|   1 370   1     15
  Livet i exil

Jag fick en fråga angående kostnaden att föda barn:
”Är det så dyrt för att ni inte har någon försäkring eller vad beror det på?
/Henrietta”

Ja och nej. Det är sant att vi inte har försäkring, vilket vi tänker skaffa 2015. Den allra billigaste försäkringen vi kan få kostar ungefär 500 dollar i månaden (Strax över 3 500 kr, alltså 42 000 kr om året). Självrisken ligger då på 12 500 dollar för familjen, eller 6 250 per person.

Alltså skulle jag inte ens nå självrisken, men samtidigt betala 6 000 dollar på ett år för försäkringen, så MED försäkring skulle det kosta 12 000 dollar (80 000 kr) för mig att föda barn. Och utan försäkring runt 6 000 dollar.

Den här försäkringen är inte med och delbetalar på något, utan den kickar in först när man har spenderat  12 000 dollar för familjen eller 6 250 per person.

Och nu snackar vi billigaste möjliga alternativ med en barnmorska som förlöser mig i hemmet. Annars kan man som sagt föda på sjukhus, vilket nästan kostar det dubbla för att inte snacka om kejsarsnitt som kan gå på det tredubbla.

Om man arbetar på ett ställe med fler än 15 anställda är det krav på att de ger försäkring som täcker barnafödande, men det varierar också, olika försäkringar täcker olika mycket, från 15-90%.

Så fungerar det och då säger många ”tänk vad bra vi har det i Sverige”. Jo, sjukvård är något jag tycker att alla bör ha rätt till, men jag skulle vilja se en modifierad version. Eller jag tycker att man ska vara med och betala upp till en viss summa för ett besök. Det är löjligt hur folk springer på sjukhuset och vårdcentralen för lite ont i halsen eller lillfingret, i Sverige. Sist när Nicolas hade feber undrade min farmor om jag inte skulle ta honom till doktorn. Ehh? Sådan är mentaliteten när man inte betalar för sjukvård.

Men – jag känner exempelvis en familj som har fött 12 barn, de flesta med kejsarsnitt. Säg att det kostar 25 000 dollar allt som allt – i Sverige skulle alltså du och du och du betala för att den här kvinnan vill ha så många ongar, medan de här får bekosta det själva eller får det genom makens arbetsplats försäkring. Så summan av kardemumman är nog lika vart man än befinner sig, men här är jag fri att välja vart mina pengar går på ett annat sätt i Sverige. Jag vill inte ha mina barn på dagis, då behöver jag inte betala varken för mina eller andras barn (genom skatt) som ni gör, osv.

Alla system är olika och inget system är perfekt.

1
 1 370   1     15

15 svar på Det kostar med försäkring

 1. Frida skriver:

  Både bra och dåligt som du skriver!

 2. Louise skriver:

  Fast, jag känner samma mentalitet i länder där det inte alls är skattebetald sjukvård? Men, det är väl snarare de rika i USA som då har råd, har försäkring och springer till doktorn hela tiden för lite ont i halsen. Man ska få medicin för det och det och äta antibiotika i tid och otid.
  I och för sig var det väl värst hos familjen jag var au pair hos i England, de åkte till läkaren så fort 11-åringen hade lite ont i magen. När jag själv fick halsfluss där gick jag till en drop-in-klinik, fick vänta i 30min, träffa läkare i 5min, fick en ask penicillin i handen och hejdå. Behövde inte betala en krona… Då blev jag som svensk ganska förvånad!
  Men jag tror mycket att det är så. Jag tror det blir ungefär lika dyrt att leva i Sverige som i USA, baserat på lön etc. Det är bara så helt olika system och det är olika grejer som är dyrt/billigt.

  • Mysmasken skriver:

   Jo, för en medelinkomsttagare är nog summan av kardemumman lika i de flesta moderna länder. Däremot är det ju då fördelaktigt för höginkomsttagaren att bo i ett land med låg skatt, och för låginkomsttagaren att bo i ett land med hög skatt och massa bidrag.

 3. Malin skriver:

  Men om ni skulle vara med om en olycka och behöva avancerad akutvård tex…. Får ni betala allt själva då när ni inte har försäkring? Eller om man blir svårt sjuk? Finns det ingen ”grundvärderingar” alls?

  Kan du inte föda hemma, fast i Sverige? Det kanske vi inte får här, har aldrig kollat :)

  • Mysmasken skriver:

   Nej, precis. Ingen vattenfödsel i Sverige…

   Och nej, ingen täcks…

   • Malin skriver:

    ”grundskydd” skulle det f ö stå, inte grundvärdering 😉

    Hoppas ni får en himla massa fotouppdrag då, så ni både får åka ”hem” och har råd med en förlossning =)

 4. Gunvor skriver:

  Hej!
  Jag har följt dig och dina äventyr sedan Motivet-tiden, och kikar in här regelbundet men är dålig på att kommentera. Jag ville bara berätta för dig att vi i Sverige betalar för våra läkarbesök och mediciner upp till en viss gräns, då ett s k högkostnadsskydd träder in. Detta är ett skydd för fr a kroniskt sjuka med dyra mediciner och/eller många läkarbesök. Fr o m årsskiftet får alla barn rätt till gratis medicin, förutsatt förståss att regeringen får igenom sin budget och många landsting är barns sjukvård gratis. Det tycker jag är bra – barns möjlighet att få vård och medicin ska inte vara beroende av hur mycket pengar deras föräldrar tjänar.

 5. Carina skriver:

  Jag har fött barn hemma i Sverige. I vatten. Med barnmorska.

  • Mysmasken skriver:

   Say what? På lagligt sätt? Eller genom att ha vägrat att kliva upp?

   • Carina skriver:

    Jag födde mitt tredje barn hemma i badkaret. Jag har ingen aning om det var lagligt eller ej. Ville föda fjärde barnet på samma sätt men hon kom en månad för tidigt så det blev sjukhus. Det fanns en pool i rummet som jag låg i tills hon skulle komma ut. Ville stanna men barnmorskan vågade inte eftersom bebis var så liten. Så jag vet inte om det finns någon lag som säger bu eller bä. Bara att det går.

  • Ewa skriver:

   Var? När? Hur?

  • Malin skriver:

   Jag känner två stycken som fött hemma, i vatten. I Sverige.
   Inga konstigheter alls?
   Förstår inte hur du envist kan hävda att det inte är möjligt, när du inte vet.

   • Mysmasken skriver:

    Okej, nu är det fyra-fem år sedan jag fördjupade mig i ämnet vattenfödsel i Sverige, så jag börjar med att be om ursäkt då. Min uppfattning var att man inte får föda i vatten på sjukhus? Att man isåfall måste anlita en privat barnmorska och föda hemma, och alltså får bekosta hela kalaset?

 6. Annika K skriver:

  Finns för och nackdelar med alla system :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *