|   1 406   4     11
  Familjen | Vardag

Klarade min första kalkonmiddag med bravur! Betyget från maken: ”Jättegott, inte lika torr som jag är van vid.”

Men vilket slit! Jag har stått i köket hela dagen, det började med att brödet till stuffingen skulle skäras och torka ut lite i ugnen eftersom jag inte hade ”gammalt” bröd. Sen har det gått i ett hela dagen känns det som. Blev ju en del receptläsning, eftersom jag inte kan dessa grejer utantill.

Här är det vanligt att man kör med lite halvfabrikat, olika färdiga paket till stuffingen, såsen, färdigt potatismos, fabriksbakad paj osv, men jag gjorde allt från scratch, för att testa. Det blev gott för att vara kalkonmiddag. Hade inte en massa side-dishes eftersom det bara var vi fem – jag gjorde ändå mat till typ 10-12 personer.

Förstår inte hur jag ska orka med jul och juldag? Två heldagar i köket… Och lyckas ha ingredienser till allt hemma och få plats med det i kylen?! Hmm…

Det var lite småäckligt att koka hjärta och hals och halshängpåsar (?) för att göra buljong, det luktade kokt hjärta i hela huset. Haha!

141127e
Fågeln innan jag stoppat den med morot, selleri, lök och massa olika färska örter.

141127g
Ta-daa! Stuffingen består av brödkuber, selleri, tranbär, lök, äpple, oliver, massa örtkryddor, kalkonbuljongen (det kokta hjärtat och halsen, mums!), typ så tror jag. Det finns mängder olika sätt att göra stuffing och det finns många färdiga kit.

141127h
Min tallrik med alldeles för mycket mat. Orkade inte ens hälften…

Okej, vi har ju pratat om Black Friday förut va?! Jag och lillebror Alexander var ju inne i Orlando på Black Friday för tre år sen och det var helt galet. Det är årets största shoppingdag. ALLA affärer har fantastiska ”door crashers” (alltså bra deals för att få in folk) och dagens tidning var så tjock, så tjock.

Okej, grejen är att det brukade vara fredagen efter Thanksgiving (ironiskt nog att man ska ut och armbåga ihjäl folk för materiella ting dagen efter att man varit sååå tacksam över det man har), och för att slåss om kunderna började folk öppna redan vid midnatt på fredagen och nu har det alltså gått så långt att det börjar redan på Thanksgiving, idag alltså. Wal-Mart körde första rushen kl. 18.00 idag. Det enda jag hittat i alla tidningar som kändes värt att åka och armbågas var ett storpack Lego med 1600 bitar för 30 dollar (220 kr). Det är helt absurt billigt, man brukar ju bara få 300-400-bitarspaket för den summan.

Wal-Mart har också en prisgaranti att om man är där första timmen och inte får tag på saken så får man beställa saken till affären för det priset. Men bara en per person. Vi var inte säkra på om man bara fick ta en av varje sak, så jag bestämde mig för att ta med två av barnen, så att vi kunde få tre paket.
Det kom inte på tal att vi skulle gå allihopa, för det går inte att parkera. Hela parkeringen var full, folk stod på gräsmattor och överallt där man kunde få plats med en bil, så Greg och Nicolas släppte av oss och cirkulerade runt på Wal-Mart medan vi gick in.

Väl därinne ångrade jag lite att jag tagit med barnen, för det var sjukt mycket folk och man har ju läst om hur folk blir pepparsprejade och nermejade. Det fanns inga vagnar kvar så jag tog ett barn i varje hand och vi började leta efter vår deal, klockan var ungefär 17.55, fem minuter före dealen.
De trycker undan alla vanliga grejer i affären och gör rum i de breda gångarna för pallar med REA-grejerna. Jag gick mot leksaksavdelningen tills jag hittade Lego, det var lite hätsk stämning och folk stod och väntade på klartecken att få ta grejerna. Folk hade ställt ifrån sig vagnar, så jag slängde i barnen i vagnen, tänkte att de var skyddade från att bli nermejade där och sen tog vi tre Lego-paket och skyndade till kassan.
In och ut på 10 minuter och vi fick det vi ville ha =) Väldigt smärtfritt faktiskt!

Pappa hade lämnat 100 dollar till barnens julklappar, det här blev perfekt! 700 kr för 4 800 bitar Lego!? Crazy =) Och det här kommer de att leka med i minst 10-12 år till.

141127c
Varsin låda.

141127d
Sen satte vi oss allihopa och byggde med Lego. Det här är bitarna från EN låda. Crazy!

141127f
Och såhär ser det ut i poolen just nu. Imorgon ska de tydligen komma och städa upp allting och sen på tisdag blir det finish inuti =)

4
 1 406   4     11

11 svar på Kalkon, black friday och poolen

 1. Lena skriver:

  Usch vad hysteriskt, men så billigt och ja Lego leker man länge med och man vill ha massor ( har massor både Duplo och smålego, likaså träjärnväg kvar efter mina barn som jag hoppas ska komma till nytta i framtiden ;o) ) för ju mer dessto fler möjligheter.
  Ha en härlig helg!

 2. Emmy skriver:

  Måste säga att din kalkonmiddag ser väldigt god ut! Roligt att det blev så lyckat :) kul att även höra hur det funkar med black friday. Och att ni fick tag på så mycket billigt lego! Det är ju verkligen en leksak som håller, jag och mina syskon har lekt med min pappas 50 år gamla lego och det finns kvar till kommande barnbarn :)

 3. Mamma skriver:

  Nu hänger inte jag med:

  ”Det fanns inga vagnar kvar så jag tog ett barn i varje hand och vi började leta efter vår deal …”

  ”… så jag slängde i barnen i vagnen, tänkte att de var skyddade från att bli nermejade där …”

  När och var fick du tag på vagnen?

  De har börjat med en slags light-variant på Black Friday-variant här också. Det är flera affärer som har gjort reklam om Black Friday på TV de senaste dagarna.

  • Mysmasken skriver:

   Det fanns inga vid ingången men sen hade folk ställt ifrån sig vagnar där vid legot för att kunna ta sig runt bättre antar jag (eller så tog jag nåns vagn)

 4. Mamma skriver:

  Glömde ju att berömma dig för kalkonen!

 5. Ewa skriver:

  Det går bättre med kalkonmiddagen när man gjort det några gånger. Vi hade trots planering en del missöden när vi firade Canadian Thanksgiving i oktober. Kalkonen hamnade på golvet (före tillagning tack och lov så vi kunde skölja av den), sötpotatisen blev bränd och maten hann bli kall innan vi fick fram det på bordet…. HAHA! Er middag såg riktigt proffsig ut! Testa sweetpotato casserole också nästa gång.

  Black Friday har börjat bli en grej här i Sverige nu också hos bl.a. Media Markt och Elgiganten. Vissa kör REA tors-sön och andra bara fredag.

  • Mysmasken skriver:

   Såg att de försöker med Black Friday, men det kan ju inte funka så bra, de REA:r ju så dåligt i Sverige… 10% om man har tur eller? 😛
   Angående sötpotatis tycker jag att det är jätteäckligt.

 6. Annika K skriver:

  Det där Black Friday har dykt upp hår med.
  Fast vi lär väl inte få lika bra rabatter som ni har där borta.

  Kalkonen såg jättefin ut :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *