|   1 865   2     9
  Livet i exil

Hur gör man lussekatter eller lussebullar i USA? Jag har alltid haft ett recept utan Kesella som jag älskar! Och nu har jag helt gjort om det till så att jag kan använda amerikanska råvaror. Saffran går att köpa i affären, det enda som är svårt att hitta här är bittermandel, men det kan man ju ta med från Sverige (oljan räcker i evigheter) eller skippa, men tycker att det verkligen förhöjer smaken.

Här är mitt svenska recept som jag amerikaniserat.

141208a

141209a
Här är råvarorna jag använder

75 gr svensk jäst (eller 2 1/4 msk amerikansk Fleishmann’s BreadMachine Yeast)
1,5 gram saffran (den här, från Amazon, tycker jag är bäst)
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
16-17 dl mjöl
250 gr margarin
3 dl strösocker
15 st sötmandlar
5 st bittermandlar (eller 0,5-1 krm bittermandelarom, som jag köper här på Amazon, räcker länge!)
1 ägg
1 vispat ägg till pensling
Pärlsocker

Om man använder färsk jäst:
Stöt saffran med en sockerbit.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av mjölken.
Slå sedan i resten av mjölken.
Tillsätt ca 11 dl av mjölet, salt och saffran.

Om man använder torrjäst:
Stöt saffran med en sockerbit.
Blanda 11 dl mjöl, jäst, salt och saffran.
Värm mjölken till 40 grader.

Fortsättning för alla:
Arbeta ihop en deg som ska vara lös men naturligtvis hanterbar. Ställ degen att jäsa med bakduk över på dragfri plats.
Skålla mandeln och hacka den fint (eller mal). Arbeta samman margarin, socker, sötmandel, bittermandel och ägg.
När degen jäst upp till ca dubbel storlek (40 minuter) arbeta in margarinet och de goda smaktillsatserna i degen.
Sätt till mera mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Den som är mycket van att baka klarar sig med mindre mjöl än den som inte är van. Ju mindre desto godare.
Degen är ganska oljig, så det fast den känns kladdig fastnar den inte på fingrarna.

Låt degen jäsa ytterligare 20 minuter.
Baka ut, låt jäsa 30-40 minuter på plåten. (Jag gör 30 stycken, 2 x 5 på varje plåt)
Stick i russin, pensla och häll på pärlsocker om så önskas.

Små bröd 225 grader, större 200 grader, tills de får lite, lite färg. (Jag kör 435ºF varmluftsugn i 6 minuter).

2
 1 865   2     9

9 svar på Svenska lussekatter i USA med amerikanska råvaror

  1. Mamma skriver:

    I det ursprungliga receptet står det margarin, men det är många år sedan jag använde det.

    Det är riktigt smör som gäller 😀

    Jo, jag blir faktiskt kladdig på fingrarna, men det beror på att jag använder minsta möjliga mängd mjöl. Jag tar en bit deg i handen (ungefär som en större mandarin – smaksak)och växelvis drar och snurrar den mellan händerna för att slutligen forma den till en lussekatt i luften och lägga ner den på plåten.

    Russin är bäst att sticka i innan lussekatterna jäser. Täck med bakduk/handduk och jäs. Innan de små katterna skall in i ugnen penslas de och pärlsocker strös på runt russinen.

    Vispa ägg med lite vatten. Då blir det lättare att pensla och man riskerar inte ”blåmärken/stötskador” på lussekatterna.

    Räkna med ungefär 8 minuter i ugnen, men håll koll.

    Det är lite mer jobb än med vanliga lussekatter, men har man väl smakat de här vill man aldrig äta några andra 😀

  2. Ewa skriver:

    Tack! Ska testa det här recpetet. Spännande med mandel och bittermandel i degen.

  3. Johanna Åberg skriver:

    Ska jag definitivt testa, jag älskar bittermandel och har alltid oljan hemma ändå. Saffran är också en favorit, så detta recept blir en ”spara”. Har inte bakat några i år, men det känns just nu lockande iaf…

  4. Annika K skriver:

    Skönt att du hittar grejer till baket.
    Bittermandel har jag aldrig haft i mina.

  5. Helen skriver:

    Bittermandel är gott! Och giftigt redan i små mängder, vilket jag tycker är lite roligt på något makabert sätt. 😉
    Jag gillar inte lussekatter, så jag brukar göra saffranssnäckor med mandelmassa och apelsin i. De är supergoda! Men jag kanske ska testa de här, för mitt problem med vanliga lussekatter är att jag tycker de är så tradiga och ofta torra… Får se om baklusten räcker till båda i år!

    • Mysmasken skriver:

      Ja, men prova då!! De blir inte alls torra, och sååå goda! Men ta ut dem så fort de får minsta lilla gyllenbrunt på sig 😛

  6. Anna skriver:

    Hej! De ser jättefina ut! Vilket mjöl använder du (All purpose?), och tar du ”whole milk”? Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *