|   966   3     12
  Vardag

Idag var Milos första gång att gå till tandläkaren! Han grejade det kanon *phew*
Man vet ju aldrig hur det ska gå med en 3-åring, men det var inga problem alls. Han såg så cool ut i glasögonen de gav honom 😉
De gjorde rent hans tänder, gav fluor och allt såg bra ut. Jag frågade om hans tänder är en indikation på hur nästa uppsättning tänder kommer att se ut, och det var en ganska bra indikation sade tandläkaren, ”så börja spara till tandställning”.

Sköterskan frågade om min 1-åring varit hos tandläkaren än? Ehh, nej? ”We like to see them as soon as they get some teeth. We have 6-month old babies in here, with two teeth.” Jag undrade varför, men det kunde hon inte svara på.
Uppenbarligen för att de tjänar pengar på det. Skulle aldrig ske i Sverige att de ödslade resurser på en 1-åring!? Känns väldigt onödigt. Nej, han får vänta tills han är tre.

150217h

3
 966   3     12
   ,

12 svar på Idag var det Milos tur

 1. Anna skriver:

  Jodå, ettåringar kallas till Folktandvården, i alla fall i mitt län. De räknar de eventuella tänderna och informerar om vikten av att borsta. Barnen får en liten tandborste och föräldrarna en broschyr.

 2. Helena skriver:

  Fast här går alla barn när de är små, tror det är vid ett år. De känner i munnen på dem och pratar allmänt om hur man sköter tänderna på ett barn.

  • Mysmasken skriver:

   Herregud vilket slöseri med skattemedel!

   • Karin skriver:

    Jag tänker precis tvärt om! Alla föräldrar vet inte att det är dåligt att ge barn juice, att man måste borta tänderna med flourtandkräm etc. så om man kan få dem att göra det redan från början är det en våldsam besparing av skattemedel, istället för att de ska komma med kariesangrepp senare. Tandvård är ju gratis upp till 24 år här i Västra Götaland och jag tänker att det är smart att satsa på de riktigt små och deras föräldrar. Annars kanske det inte går att upprätthålla gratis tandvård så långt upp i åren heller.

 3. Catarina skriver:

  Jo runt ettårsdagen blev vi kallade första gången, det var mest info och jag tror vi träffade en tandsköterska och knte tandläkaren. Sen gjordes salivprov runt ert år senare och så nått besök till vid 3 år, ev. fler. Så även i Sverige nuförtiden. Och vid 6-7 månader så skickade de hem en mintub tandkräm och en pyttetandborste med info om hur viktigt det är att borsta de första gaddarna.

 4. Catarina skriver:

  Hepp, autocorrect slår till igen

 5. Paulina skriver:

  I Sverige blir man också kallad vid 1-års ålder! Var där precis med min son. Dom pratar lite om hur man ska sköta tänderna och tittar/känner på tänderna.

 6. Em skriver:

  I Sverige blir man ( iallafall i mitt landsting) kallad när barnet fyller ett år. Så när dottern var ett hade de information om tandhygien o tipsar på vad man ska tänka på (delar ut broschyrer) o det var i grupp tror vi var tre familjer som satt i ett vanligt konferensrum. Också tittade tandhygienisten i barnets mun när det satt i förälderns knä på en vanlig stol (verkligen bara lyfter lite på läppen o tittar) också fick barnet en tandborste.

  Vid två år var det i ett vanligt undersökningsrum o jag satt m dottern i knä i stolen o så kollade tandhygienisten lite mer noggrant o frågade om våra rutiner o informerade om vad som var viktigt att tänka på nu när barnet har mer tänder.

  Men vänta du med Nicholas, de andra hade ju ok tänder o han äter ju samma o har samma rutiner så varför gå bara för att.

 7. Sandra skriver:

  Hm, kan man verkligen se på mjölktänderna hur ”vuxentänderna” kommer se ut? Jag hade fina mjölktänder, men men mina nya växte ut snett (framtänderna). Min lillebror hade också otroligt fina mjölktänder och hans halvsyskon på pappans sida + hans pappa har jättefina vuxentänder, men hans som växer ut nu växer ännu tokigare än mina och åt alla möjliga håll :(

  • Mysmasken skriver:

   Han har trångt, så de liksom sitter snett. Han sa att kälen växer lite men inte så mycket, så det kommer nog att bli teångt. Men inte hundra såklart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *