|   1 260   1     9
  Vardag

Idag var vi hos tandläkaren med Noëlle. Det gick sådär. Hon har inte varit nervös innan, som hon är när hon ska till doktorn, men när hon kom dit och såg alla maskiner blev hon såklart nervös och började skaka. Jag vet ju inte hur de gör med barn här, men tydligen dyvlade de på oss både tandrengöring och flour som kostade extra. Det skulle ju kosta $10 för barn, men blev $50. Det är ju också ett rimligt pris (400 kr), men jag tycker ju att de kan informera.

Anyways, hon rengjorde Noëlles tänder med någon av borrgrejerna, och här har de inte vattenmuggar och spotthandfat som jag minns det, utan det är en vattensprutande grej samt en dammsugare… Så efter att ha gjort ena sidan lyckades sköterskan få ner vatten i Noëlles hals så att hon fick kväljningar och då brast hon ut i tårar. Hon hade spänt sig så hela tiden, men då brast det :)
Men hon var duktig ändå, återhämtade sig och de rengjorde andra sidan medan hon satt upp, och sen ville hon inte ha med den där vattensprutande grunkan att göra längre, så jag frågade om hon kunde få en kopp vatten att gurgla med, så då hämtade sköterskan det.

Sen kom läkaren och tittade, allt såg bra ut. Inga hål!! Ni vet ju att Noëlle har en liten glugg mellan framtänderna, läkaren förklarade att det beror på att hennes sträng (den mellan läppen och tandköttet däruppe) liksom går ner mellan tänderna och hindrar dem från att växa ihop, och den kan dra sig tillbaka, men annars kommer hon fortsätta att ha en glugg där när hon får sina vuxentänder. Jag frågade om det går att rätta till med tandställning, och det kan man men då skär de av strängen, usch! Oh well, den dagen får hon ta det beslutet, om hon tycker att det är värt att fixa en glugg. Förhoppningsvis bryr hon sig inte, jag har träffat många charmiga människor med glugg, men som sagt, om det händer i tonåren när man är väldigt mån om sitt yttre kanske hon väljer att göra det.

Blir ni tillsagda att använda tandtråd på barnen i Sverige? Jag vet att en av mammorna vars son hade massa hål sade att hon hade borstat noga och använt tandtråd, jag tyckte att det lät ungt, men så gör man tydligen här. Så nu ska jag börja använda det på barnen också.

Tandläkaren sade att vi får ge max 40 cl juice om dagen, jag ba: ”Ehh?” Så berättade jag om skolan där de ger sockrade flingor och äppeljuice varje dag och han ba’: ”IIiiihh, apple juice is the worst.” Han blev mycket nöjd när jag sade att Noëlle får frukt och vatten, haha!

IMG_4942
De hade Sheriff Callie på TV:n.

PS1. Det blev ingen bebis igår. Mamman blev hemskickad och som tur var kändes det som att det inte riktigt var dags, så jag avvaktade.

PS2. Mina tygprover kommer imorgon! De har åkt via Hong Kong till Tyskland och imorgon är de här.

1
 1 260   1     9

9 svar på Första gången hos tandläkaren

 1. Jenny skriver:

  Strängen kallas läppsena på svenska. Jag fick min borttagen när jag var 10 år av samma anledning, glugg mellan framtänderna. Det var jobbigt med bedövningssprutorna annars var det enkelt och snabbt gjort. Har tänkt på senare år att det egentligen är ganska märkligt att göra dylika ingrepp på barn som inte har nån medicinsk anledning. Vad är det för fel på glugg liksom? Men men, jag är nöjd utan glugg nu också:)

  • Mysmasken skriver:

   Tackar! Ja, det känns som att det får bli hennes beslut. Jag tycker att glugg ger karaktär, men om hon är villig att få det gjort när hon är 10, 12, 14 så tänker jag stötta henne i det. Känns som ett ganska litet problem :)

 2. Helen skriver:

  Men oj! Här får barn vänja sig vid tandläkaren ett par gånger innan de börjar greja på med rengöring och prylar. Fast här går de ju första gången nån gång mellan 1 och 2 år, om jag minns rätt. Men då är det mest titta på tänderna och räkna dem de första gångerna, så att de vänjer sig vid konceptet tandläkare.

  Och jag tycker glugg är charmigt! Men Noëlles är ju så liten, jag har inte ens tänkt på att hon har den förrän du påpekade det nu.

  • Mysmasken skriver:

   Ja, men när det kostar ett par tusenlappar går man inte direkt för skojs skull.
   Men med det här kooperativet eller vad man ska kalla det kostade det ju inte så mycket.
   Milo ska dit om två veckor.
   Här föreslår barnläkaren att man går när de är fyra. Men hade jag sett hål hade vi ju gått tidigare…

 3. Mamma skriver:

  Jag har alltid tyckt att Caroline af Ugglas har varit så charmig med sin glugg, men på senare bilder ser det ut om om hon har fyllt igen gluggen. Lite synd kan jag tycka.

  Pernilla Andersson är en annan artist som jag tycker är söt med en liten glugg mellan framtänderna.

 4. Frida skriver:

  Hej, vill först och främst säga att du har en otroligt bra och personlig blogg! Har läst den i över ett år och ser alltid fram emot nya inlägg!
  Jag hade samma ”problem” när jag var liten och fick skära bort den, gick otroligt snabbt innan tänderna växte ihop

 5. Annika K skriver:

  Tandläkare är inte kul :/
  Den där strängen klippte de av hos tandläkaren när jag var ca 8. För att slippa glugg.

 6. Anna-Ulrika skriver:

  Nej nej ingen tandtråd har jag hört nåt om… Glugg e sött det har min lillskrutt oxå:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *