|   1 289   2     18
  Livet i exil | Vardag

Snökaoset i USA har smittat av sig och idag hade vi bara 18 grader och blåst, men sol, burr! Det blev byxor och tröja. De här fina fick vi av vårt Sverigebesök i veckan 😀

Vi har precis börjat läsa Bamse igen. Vi har försökt några gånger, men först nu har Noëlle börjat intressera sig. Har mejlat Egmont om att prenumerera. Det ska tydligen kosta runt 600 kr för ett år till USA, inte så tokigt då, 35 kr per nummer. Blir kanske en julklapp till de små.

141101a

2
 1 289   2     18

18 svar på Vinter i Florida

 1. Mamma skriver:

  Jag vet att du tycker att det är roligt att Noëlle visar intresse för Bamse eftersom du älskade Bamse-figurerna i hennes ålder.

  Dock kanske du skall be om något provexemplar på nätet först eller läsa det gamla numret från 2008 som du fick från Socialdemokraterna. Här i Sverige ”bränner” man vuxen- och barnböcker idag, dvs. vår yttrandefrihet är satt ur spel.

  Efter vad jag kommer ihåg var Bamse lite PK redan när du var liten, vilket innebär att dina barn blir indoktrinerade på ett sätt som du kanske inte vill. Det här såg jag ju även på de svenska barnprogrammen som barnen tittade på när jag hälsade på. De mal på utan att du tänker på det. Du har bott borta från Sverige för länge och förstår inte hur allting fungerar här längre.

  Att barnen lär sig svenska är väl bra, men inte på bekostnad av vad som helst. Ta dig i akt.

 2. Sofie skriver:

  Jag håller med dina mamma. Men genom att ha stor variation på böcker och tidningar så får barnen lite av varje, vilket inte är helt fel. Jag har nog åsikten läs, tänk själv, diskutera innehållet och njut av att lära dig olika saker om mycket.

  Bamse är bra för språket, lättläst, bra bilder, och ganska roliga. Mina barn älskade dem, och lärde sig läsa svenska med Bamse.

  Jag tror verkligen på att ge barnen mycket olika litteratur, även när de är små. Vi läser massor, diskuterar och talar om böcker. Många ord får barnen med som man kanske inte använder i det dagliga livet.

  Allt beror på vad man som förälder gör med boken.

 3. Emmet86 skriver:

  Hej!
  Kan ni inte förklara resonemanget här ovan? Vad menar ni är dåligt med Bamse? /Från en utan barn!

  • Mysmasken skriver:

   De menar att Bamse (och andra) indoktrinerar barnen att tänka och tycka på ett visst sätt, i Bamses fall exempelvis att man ska hjälpa de svaga (=socialistiskt tänk), osv.

   • alexandra skriver:

    va?! sa typiskt svenskt tycker jag! allting ”indoktrinerar” val pa ett eller annat satt, det ar ju sa man far se olika asikter och perspective och sen bildar man sig en egen uppfattning!
    Jag tycker allt har blivit lite val overdrivet I sverige med allt detta ”hen”, bamse ar farligt, pippi langstrump ar farligt, blah blah…

    • Mysmasken skriver:

     Alexandra, jag tror att det här är motsatsen till ”hen”- och Pippi-debatten…

     • alexandra skriver:

      jag menar inte att alla dom exemplen ar samma. jag menar att allt verkar sa jakla overdrivet I sverige nu for tiden och det var nagra exempel. allt ska genomtankas och analyseras etc etc.
      nu har jag I ock for sig inte last Bamse pa kanska nastan 25 ar men kommer inte ihag att det ar nagot dar I som jag tycker skulle vara skadligt for barn…ge mig garna exempel pa vad det skulle vara I sa fall…:)

      • Mysmasken skriver:

       Nej, inte skadligt, utan många hävdar att nästan all media i Sverige är vänstervriden, inklusive barnlitteratur. Allting ska vara så PK överallt. Jag har inga exempel på rak arm, tyvärr, men min kära mor kanske har :)

       • Mamma skriver:

        Jag läser inte Bamse numer. Min varning handlar nog snarare om ”i stort”, dvs. att man som förälder bör hålla ögonen öppna eftersom politiska åsikter och värderingar smyger sig in överallt i det svenska samhället idag. Vill man inte att ens barn skall byta ut ”man” mot ”en”, ”honom/henne” mot ”hen” eller bli ett könlöst ”det” bör man kanske som förälder vara med och se vad barnen konsumerar i media eller i barntidningar. När barnen är stora nog att läsa själva kanske man skall läsa deras barntidningar då och då eller vara med vid Tv:n när barnprogrammen går för att hålla sig uppdaterad.

        Jag tycker att Sofie har formulerat det väldigt bra i sin kommentar här ovan:

        ”Jag har nog åsikten läs, tänk själv, diskutera innehållet och njut av att lära dig olika saker om mycket.”

 4. Mamma skriver:

  All indoktrinering är farlig!

  Nu tänkte jag i första hand på orwellskt nyspråk, genustänk, feminism, PK-tänk med smala åsiktskorridorer, osv.

  Men visst, jag vill inte heller att svenska barn skall indoktrineras med marxism redan från förskoleålder, oavsett om det är i barntidningar eller på dagis.

  I Sverige är allt dessutom kladdigt och kletigt av det upprepade mantrat om ”alla människors lika värde” som tas fram och körs upp i halsen så fort någon vågar ha en annan åsikt.

  Det är en direkt felaktig översättning av FNs deklaration om de Mänskliga rättigheter där det franska dignité och det engelska dignity som betyder värdighet har översatts till ”värde”.

  I ursprungstexten på franska ”Tous les êtres humains naissant libres et égaux en dignité et en droits.”

  På engelska ”All human beings are born free and equal in dignity and rights.”

  Detta har i översättningen till svenska blivit ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”

  Politiskt inlindade åsikter bör enligt min mening hållas borta från barnböcker, barntidningar, förskola och skola.

 5. Mamma skriver:

  Om Gun läser det här hoppas jag att du inte tar illa upp av diskussionen ovan. Kläderna är jättegulliga och alla mina tre barn (plus ett av bonusbarnen)älskade Bamse när de var små. Det är den känslan Stephanie vill ge till sina barn. Jag har fyra gamla Bamse-tidningar från olika barnkullar här som väntar på att skickas över Atlanten. Om jag tittar djupare i möbeln där jag hittade dessa finns det säkert många fler 😀

  Nr 8, 1991
  Nr 9, 1992
  Nr 2, 1997
  Nr 13, 1997

  • Mysmasken skriver:

   Det var kul, för när du skickade bilderna på de fyra tidningarna visste jag genast vilka som jag läst och vilka som var bröderna. Vad man kommer ihåg! Gun läser inte bloggen :)

 6. Emma skriver:

  Men barn påverkas väl av mer än media? Eller, av omgivningen och framförallt av föräldrarna matas man väl halvt omedvetet om politiska åsikter från det att man föds? Fast det är kanske inte riktigt samma sak som indoktrinering.
  Men handlar det då lite om att du Stephanies mamma (Hej!) inte är socialist (och då kanske inte heller Stephanie) så att det är därför du varnar om Bamse? Detta blir en konstig kommentar/fråga hehe. Men om Bamse varit en moderat tidning (jag är inte så bra på politik alls, men ni är väl ganska höger/konservativa..?), hade du varnat Stephanie om den då? Eller hade det varit okej? :)
  Inget illa menat, bara nyfiken på om det är tidningens budskap som är felet, eller ATT den har ett budskap?

 7. Mamma skriver:

  Jag har inga problem om budskapet är snällism, moral eller något annat positivt.

  MEN jag anser absolut att man bör vara på sin vakt om dagis, media eller tidningar matar barn med politiska budskap och alldeles särskilt när det gäller marxism, kommunism eller socialism. Företrädare som Stalin, Pol Pot, Mao Tse Tung eller Fidel Castro har dödat och skadat sina folk med tortyr, svält, massavrättningar, sjukdomar och straffarbete i -ismernas namn.

  Dagis har blivit något nödvändigt ont för svenska föräldrar, men min absoluta åsikt är att barn i första hand bör uppfostras av sina föräldrar till att bli ansvarstagande mogna vuxna med en inneboende kompass för moral.

  • Mamma skriver:

   Jag måste skratta lite åt mig själv. Maos efternamn var Zedong i efternamna. Så lite marxist-leninist är jag, att jag inte ens har koll på stavningen av hans namn. Det är väl något som bara har flugit förbi och som jag har snappat upp.

 8. Frida skriver:

  Stephanie! Jag vet inte om det är min webbläsare det är fel på (iPhone) ? Men när du svarar på en kommentar o personen svarar igen osv så kan jag inte se allt. Det lägger sig lixom längre o längre åt höger. Någon annan som sagt det?0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *