|   1 512   0     23
  Livet i exil | Vardag

Stackars Obama har ju inte alls fått igenom vad han ville, eftersom de konservativa satt käppar i hjulen hela vägen, så istället för fri sjukvård har de nu skapat något slags tvång att ha sjukförsäkring, så att försäkringsbolagen kan tjäna ännu mer *skakar på huvudet*

Med start 2014 får man betala ”skadestånd” om man inte har försäkring. Nästa år uppgår summan till nästan 7 000 kr för vår familj, om vi inte har försäkring.

Igår öppnade den nya statliga portalen för i år, där man kan gå in och välja olika försäkringar. Man fyller i allt om sig själv, hur mycket man tjänar, hur många i familjen osv. Eftersom vi är en stor familj med hyfsat låg inkomst kan vi få ”hjälp” med vår försäkringspremie med 224 dollar i månaden, per person, jag och Greg. Det låter ju ganska bra, 3 300 kr billigare i månaden.

Jag fyllde i allt och gick in och tittade på den allra billigaste försäkringen, som nu ”bara” kostar 257,19 dollar per månad, per person. Det är alltså 1 900 kr per månad, per person – 3800 kr totalt. Och då har vi alltså fått 50% rabatt.
Kan ni haja?

Vad täcker då denna försäkring? Ingenting förrän vi överstiger 93 000 kr i vårdnadskostnader.

Jag blir mållös. Vi har inte råd att pynta ut 3 800 kr i månaden – för ingenting. Det har vi verkligen inte just nu. Om inte Greg kan börja dra in stadiga fotouppdrag, så har vi inte råd.
Så vi får köra utan ett år till och se hur det ser ut med ekonomin om ett år.

Eftersom vi har ganska låg inkomst för en trebarnsfamilj kan iallafall barnen få försäkring, gratis. Woohoo! Så det ska jag fylla i.

Så fungerar det här i USA =)

141116b

0
 1 512   0     23

23 svar på Det här med försäkring

 1. Sonja Edin skriver:

  Försäkringar är dyrt! Och att den inte täcker förän man betalat nästan 100.000 själv…Antar att man måste spara undan pengar till en ”sjukbuffert” eller något. Det är ju svårt att veta iförväg om man kommer bli sjuk eller råka ut för en olycka… Om något verkligen händer kan man ju komma upp i enorma summor. Huvudsaken ändå att barnen är försäkrade, vilken mardröm att inte kunna ge dom den behandlig/vård de skulle behöva om de blir sjuka.

  • Mysmasken skriver:

   Ja, det är väl mest om man får något allvarligt typ cancer, så det hjälper. Vi har på nåt sätt ändå tryggheten att åka ”hem” till Kanada eller Sverige (för mig) om nåt sånt Gud förbjude skulle hända.

   Men det är ju inte bara att slita upp barnen heller.

   Men vi ger det ett år att landa i vår nya ekonomi med huslån oh allt.

 2. Malin skriver:

  Men gud så dumt! Man kan väl inte betala 45 000:- om året ifall man blir väldigt svårt sjuk eller skadad… Vad händer med de som inte har råd att betala skadeståndet heller då?

  • Mysmasken skriver:

   Ja, men precis. 45 000 kr och då täcker det ändå ingenting förrän man pyntat ut 100 000 kr till (eller 50 000 per person).

   De som tjänar typ 140 000 kr om året man få Medicaid, vilket är typ fri sjukvård.

 3. Maria skriver:

  Alltså, får man böta 700 kr i månaden om man inte har försäkring – eller 7000 per år? I så fall skulle ni ju typ tjäna på att ta böterna istället för att ta försäkringen!

  • Mysmasken skriver:

   Ja, 7000 på ett år, så vi tjänar på det – tills någon blir riktigt skadad/sjuk, då har vi ingenting. Inte lätt.

 4. Monnah skriver:

  Ja, alltså, Obamacare måste vara det fånigaste som har hänt i amerikansk historia. Inte för att det inte finns mängder av skämskuddar i alla länders historia, men detta alltså… (Vietnamkriget har jag stört mig mest på hittills då det fick fruktansvärda efterverkningar på ett annat sätt.)

  Jag har en kompis som är frilans och ensamstående tvåbarnsmor. Hon hade en bra försäkring förut som täckte in både hennes och barnens behov till en mycket låg månadskostnad. Hennes försäkringspremie gick upp med flera hundra dollar i månaden i och med det här beslutet, och hennes ekonomi var redan innan ansträngd! Det är så stört det här att folk ser vad som händer med försäkringslobbyn och att man ändå hamnade här!!

 5. Annika K skriver:

  Jisses vilka summor man måste upp i.
  Men antar att det går rätt fort att komma upp i såna summor?

  Ojoj.. ingen dålig månadskostnad :/

  Nästan bättre att spara dem istället och ha som buffert. `
  Men det kan ni inte heller göra fr.o.m nästa år? För då åker ni på böter för att ni inte har försäkring

 6. Ewa skriver:

  Ni har en väldig tur som har Sverige och Kanada som backup! Man måste känna sig väldigt utsatt som lågavlönad (endast) amerikan. :( Skönt att barnen blir försäkrade i alla fall.

 7. Mamma skriver:

  Lägg undan skillnaden mellan vad du betalar i skatt i USA och vad du skulle betala i Sverige så kommer du säkert att få råd med både försäkring och få pengar över

  • Mysmasken skriver:

   Ja, hehe, men i Sverige skulle vi inte ha råd att leva som vi gör, med båda hemma.

   • Mamma skriver:

    Precis! Folk tycker att … Oj vad dyrt med försäkring i USA. De fattar inte hur mycket de sitter och betalar i skatt utan att få något tillbaka i Sverige.

    • Mysmasken skriver:

     Nej, och likadant åt andra hållet. Folk här är nöjda med sin ”låga skatt”, men som för mig t.ex. så är 6 000 dollar om året 10% av min inkomst, så jag skulle lika gärna kunna kalla det skatt, men nej, det inser de inte. ”Vi är sååå nöjda med vår låga skatt”…

 8. Oj, vad sjukt. det är ju verkligen synd att han hade en bra plan, men det verkar ju som att det bara blivit värre. Tycker det verkar helt sjukt att ta ut skadestånd för att man inte har en försäkring. Det är ju verkligen tur att ni har Kanada och Sverige som back-up.

  • alexandra skriver:

   Men jag forstar inte riktigt. Nar man ar utskriven fran Sverige sa kan man val inte bara aka hem igen och fa sjukvard? Jag bor I England och vet att jag inte bara kan aka hem och fa sjukvard dar om jag blir sjuk. Bara akutvard da alltsa. Eller ja man kan ju kanske aka hem ock skriva sig I sverige och sen far man ju sjukvarden, men det ar ju inget man kan gora om man haft en olycka eller ar akut sjuk med cancer eller nagot?

   • Mysmasken skriver:

    Nej, man rotar väl inte upp hela familjen, så det är ju lite av en falsk försäkring. Men jo, i Sverige får man ju vård samma dag som man skriver sig där. Men som dagt, vi kör ett år till, sen blir vi tvungna att fixa det här.

 9. Henrietta skriver:

  Är det inte bättre som i Sverige att inte få något för sina skattepengar som ”mamma” skriver än att få ont i magen och undra hur man ska ha råd?
  Det måste ju gå att få ett sjukvårdssystem som funkar även i USA?
  Jag tycker det är bra att vi alla hjälper till och betalar. Jag har inga barn och tänker inte skaffa några, men det stör mig inte att mina skattepengar går till dagis och skolor.
  //Henrietta

  • Mysmasken skriver:

   Jag tycker som bekant att var och en ska få välja vart skattepengarna går – utom just sjukvård, det ska finnas för alla. Att universitet är gratis som i Sverige tycker jag är idiotiskt, likaså dagis (nästan), då jag inte alls tror att det ligger i barnens intresse att lämna dina föräldrar så tidigt.

   Som bekant gillar jag Kanada, där det är fri sjukvård och ungefär 10% högre skatter än här i USA.

 10. Anna skriver:

  Det här tyckte jag var ett intressant inlägg.
  I Sverige blir vi ju risade och rosade för vårt skattesystem, skulle vara intressant att se vad en amerikansk trebarnsfamilj betalar för sånt som är vi får ”gratis” i Sverige.

  Jag tjänar ju hyfsat och betalar ca 13,000 i skatt varje månad, i utbyte har jag tre barn i skola/dagis gratis. 1 gång i år har mannen tillbringat en hel dag på akuten med vidriga ryggsmärtor. Våra försäkringar på hus etc uppgår till ca 2,500/månaden.

  I min värld tycker jag att er försäkringskostnad hade varit ett kap förutsatt att den skulle börja gälla direkt från första kronan (nu vet jag inte vad man betalar för skola/dagis hos er) Men kommer ni upp i 13,000 så är det ju precis samma som här hemma.

  Jag tycker att amerikaner verkar ha det bra som får välja hur deras ”osynliga skattepengar” får fördelas.

  Vad ligger skattesatsen på i Florida?

  Tjing :o)

  • Mysmasken skriver:

   Oj, nu ska vi se. Här är det gratis att gå i skolan upp till och med gymnasiet, men det finns många privatskolor också. När man börjar skolan är olika från stat till stat, men här får man börja ”Volontary Pre-kindergarten” när man är som Noëlle, alltså 4 fyllda i September det året man börjar. Det är också olika från stad till stad, på vissa ställen går man hela året tre dagar i veckan, eller halvdagar fem dagar i veckan. I vårt län får man välja vår- eller hösttermin, så det är därför Noëlle börjar nu i januari.

   Dagis kostar pengar här, det kan kosta runt 1 000 dollar (7 500 kr) i månaden, men går att få lite billigare och mycket dyrare. Så om man har två barn lönar det sig inte att skicka iväg dem till dagis, om man inte är höginkomsttagare.

   Det man måste förstå är att minimilönen i USA är väldigt låg. Här i Florida ligger den på 8,50 i timmen, så det finns folk som alltså får 2 500 kr i veckan för heltidsarbete.

   Vi vet inte riktigt än vad vår husförsäkring kommer att gå på, för de har inte värderat huset, bara tomten än. Det kommer i vår.

   Det är bra att få välja var de osynliga skatterna fördelas, MEN sjukvård ska vara för alla. Återigen – Kanada är perfekt i det avseendet, men vi har inte råd att köpa hus där vi skulle vilja bo, sen har de sånt där pissväder som i Sverige också, haha.

   Skattesatsen då – jag vet inte riktigt för att vara ärlig. Det är så många faktorer som spelar in – man kan inte bara säga som i Sverige att man skattar si och så mycket för att man tjänar si och så mycket. Exempelvis så får jag dra av 1 000 dollar (7 500 kr) för varje barn jag har, på skatten jag skulle ha betalat. Så om jag är skyldig 100 000 kr i skatt kan jag genast dra av 22 500 kr. Osv, osv. Man kan dra av läkarvård också, men bara om man har betalat mer än 10% av sin inkomst.

   Jag skattade förra året bara 19% på min bruttolön som var nästan 500 000 kr. Jag lägger undan 25% av min inkomst eftersom att jag själv tar hand om min deklaration. Så nästa år får jag antagligen börja lägga undan 35% för att täcka försäkringen.

   Som de flesta i den här fasen i livet kämpar vi med pengar, vi har precis köpt hus, vi har tre barn osv. Min schemaläggare på jobbet har slutat, chefens bästa kompis har börjat som svensk kvalitetskontroll och det är ganska lugnt med jobb just nu, en kombination av det gör att jag får jobba mer för mindre pengar, så jag har sökt några fler jobb och har nu två jobb parallellt och ett som jag precis ska börja träna för :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *