|   939   7     18
  Vardag

Promenerade ner till skolan, såhär ser det ut när de äter lunch. Hon har det hur bra som helst! =)
Skolsyster står och delar ut medicin till ett barn, så att allt sköts som det ska.

150120i

7
 939   7     18
   ,

18 svar på Noëlle äter lunch

 1. Elin skriver:

  Vilka smala bord jämfört med vad jag kommer ihåg från skolan. Skumt att inte sitta mittemot sina kompisar och kunna prata så.

  Kul att hon tycker det är så skoj att vara där, du tycker det är jobbigt att hon är borta men förstå hur jobbigt det skulle vara om hon inte gillade att vara där. =(

  • Mysmasken skriver:

   Då skulle jag inge tvinga henne, utan plocks hem henne och prova igen i höst men, visst är det konstigt att sitt på rad!?

 2. Mamma skriver:

  Hon ser ut att ha det jättebra 😀

  Hennes utrustning ser mer gedigen ut än de andras. Det är nog inte många som har tänkt till som du 😉

  Var det några andra föräldrar där? Vad hade de andra med sig för mat?

  • Mysmasken skriver:

   Tjejen med glasögon ser ut att ha hemlagad mat med sig. Tittade inte så noga, såg mycket färdigförpackad skräp, som väntat.

   Noëlle berättade att de andra hade ätit Goldfish crackers och rynkade på näsan. Hon var mycket nöjd med sina mandarinklyftor :)

 3. Mamma skriver:

  Du är för underbar, skickade du med mandarinklyftot <3

  Jo, det är sant, flickan med glasögon ser ut att ha en bra skollunch. Men de andra ser mest ut att äta smörgås.

  Elin, du prickar in det 😀 Jag gillar din dubbla negation. Det här är en mors dilemma. Man vill att de trivs, men blir samtidigt lite stött av att de trivs eftersom det tar bort moderskapets sista värn mot andra intressenters påverkan på det egna barnet. Det är väldigt dubbelbottnat :p

 4. Therese skriver:

  Vad stor Noëlle ser ut plötsligt. Och så stolt där hon går hand i hand med sin kompis och skolväskan på ryggen.
  Skolväskan är by the way urgullig, synd att min grabb känns för stor för sådant.
  På första raden redan syns mest smörgåsar, sockerlösning och chips. Det hade jag inte varit bekväm med att skicka med sonen dagligen. Chips äter han typ på kalas, aldrig annars.
  Vad serverade du för mat i termosen? Höll den sig varm?

  • Mysmasken skriver:

   Jag gjorde korvstroganoff igår, blev till 10 små påsar =) Sen har hon en liten låda med körsbärstomater idag. Maten höll sig varm meddelade Noëlle. Jag lät kokande vatten sitta i termosen 10 minuter, micrade maten jättevarm och sen i med den. Gick prima!

   • Marie skriver:

    Så kul att börja skolan! Hon ser glad ut! Angående luncherna, tala gärna om vad du ger eftersom min fantasi börjar sinna efter 7 år av lunchväske mat varje dag! Fy, hatar att fixa det, men gör det naturligtvis, och varje dag en lite lapp i lunchväskan med en svensk rolighistoria som de kan översätta till sina kompisar :)

    • Mysmasken skriver:

     Kommer väl bli en del av resterna av gårdagens middag, samt göra några större satser så att jag alltid kan ha några påsar i frysen ifall middagen inte blir av som tänkt och jag inte har några rester 😀

 5. Anna-Lena skriver:

  Vilken spännande tid N går tillmötes nu…
  Skönt att hon känner sig nöjd att gå till skolan. Det ser ut att vara m-å-n-g-a barn i matsalen samtidigt, är det en stor skola och hur många är de i hennes klass?
  Var skolan nöjd med att du fotograferade i matsalen? Jag tänker på alla dessa ”lappar” och tillstånd du berättat om då det gäller hämtning o.s.v.?
  Det ska bli spännande att få följa N genom skolan… Lycka till!

  • Mysmasken skriver:

   Ja, först var jag sådär töntigt svensk och tänkte att man får väl inte fotografera här, så jag frågade faktist, och fröken sade ”Oh yeah, of course, go ahead!”
   Här skulle folk aldrig acceptera att få sina rättigheter kränkta som i Sverige.

   • Anna-Lena skriver:

    Det handlar nog inte så mycket om att ”få sina rättigheter kränkta” här i Sverige utan mer om att man från skola/dagis är måna om att de barn som t.ex. lever med skyddad identitet inte ska behöva figurera på bilder som andras föräldrar tagit och ev. lagt ut till allmänt påseende.
    Rätt eller fel. men det var i alla fall lite trist att inte få fotografera fritt under Lucia/Julfester/teater o.dyl.
    Fast visst kan jag förstå att somliga oroar sig att bli ”upptäckta”.
    Här skulle det nog inte gå att hävda att det är en rättighet att få fotografera längre, tyvärr.

    • Mysmasken skriver:

     Vet inte mamma jurist har lust att svara på det, men jag är ganska säker på att du inte skulle kunna få något straff för att fotografera. Att bryta mot PUL är något annat.

     • Mamma skriver:

      Jag såg inte det här inlägget förrän alldeles nyss.

      Jag skall försöka svara, men kom ihåg att i sista hand är det alltid Högsta domstolen som tolkar lagen i varje enskilt fall.

      Huvudregeln kan sägas vara att det enligt svensk rätt inte är olagligt att ta kort på eller filma en person utan dennes tillåtelse. Dock infördes ett undantag till denna huvudregel 1 juli 2013 i Brottsbalken 4 kap 6a § och det gäller förbudet mot kränkande fotografering. Enligt regeln är det inte tillåtet att olovligen med tekniska hjälpmedel i hemlighet ta upp en bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller annat liknande utrymme. Straffet är böter eller högst 2 års fängelse.

      Eftersom lagstiftaren har valt att räkna upp olika områden torde det endast vara olagligt att fotografera någon som befinner sig på de uppräknade platserna. Det skulle innebära att man inte olovligen får fotografera någon som befinner sig på sådana områden i en skolmiljö. Däremot torde det inte vara olagligt att fotografera någon som befinner sig på andra områden i skolmiljön, exempelvis ett klassrum, en korridor eller skolgård.

      En skola som har förbjudit fotografering kan säkert försöka beivra överträdelser, men det innebär inte att det per definition är olagligt, åtminstone inte så länge man inte ofredar någon annan genom att vara väldigt närgången fysiskt med kameran.

      Det kan däremot anses oetiskt att bryta mot en skolas policyförbud.

      Jag väljer att bryta här eftersom det annars kan bli hur långt som helst med hänvisningar till förarbeten, rättsfall osv.

      • Mamma skriver:

       Haha … tre stycken ”befinner sig på” har lagt sig ovanpå varandra. Det ser man inte när man skriver i kommentarsfältet.

       • Mamma skriver:

        Jag vill klargöra lite för dem som inte är så insatta i juridiska spörsmål.

        Alla fall kan inte dras till Högsta Domstolen. I Sverige måste man få prövningstillstånd. Jag gjorde bara en liten förenkling för att försöka förklara att det inte alltid går att säga ”så här tolkas lagen”. Den som har varit i kontakt med en advokat vet att han/hon aldrig säger ja eller nej utan alltid njae.

        Jurister talar i termer om Gällande rätt. Gällande rätt handlar inte bara om vad det står i Lagarna, utan vad som har skrivits i förarbetena (propositioner) om hur lagen bör tolkas. Utöver detta bör en jurist alltid kontrollera rättspraxis och hur domstolarna har tolkat lagrummet (regeln). Den högsta rättspraxisen är prejudikat och de kommer från Högsta Domstolen. Ett pleni-mål är mer värt och det innebär att alla justitieråd är närvarande. Ett sådant prejudikat kan bara föändras genom ett nytt pleni- mål.

        Tröttar jag ut er?

        Som tolkningshjälp kan man även argumentera för rättsprinciper eller sedvänja om ingen lag finns.

        Ni kanske har läst i media om kvinnan som tillsammans med sin pojkvän tog livet av hennes far 2012 och grävde ner honom på en åker. Hon kommer inte att få ärva pappans runt 50 miljoner. Det står inte i någon lag utan grundar sig på just en rättsprincip,. Ursprungligen en amerikansk sådan.

        ”Ingen skall skörda vinning av sin egen orättsgärning.”

        Nu är dagens juridiklektion slut och jag ber allra ödmjukast om ursäkt.

     • Elin skriver:

      Problemet är ju inte själva fotograferingen, utan att folk publicerar bilder på andras barn till höger och vänster på nätet. Det är ju däremot inte ok. Att folk inte vet skillnaden (eller bryr sig) gör att skolorna kollektivt straffar alla föräldrar. Skit är det. Om människor kunde hålla sina foton för sig själv så skulle nog allt gå jättebra. Om man väljer att visa upp sitt barn på nätet är det ju en sak, men inte att ta det beslutet om andras barn, tycker jag.

      Det är inte förbud i Sverige heller, men skolan kan ju ha regler. Det ger inget straff och är i egentlig mening verkningslöst. Men kanske får det någon förälder att tänka till. Tyvärr är det väl så att det är de som tidigare gjort misstaget som fortsätter att skita i allt och ändå fotar och lägger ut andras barn överallt. Jag fotar lite, men skulle aldrig lägga ut bilder på andras barn utan att fråga föräldrarna först.

 6. Anna-Lena skriver:

  Straff eller inte det handlar väl mera om att visa hänsyn mot dem som inte har det så lätt… antar att man inte har det om man har skyddad identitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *