|   680   1     2
  Livet i exil | Vardag

Anna skrev:

Det här är så bra och så provocerande på samma gång!!

Alltså, älskar att man gör en rolig aktivitet där barnen uppmuntras att röra på sig/springa så långt som möjligt. Toppen!

Älskar att skolan får in en slant. Toppen!

Men jag förstår inte alls varför andra företag ska blandas in och ta 50% av intäkten. Barnen skulle kunna belönas med saft och varsin mandarin/diplom efter loppet och vara lika lyckliga för det. Eller kanske ett jättedisco?

Priser bör kunna sponsras ur föräldrarnas kontaktnät om nödvändigt.

I sonens skola bakar barnen, ritar teckningar och gör pyssel som vi föräldrar sedan får köpa. Pengarna skulle gärna få gå till skolan men i det här fallet har skolan valt att sponsra en by för Unicef, helt okej också. Barnen är så måna om att barnen i byn får det bra, en hjärtesak för dem, supergulligt. Vad hade de amerikanska föräldrarna tyckt om det upplägget :o)

Okej, nu är jag precis hemkommen från mitt första PTO-meeting. ”Parents, teacher organization.”
Till att börja med får man betala för att vara med, 5 dollar. När jag väl hittade rätt var det ett dussin människor där, varav rektorn och sen kanske 50/50 lärare och föräldrar. Hur många barn som går på skolan? 900. Så ungefär 1 förälder per 150 barn engagerar sig.

De var överlyckliga för att de hade fått några nya elever och precis fått godkänt på en till resurs och fram till våren har de valt att ta in en till gymnastiklärare. På 900 elever har de haft EN gymnastiklärare. Skolorna här frodas inte direkt och de klarar sig inte utan de här välgörenhetsgrejerna. På min tid hände det ju att vi hade bazaar och bakade sockerkaka som vi sålde för 20 kr styck. Men här snackar vi seriösa pengar -hundratusentals kronor – som skolan behöver.

De pratade på mötet om en grannskola som fått in 28 000 dollar (200 000 kr) i ren intäkt från ett sånt här lopp.

Jag tror att de här ”priserna” är för att sporra barnen att tigga pengar av familj och vänner, samt att föräldrarna (som jag) ska känna att ”tänk om mitt barn sitter där som enda barn och inte får något pris”. Typ. Sen hävdar de att det är karaktärsbyggande, och ditten och datten och hela veckan har de folk från den här föreningen på skolan som ordnar olika tävlingar i klassrummen och annat.

Min första tanke var också ”hur svårt kan det vara att ordna själv”? Sen såg jag skaran på hela 6 föräldrar på mötet på en skola med 900 elever och insåg att, ja, det kanske inte är ”bara”…

I vår kommer snart ett till evenemang, som en karneval, där varje klass ska ordna en korg med något tema och bidra med något till korgen, sporttema, mattema, osv. Sen kommer de att sälja lotter för att vinna korgarna, ha ponnyridning, och massa andra aktiviteter som man betalar för och vissa som är gratis.

Det är väldigt sorgligt. Tänk om varje elev bidrog med en check på 100 dollar vid skolstart, då skulle skolan få 90 000 om året, men tyvärr så får ju minoriteten dra det stora lasset för de som väljer att inte betala.

Haha, det blir liksom ingen slutkläm på det här inlägget ,vet inte riktigt vad jag ska skriva…

1
 680   1     2
   

2 svar på PTO-möte

  1. Henrietta skriver:

    Men vore det inte då bättre med skatt så att skolorna slipper tigga?
    /Henrietta

    • Mysmasken skriver:

      Jo, den skatt som går till skolorna är fastighetsskatten, som är alldeles för låg här… Det skulle inte krävas mycket för att skolorna skulle ha det lite bättre. Annars tycker jag att man kan omfördela lite bättre också, istället för att åka och bomba och kriga kanske lägga lite mer på skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *