|   1 578   16     22
  Livet i exil | Tyckmycken

Ni som hängt med åtminstone det här året vet vad jag tycker om skolan och allt sött där.
Det började ju så bra förra veckan, fröken sade att hon inte accepterar kakor som snacks, utan att folk måste skicka med frukt, eller typ salta kex av något slag, eller frukostflingor.

Igår kom Noëlle hem och berättade att hon hade fått gummibjörnar. Även dagen innan. Jag frågade varför? Som belöning om de skött sig bra. WHAT!?
Så jag förklarade återigen varför vi inte äter godis varje dag, och hon vet ju om det här. En av mina vänner sa ”Yeah right, som att det kommer att fortsätta så”… Så jag tänkte låta det bero till nästa vecka, för att se.

Idag när jag frågade Noëlle om gummibjörnarna sade hon att hon inte fått några. ”Nähä, inte?” Hon förklarade att man får fyra stycken om man är ”blå” (gjort nåt extraordinärt), tre om man är ”grön”, två om man är ”gul”.
”Jaha, men du var ju grön idag?”
”Ja, men jag sa till fröken att jag inte skulle ha.”

Wow. Så hon lyssnar på mig. Jag vet inte många ungar som hade avstått. Väldigt imponerad! Jag sa ju inte åt henne att hon inte skulle ta, utan jag hade ju tänkt ta det här med fröken.

Men seriöst!? Gummibjörnar är ju bland det värsta för tänderna, och varje dag, i skolan? Hänger ni med? Det är ju helt sjukt!
Jag förklarade igen för Noëlle det här med tänder, och hon tycker att barnen med ”silvertänder” är coola! Tills jag förklarade hur o-coolt det är att dra ut en tand för att få ett sånt där implantat som flera ungar har, eller typ borra tanden och säta en silverkrona på. Helt sjukt att femåringarna ens har sådana!

Sen hela grejen med mat som belöning, det är ju det träsket jag och alla andra fetton är. Varför leda in små barn på det spåret? Jag blir skogstokig!

Jag mejlade fröken att jag hörde att Noëlle hade sagt att hon inte skulle ha och frågade om jag kunde skicka med klistermärken istället, eftersom jag inte vill straffa Noëlle. Hon svarade ganska raskt att hon hade klistermärken och hon skulle låta Noëlle välja imorgon, och om hon får slut skulle hon säga till så att jag kan skicka med fler.

Vem vet, kanske något av de andra barnen också vill ha klistermärke istället? 

16
 1 578   16     22

22 svar på Godis i skolan, skjut mig!

 1. Chruss skriver:

  VA? Har minimänniskorna implantat????
  Herrejösses!

  Mycket strongt av Noelle!

  • Mysmasken skriver:

   Oh ja. På en pojke i hennes klass förra året hade väl framtänderna ruttnad bort, hak hade låtsasframtänder pålimmade.

 2. Maria skriver:

  Det far barnen här ocksa (österrike), vet inte hur det är i skolan, min äldsta börjar om tva veckor men i Kindergarten (3-6 aringar) far dom ofta godisbitar. Dom som städat duktigt, en godis, den som varit en extra bra kompis, en godis osv.

  Jag gillar det inte heller, just den lilla godisbiten i sig kanske inte gör sa mkt för tänderna men belömningen med sötsaker tycker jag inte om.

  • Mysmasken skriver:

   klart att småätande påverkar tänderna :(

   • Maria skriver:

    Jo, det är klart att det paverkar tänderna men här sker det inte sa ofta (men för ofta enl mig) sa jag tror inte paverkan pa tänderna är sa stort problem just för oss. Jag tycker det är värre da att använda sötsaker som belömningsystem och fa det till en vana.

    Överlag tycker jag att smaätande är väldigt vanligt här. Tex i lekparken pa eftermiddagen sa ropar man inte till barnen och säger att nu äter vi mellanmal utan barnen kommer när dom har lust och tar en äpplebit här, en stund senare ett kex osv. Hur det det ut hos er?

 3. Viktoria Gradin skriver:

  Här i Sverige åtminstone på de skolor och förskolor jag jobbat på har man möjligen fått en skumtomte till jul och några påskägg till påsk. Annars är det rätt sockerfritt utom om någon fyller år då man kan få ta med och bjuda, åtminstone i förskolan.
  SOm du säger såna som oss som belönar oss själva med mat, godis osv och vet hur svårt det är att bli av med skiten vet att det isåfall är bättre med ett klistermärke..
  Och sen inte bara tänder och viktökning.. finns ju barn som är allergiska mot sött och blir hyperaktiva av det.
  Hoppas det löser sig. Kanske en fråga på föräldrarmötet

 4. ninaerica skriver:

  Men herre gud, inte konstigt att det blir som det blir när de börjar redan i den åldern. Och att lära barnen att man får något om man är duktig…det finns en massa saker man måste vara duktig på utan att få belöning.

  • Mysmasken skriver:

   Mmm, det är fel på så många olika nivåer. Här är det olika regler i olika kassrummer. Varför fröken gör som den vill, vilket jag inte gillar. Det blir plötsligt så himla viktigt vilken fröken man får. Det stod att vi skulle skicka med handduk till Kindergarten. Ibland lägger de sig ner och vilar efter att de svettats ute i värmen på rasten, men det gör tydligen inte vår fröken. De två första dagarna försökte jag skicka med handduken, men den kom tillbaka.

 5. Annika K skriver:

  Snacka om att hon talar emot sig själv. Nyttigare snacks MEN belönar med godis.:/

 6. Marie skriver:

  Hahaha, känner så igen. Mina barn har en påse som de tagit med sig med sitt namn på och så samlar de lördags godis hela vecka, så slipper de använda sin veckopeng. Det funkar bra det med. Olivia väljer ofta bort olika belöningar då hon säger att hon känner sig som en hund som får belöning när hon gör något som hör till vanligt vett 😉

 7. Cathrine skriver:

  Det låter som ett hemskt sätt att belöna barnen i skolan! Tur att du har en så duktig dotter – det är inte lätt att stå emot när alla andra äter.

 8. Helen skriver:

  Men herregud, vad är det för fel på folks idéer om barnuppfostran i det där landet? Att muta barn med godis är ju på ett sätt lika illa som att straffa dem med slag (självklart är det alltid värre att slå ett barn!), barnen lär sig ju inte egenvärdet i att göra bra saker – de gör det de ska bara för att få godis/slippa bli slagna, och finns det ingen vuxen i närheten som ser och kan belöna/bestraffa så finns det ju ingen anledning för barnen att göra rätt. Jag blir så upprörd av sånt här, det här lär ju inte barnen nånting!

 9. Sofie skriver:

  Känner så igen det hela. De har priser eller godis åt allt. Tycker inte om det alls. Förra året fick man glass kalas om man klarade gånger tabellerna, det spelade ingen roll om man kämpade och inte klarade, då fick man ändå ingen klass. Min son mådde nästan illa när han skulle äta sin glass framför de tre stackarna som inte klarade det. Hemskt! De var åtta år!! Nej, gillar verkligen inte priser och belöningar år allt. Som någon skrev innan, så lär sig barnen inte för att det är kul att lära, utan för att få en belöning, helt vansinnigt. Lycka till i skolan, det kommer att vara massa saker som går mot hur du uppfostrar dina barn, och ditt ”svenska” tankesätt.

 10. Linnea skriver:

  Här i Bayern i Tyskland är det lite lika men inte så extremt. Min äldsta son hade övernattning på Kindergarten som avslutning innan sommarlovet och till frukost fick de…håll i dig… äppelpaj med vaniljsås och nutellasmörgåsar :) Hemma äter vi havregrynsgröt eller naturell yougurt med frukt :)
  Våra barn har flera gånger frågat efter chokladkakor och godis som de andra barnen får med sig i sin matsäck men gav upp ganska snabbt då de nog insåg att det var tvärstopp. Dock misstänker jag att de byter till sig godbitar från andra barn mot sina äppelhalvor, vindruvor och torkade aprikoser :)
  Hälsningar Linnea i Bayern

 11. Monnah skriver:

  Hahaha! Ja, det är roligt det här. Vår granne är supersvensk i sitt tänk. Hon sopsorterar mer än någon annan jag känner och barnen får äta ”treats” en dag i veckan. Inga undantag ens om grannarna kommer med nybakade kakor. 😉 Hon skrev flera upprörda brev till skolan då de flyttade hit från Vermont för ett par år sedan och de lyssnade faktiskt! Men jag håller med. Det här med treats är alldeles galet.

 12. Ewa skriver:

  Mycket imponerad av Noelle och fint att du tar fram alternativ. Det kanske ger resultat längre fram så att godiset byts ut mot klistermärken eller annat.

  Här är det snarare tvärtom då Junos pedagog berättade att de haft fredagsmys med hembakad osötad blåbärspaj (av blåbär barnen plockat själva). Visst, det är väl fint att de försöker vara nyttiga, men Jeeeez Louise! Lite socker i pajen dör väl ingen av. Nåja, barnen hade varit nöjda iaf och det är väl det viktiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *