|   827   4     5
  Livet i exil | Vardag

Franskan försöker göra utrymme i mitt liv. Den pockar på. På senaste har jag jobbat med en del grejer på franska. Sitter i skrivande stund med en dokumentär om Champagne (stället, familjen, drycken). Har även jobbat med någon tecknad serie nu i veckan.

Den rycker och sliter i mig. Jag känner att jag ångrar att jag inte släppte in franskan mer. Flyttat dit och bott där ett tag.
Jag känner att franskan är ett så artigt språk, ett vackert språk. Jag förstår nästan allt, men har ändå kämpigt att uttrycka mig drägligt eftersom att jag saknar vokabulären.

Det gör mig ledsen att franskan slutar med mig. Noëlle gillar verkligen franskalektionerna, men det är ju bara att inse att 1,5 timme i veckan varken kommer att göra till eller från om inte jag börjar prata med dem.
Jag önskar att barnen skulle få franskan också, att de skulle få ha sommarlov i Frankrike som jag hade. Gamla vänner från tiden i Frankrike tränger sig in på Facebook. En barndomskompis är nere i Saint Tropez med sin man och två bonusdöttrar, mina kusiner var precis där. En låtsasbror från länge sen, som jag också tillbringade somrarna med där nere skrev ett långt meddelande till mig på Facebook nyligen.

Det är som om ödet kallar på mig.

4
 827   4     5

5 svar på Franskan för mig

 1. ninaerica skriver:

  Det kanske är meningen att du ska öppna dörren när franskan knackar på!

 2. Maria Bergquist skriver:

  Hej på dej du!! Det var länge sedan nu!!
  Jag tror att jag kanske skulle kunna hjälpa dig med situationen kring franskan…
  Har ett litet förslag…
  Mina föräldrar har en liten lägenhet i ett hus i Provance, i en liten by strax norr om Grass (stavning?) som heter Greolieres. De bor där några veckor om året mest under vår och tidig höst. ibland hyr de ut till vänner och bekanta, men det är inget hotell. Går något sönder fixar man det själv osv. Därför är hyran relativt låg och förhandlingsbar om mna vill stanna längre än en vecka eller två…
  Vill ni bo där ett tag är det säkert möjligt, kanske har du kontakter i Frankrike fortfarande och då är det väl inte boendet som är problemet…
  Iaf det finna ett litet sovrum med en dubbelsäng, ett sovloft med två enkelsängar en större balkong och en lite gemensam trädgård. Läget är ca 50 min från Nice…
  Hör av dig om det skulle kunna vara intressant.
  Kram Maria

  • Mysmasken skriver:

   Låter mysigt :) Min farmor har hus nere i St Tropez, detsamma som jag tillbringade somrarna i…
   Men vi bor ju här. Jag måste komma på vad det är. Så många röda trådar… :)

 3. Mamma skriver:

  Gör som jag och läs franska tidningar på näten. Du kan bara gå in och scanna av ett par av de största tidningarna Le Figaro och Le Monde eller varför inte Elle och Marie-Claire.

  Du skriver bara fr istället för se, t.ex. http://www.lefigaro.fr

  Det är ett bra sätt att hålla franskan vid liv.

  Tänk om ni kunde träffa en familj där mamman är fransyska och pappan är amerikan och där barnen är i ungefär samma åldrar som era barn. Det vore väl trevligt :)

  • Mysmasken skriver:

   Känner en familj där pappan är fransman och kvinnan är amerikan, men det är inte många som håller liv i sina hemspråk, för det är inget lätt jobb, särskilt inte om man arbetar och barnen går på dagis från att de är små.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *