|   859   8     7
  Vardag

Jag är absolut ingen expert, men jag har erfarenhet av två barn och en massa andra vänner och familjer. Såhär ty

Det viktigaste är nog att barnet är redo. När de vaknar med torr blöja, när de gömmer sig för att bajsa eller vill ha blöjan bytt så fort den är blöt, då är det nog dags. Båda var runt 2,5.

Sätt åsido tre dagar där ni bara är hemma. Det viktigaste är att få barnet att kissa i pottan så att man kan hurra och klappa händerna, ge nån belöning och få barnet att förstå vad som ska göras. Använd alla medel som krävs för att få kiss i pottan. Sätt barnet på pottan framför TV:n, ge något att dricka som de gillar, som ni inte annars ger, typ saft eller juice för att det ska bli många tillfällen att öva/kissa. Sitt bredvid, lek med leksaker, vad som nu krävs för att barnet ska sitta på pottan tills det kissar.
Om de tvärvägrar att sitta på pottan, (som med Milo), ta på underkläder och låt barnet gå runt i underkläder försök hålla ögonen öppna efter tecken. Om barnet kissar på golvet, bli inte arg, men var strikt. Förklara att kisset ska vara i pottan (lyft dit och sätt barnet där om du hinner). Gör rent, ta på nya underkläder och kör igen. De kommer ganska snart på hur det känns och vet att de ska gå till pottan.

Alla barn är olika. Med Milo kunde vi dra till Disney dagen efter att han blev pottränad. Vi hade med handdukar och ombyten ifall att det skulle ske en olycka, men han har alltid kunnat hålla sig länge, 6-8 timmar. Med Noëlle var det i början svårt att ens åka och handla, för när hon behövde gå var det NU och ofta var 20:e minut!

Jag har ALDRIG trott på att hålla på med träningsblöjor och grejer. Snacka om att förvirra barnen. ”Nu åker vi bil, nu är det okej att kissa i blöjan”, ”Nu ska vi sova, här har du en blöja att kissa i”.
Vi har bara sagt att ”nu är vi färdiga med blöjor”, och sen räknat med att torka kiss i ett par dagar. Jag kan räkna på en hand sängolyckorna vi har haft med Noëlle och Milo, och det var bara under de första veckorna. 1-2 var.
När vi precis har slutat med blöja brukar jag bädda först ett duschdraperi, sen ett lakan, sen ett duschdraperi, sen ett till lakan. Om de kissar på sig är det bara att slita bort det första lagret, så har man ett till rent lager under.

Med Noëlle fungerade det med klistermärken. Det tyckte hon var motiverande. Jag skrev ut ett papper med cirklar, stora för bajs och små för kiss och köpte ett ark klistermärken. Milo hade inget intresse av klistermärken när han var 2,5 utan han fick M&Ms.

120827a1
Noëlle klistermärken

Sen förstår jag att det inte är svart eller vitt för alla, att vissa har sängvätare och sådär, men såhär har vi gjort.

8
 859   8     7

7 svar på Att gå på pottan

 1. Anna, Gbg skriver:

  Vi har gjort som er också! Vi körde klistermärken på en ”pall” på toaletten som barnen stod på när de tvättade händerna. De tyckte det var så skoj att se den bli fylld av klistermärken. Vi hade det rätt så krångligt med äldsta sonen för han blev liksom ”aldrig” torr, det tog över ett år att sluta ned blöja och så var han ändå 4 år!!! Det visade sig att han var ( och är ännu) sängvätare. Med yngsta tog vi av blöjan vid 2,5 år och han har varit torr sedan dess, helt klart enklare :-)

 2. Em skriver:

  Tusen tack! Du är så bra, jag gillar skarpt hur du resonerar kring barnuppfostran! Just det här att tala om att nu slutar vi med blöja tror jag var det bästa tipset för mig. Lilla damen är rejält verbal så när jag idag förklarade att nu är det ingen mer blöja utan kiss o bajs ska i pottan så har det funkat mycket bättre än när jag lite lamt försökt innan! Också det att jag vågat vara mer strikt o påpeka att kisset ska i pottan igår pinkade hon ner altanen tre gånger med ett leende på läpparna!! En olycka o annars i pottan idag känns lovande för framtiden :) kör också med klistermärken (det har jag gjort från första gången jag satte henne på pottan) som hon får klistra på själva pottan. Ursäkta för den långa novellen 😉 återigen tack för att du delade med dig om vad som funkat för er.

  • Mysmasken skriver:

   Vad kul! Heja heja! Ja, jag tror att man bör vara strikt, bara man inte ”gör ner” barnet eller skäller ut :)

  • Mysmasken skriver:

   Glömde lägga till om nattetid att jag alltid har burit dem till toaletten vid midnatt innan vi själva gått och lagt oss. De typ kissar i sömnen och sen har jag lett dem tillbaka till sängen. De har inte heller fått dricka sista timmen före sovdags. Alla mina tre gillar att sova med vattenflaska i sängen, men just några veckor tills de klurat ut hur det känns att vakna och vilja gå och kissa har jag alltså uteslutit vatten.

   • Em skriver:

    Ja strikt kanske låter hårt men jag läste in det precis så som du förtydligade. På natten får hon ha blöja men den är oftast torr iaf :)

 3. Malin skriver:

  Vår första var så lätt, sa själv en dag att hsn ville ha kalsonger och sen var det inget mer med det. Lillebror nu har vi provat lite men han verkar helt obrydd att hsn kissar på sig. Får nog vara lite mer strikt som du säger och ge det fler dagar. När man tar av o på blöja själv känns det liksom dags 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *