinner mig, och då bor vi på 3 rum och kök. Alltså ganska litet :). För övrigt kan jag lugna dig med att det finns mycket hjälpmedel att få. Fast det är ju väldigt dyrt. Att hörseltesta så små barn som Milo kan också vara svårt. Jag tror en hjärnstamsaudiometri är det mest tillförlitliga när de är så små. Vi har precis lyckats börja göra vanliga hörseltester på min treåring. Innan var det omöjligt.

  • Mysmasken skriver:

   Tack, ska kanske gå till en specialist då. Här testade de med samma som de använder på nyfödda. Vad säger du om det? Är det dumt för äldre barn?

   • TN skriver:

    Det är svårt för mig att säga, den apparaten använder de på min dotter också när vi går till ”hörapparataffären” och då har de upptäckt när hon haft vaxpropp på det friska örat tex. Eftersom jag är lite insatt i temat och är med i flera forum/FB grupper har jag sett de fall då den apparaten varit missvisande. Men jag tror det är ganska vanligt att om den inte ger utslag så testar man igen efter ett par månader. Men om du misstänker hörselnedsättning så skulle jag nog gå till en ENT direkt om ni har möjlighet. Ni kommer ju ändå bli skickade dit iallafall.
    För att hjälpa Milo nu i nuläget så kan ni ju försöka tänka på att alltid titta på honom när ni talar med honom, börja sig ner till hans nivå, gestikulera, peka och teckna (teckenspråk) är sånt som förenklar tillvaron markant. Att spela spel, pussel, måla osv är jättebra att göra tillsammans, men då är mitt tips att sitta mitt emot varandra vid bordet istället för bredvid varandra. Lycka till!

 7. Gunilla skriver:

  Har inget förslag men jag skulle inte heller vänta. Bättre kolla upp det nu, utifall att det kanske eventuellt är något. Håller tummarna för att det inte är något större fel på Milos hörsel.

  Lycka till!

 8. Helena skriver:

  Som de andra skriver här så hade jag kollat upp det snarast. Om det skulle vara något är det skönt för Milo att få hjälp direkt.
  Hoppas ni får bra hjälp!

 9. M skriver:

  Har en son som är döv, han är väldigt högljudd också. Vissa barn är det bara, medan andra inte. Behöver inte bero på att man inte hör så bra.

  Kolla upp mer kring det. Hörapparat finns, man kan köra teckenspråk. Barn lär sig det väldigt snabbt. Här använder vi endast teckenspråk dels för att vi föräldrar är döva själva. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *