|   829   2     6
  Tyckmycken | Vardag

Jag grejar inte att ljuga om jag inte behöver. Om de börjar bråka, då får jag börja ljuga, men jag skrev en lapp till fröken i morse om att jag skulle hämta Noëlle kl. 10.00 för att vi skulle besöka några svenskar och att jag tycker att det är viktigt med tvåspråkigheten och att Noëlle får träffa jämngamla barn att prata svenska med.

Fröken är själv tvåspråkig, spanska/engelska, så jag hoppas att hon har förståelse. Vet ni förresten att de flesta barnen i världen är flerspråkiga?

Jag hade tänkt ta med barnens cyklar, men det är snorkallt här! Det ska bara bli 9-10 grader mitt på dagen imorgon. Inatt ska det bli -2 grader! Det verkar ske en gång om året. Jag var ute och täckte över mina stackars apelsinträd så att de inte fryser ihjäl. I helgen blir det 23-27 grader igen, men idag och imorgon, brrr!
Vi har inte direkt kläder för att greja sådan kyla… Barnen har vanliga tunnare jackor, och mössa, men tror inte att vi har några vantar? Vet inte om jag ska ta med cyklarna och rejält med kläder. Kanske :)

2
 829   2     6

6 svar på Jag valde att inte ljuga

 1. Maria Bergquist skriver:

  Hej Hopp!
  Om det är en vettig lärare förstår hon vikten av att tala sitt modersmål med andra än bara sin förälder…
  Enligt Regio Emilia filosofin (norra Italien) föds barn med mer än 100 språk och under sin uppväxt och skoltid berövas de dem alla utom några få…
  Ha en riktigt bra dag!! Här i Alingsås är det ca 7 grader varmt men blåsigt idag!!

 2. Viktoria skriver:

  Helt rätt, hoppas det gick bra

 3. Mamma skriver:

  Ett jättebra val som jag sanktionerar fullt ut. Det är aldrig bra att ljuga.

  Jag vet att de flesta försvarar s.k. vita lögner, men var går gränsen för när en lögn är en s.k. vit lögn och inte bara en vanlig lögn?

  Om det är den egna moralen som avgör det uppstår nästa problem … har alla människor samma grad av moral som man själv har? Delar verkligen alla uppfattningen att det är moraliskt försvarbart att använda en s.k. vit lögn.

  Jo, jag har säkert också tagit till en och annan vit lögn eftersom jag är en vanlig mänsklig skröplig varelse. Jag försöker inte att framstå som mer moralisk än jag är. När Stephanie var nyfödd hade vår närmsta granne också precis fött barn och hennes son fick ett jättelångt bakhuvud vid förlossningen och såg alldeles tilltryckt ut i ansiktet. När hon frågade mig om han inte var jättesöt kunde jag inte ljuga och hålla med, istället drog jag till med att ”he is handsome”(i bemärkelsen stilig). Det var ju faktiskt en s.k. vit lögn. Jag tyckte ju inte det. Så jag kan jag också. Det jag försöker säga är att man ändå skall tänka sig för när det gäller barn.

  Ett litet barn kan definitivt inte avgöra var gränsen går för vad som är en ren lögn och vad som är en s.k. vit lögn. För ett barn är allt ljugande lögner.

  Ett litet barn som hör sina föräldrar ljuga, alldeles oavsett om det är för en god sak, lär sig också att ljuga.

  En annan sida av myntet är att barnet aldrig kan lita på sina föräldrar till hundra procent om de använder s.k. vita lögner. Om föräldrarna ljuger för andra kan de också ljuga för barnet. Sånt känner barn.

  • Mysmasken skriver:

   Tror att du läser in lite väl mycket i det :) Man använder nog små vita lögner varje dag :) Däremot ville jag inte försätta Noëlle i en position där hon måste ljuga, mest för att jag inte vill att hon lär sig ljuga så tidigt. Alltså att behöva säga att ”nu får du säga till fröken att vi ska till doktorn fast vi inte ska det, ifall att hon frågar”.

 4. Annika K skriver:

  Är det en vettig lärare så förstår hon.
  Lika bra att tala sanning.
  Osanning brukar ha en förmåga att komma fram för eller senare iaf.

  ha så skoj :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *