|   845   4     6
  Familjen | Tyckmycken | Vardag

Jag vet inte om det är USA rent generellt, eller vad det är, men alla är rädda för smådjur känns det som. Kanske så att man lär barnen att hålla sig undan allt, just för att det finns giftiga spindlar/ormar/skorpioner i det här landet? Jag vet inte, men det känns inte naturligt. Jag har många djurminnen från min barndom, vi räddade fågelungar och klappade humlor och hittade grodor…

Här skriker barnen så fort de ser något, men Noëlle är modigare. Hon håller gärna i grodor, paddor, ödlor, larver,  you name it. Här har jag sett barn försöka stampa på smådjur och det gör mig så ledsen. Jag vill uppfostra barnen till att ha en kärlek även för djur. Jag fick en arg kommentar från någon som tycker att det är hemskt att Noëlle får ha en larv i en bur, och att det är en hemsk lärdom att lära sina barn att man får ”göra vad som helst” bara för att det är en larv.

Jag håller såklart inte med, utan ser det som att jag främjar Noëlles kärlek för djur och natur och hennes omvårdande och omhändertagande sida. Men alla ser vi saker olika. Hon får ta hand om larven så länge hon vill – har vi tur kanske den förpuppar sig och blir något kul kryp. Man kan köpa kit här, med larver från typ monarkfjärilar, en nätbur och sådär, så att man kan se dem växa, förpuppa sig och bli till fjärilar. Tyvärr är det för varmt här, de skickar bara larverna om det är under 27 grader eller nåt, men kanske nästa vår.

Igår kväll hittade barnen en padda inne i en av vattenavläsarluckorna. Tror inte att den hade kunnat komma ut eftersom luckan var stängd, och de skrek och tjöt som om de hade sett en död människa därinne. Jag fiskade ut den, lugnade barnen och så fick de hålla den och klappa lite på den, sen gick vi ner bakom vårt hus och släppte ut den bland buskarna.

150424b
Noëlle håller i paddan.

150424a
Noëlle visar sitt husdjur ”Sul” för sin favoritkompis Lucas som får hålla i ”henne”.

4
 845   4     6

6 svar på Djur och svensk uppfostran

 1. Maria Bergquist skriver:

  Hej där!
  På den här punkten tycker jag precis samma sak som du! Man ska lära sina barn att respektera allt levande. Jag tror att det är en del av det fina i det svenska kulturarvet. jag tror att våra tankar kring allemansrätten och de värden vi ser i naturen blir starkare när vi lär oss att det finns plats för allt och alla i vårt avlånga land. Å andra sidan kan jag förstå de som har livsfarliga djur (eller såna som bär på smitta som kan spridas till människor)in på knuten. Man vill ju inte att sitt barn ska riskera ett bett från en dödlig spindel för att de plockat upp och undersökt den. Eller om de klappat någon av alla de herrelösa hundar som han bära på skabb och andra parasiter och tom rabies bara för att… Men på något sätt tänker jag att det bord gå att kombinera. Jag har aldrig förstått de vuxna som blir hysteriska när det kommer ett litet bi flygande eller när de får syn på en spindel i badrummet. Eller jo jag förstår att man kan bli rädd, men jag förstår inte att man som vuxen låter det ta sådana propotioner det är ju orimligt….
  Ha en riktigt härlig helg!! och kämpa på med din viktutmaning… Jag är lite nyfiken på hur du har tänkt spendera de pengar som du vinner. jag tycker du ska göra något riktigt lyxigt för dig själv, typ boka massage, fixa naglarna eller så…
  Kram
  Maria B

  • Mysmasken skriver:

   Ja, klart att det går att kombinera. Spindlar och ormar har de fått order att inte röra, för det har vi ju flera giftiga sorter av.

   Likaså svamp, vi äter svamp, men absolut inte svampar vi hittar i trädgården.

   Jag minns hur förskräckt Greg blev första gången jag plockade vilds björnbär och hallon i Kanada. Han var uppväxt med att man inte stoppar NÅGOT man hittar i naturen i munnen.

   angående viktutmaningen är det så sjukt o-mig att fixa naglarna eller gå på massage 😛

   Det är ju mest så att man vinner tillbaka sina egna pengar, och kanske 15-20% till. Kanske att jag åker till antikaffären och köper nån kul inredningspryl.

   • Maria Bergquist skriver:

    Hi hi misstänkte att du skulle svara så ang attmassage etc, men det går ju att prova nya saker ibland oxå…
    Kram på dej och lycka till!!!

 2. Ewa skriver:

  Det är nog bara city people… 😉 Fint att du visar alla barnen kärlek och respekt för djurlivet.

 3. Malin skriver:

  Tycker inte min kommentar var arg utan mer lite kritisk.
  Vi tycker helt enkelt olika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *