|   2 205   6     8
  Arbete

Fick ett meddelande av min vän i Kanada, vars barn jag har fotograferat en del (som ni kanske minns). De hade hittat dotterns bild på Rainbow Looms produkter, och hennes agentur var rasande och skulle skicka sina advokater på Rainbow Loom i tron om att de stulit bilden online.

Jag påminde min vän om fotona som jag fått okejat att lägga upp och sälja som stockbilder, men hon sade då att det bara var bilderna på henne och barnen när de läser, som vi tog samtidigt. Fick en knut i magen och började nästan grina.
Ett totalt missförstånd oss emellan, och det här var innan dottern blev en Superstar Top Model. Såg framför mig hur jag blev av med hus och allt.

Jag har aldrig skrivit över copyright på bilderna till någon annan, och jag har ett model release från min vän på bilderna, sen var det alltså felkommunikation mellan henne och mig för fem år sen.

Så jag gick och kollade och mycket riktigt har ju folk köpt den bilden på henne, så sent som i år. Och där står ju att de får använda den till packaging och sådär. Jag vet inte riktigt hur agenturen kan hävda att de har rätt till bilderna, när allt jag gjorde var compcard till barnen, på kul, för att de är mina vänner. Men jag ville ju varken försätta mig eller henne i klistret. Hon sade att en sån där bild är typ en 200 000 dollars-bild, eftersom de har använt bilden på packaging till sådana där jäkla armband på paket över hela världen.

Vi halvgrinade, halvpratade ett tag och hon skrev ett mejl till dem att hon hade skrivit på det då för länge sen och att det var hennes fel och tog på sig skulden. De ringde upp henne och sa att ”okej, så det är ditt fel, då drar vi tillbaka advokaterna”, typ, och hade skrattat lite. För i det långa loppet hade ju advokaterna lett till henne, och det hade ju varit lite motproduktivt ifall att de vill behålla sin stjärnmodell…

I ett par timmar där var det riktigt jobbigt. Jag tror inte att de hade kunnat komma efter mig på något sätt, men ville ju inte heller att de skulle gå efter henne för att hon skrivit på ett model release och låtit mig använda bilderna, fast hon säger att det var de andra bilderna. En himla röra, som jag är glad löste sig.

Sen kan jag ju inte låta bli att vara lite stolt över att de valt att ha min bild på sina förpackningar över hela världen :) Rainbow Loom är ju ett enormt företag, och de där fula gummisnoddsarmbanden har väl inte undgått någon?

150901a

Uppe till vänster comp card som jag gjorde, till höger och längst ner ser ni ett par av förpackningarna med bilden i fråga.

6
 2 205   6     8

8 svar på Morgonens hjärtattack

 1. Mamma skriver:

  Nu börjar nedräkningen

  Trots att det är den 2 september här i Sverige är du ännu inte född i Florida den 2 september 1983.

  Du föddes den 2 september kl 10.13.

  Egentligen skall jag inte gratulera dig till din 32-årsdag
  förrän imorgon kväll kl 08. 13.

  Här kommer ändå världens lyckligaste mamma-gratulationer. Så lycklig hade jag aldrig tidigare varit som den dagen då du föddes. Kärlek <3

 2. Malin skriver:

  Får vilket företag som helst köpa bilderna och använda som reklam osv eller hur fungerar det? Tänk om man inte vill att tex ens barn ska förknippas med en viss produkt eller ett företag

 3. Mamma skriver:

  Haha … nu tänkte jag fel.

  Självklart är du född kl 10.13 på förmiddagen amerikansk tid, vilket innebär att jag skulle ha gratulerat dig först kl 16.13 i eftermiddag, svensk tid.

  Jag fick hjärnsläpp igen och tänkte skriva 20.13 =/

  Grattis hjärtat!

 4. Sonja skriver:

  Grattis på födelsedagen!
  Vad skönt att missförståndet klarades upp mellan dig och din vän.
  Loom banden har varit en ”plåga” här men har tunnats ut nu. Ett tag såg man dem överallt på trottoarerna.
  Njut av din dag 😉

 5. Monnah skriver:

  Vilken grej! Och advokater och stämningar och galenskaper… Hörde just reklamen som jag hört sedan vi flyttade hit: fighterinyourcorner.com. Det finns inga advokater som är intresserade av att lösa saker smidigt. De vill att föräldrar ska vara idioter och ovänner och pedofiler och allt vad det är bara för att tjäna en massa pengar på utdragna processer. Det är sjukt! I Sverige hör man väl i alla fall talas om att folk beter sig som ”folk” även om de går skilda vägar. Här verkar det som att det är Dallas-dramer inblandade i varje familj. Skönt att det här löste sig och att er supermodellvän kan fortsätta supermodella.

 6. Ewa skriver:

  Jösses! Skönt att det löste sig!

  Här sitter jag med ett sånt där fult armband som Juno gjort till mig. 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *