|   1 619   10     13
  Foto & Film | Vardag

Jag blev ombedd av organisationen ”SMUL” (Svenska som modersmål i utlandet) att skriva lite om hur vi hemskolar i svenska eftersom de sett mig posta en del, så jag skrev nån sida som kommer i nästa tidning. Gjorde en medföljande film också, om hur vi utnyttjar engelska läxläsningen till att smyga in lite svensk träning.

Tänkte att ni kanske ville se. Några brukar ju tycka att det är intressant det här med tvåspråkigheten.

10
 1 619   10     13

13 svar på Engelska på svenska

 1. Elisabeth skriver:

  Så duktig hon är!

 2. Annika K skriver:

  Så duktig! :)

 3. Tessan skriver:

  Men gud vad duktig hon är!!! När jag var 5 kunde jag knappt läsa på svenska. Och hon kör både och!

  • Mysmasken skriver:

   Ja… Vet inte vad jag ska tycka egentligen. De pushar verkligen här. Alla i Kindergarten ska kunna läsa när de slutar i vår, annars kan de få gå om. De kommer hälften att vara 5 och hälften att vara 6 år gamla…

 4. En annan Jessica skriver:

  Inte klokt så grym hon är! Riktiga förebilder är ni, heja heja! Tycker dessutom det är superintressant att läsa om både amerikanska skolan och tvåspråkigheten. Kram från Frankfurt

  • Mysmasken skriver:

   Ja, tvåspråkighet är så himla intressant. Kan redan nu se hur det hjälper i skolan att vara tvåspråkig. Jag kan redan nu kolla läsförståelse med henne genom att fråga på svenska vad hon nyss läste, osv.

 5. Helen skriver:

  Gud vad duktig hon är! Men så svåra uppgifter för en femåring, orange är ju verkligen inget lätt ord varken på svenska eller engelska.
  Väldigt roligt att få se hur ni jobbar med tvåspråkigheten, Noëlle har väldigt bra koll på båda språken.

  • Mysmasken skriver:

   Ja, visst är det knasigt? De lärde sig visserligen sånger för färgerna här redan förra året, typ melodi broder Jakob för färgen röd: ”R-E-D, red, R-E-D, red, I can spell red, I can spell red. Fire trucks are red, Stop-signs are red too, R-E-D, R-E-D.

 6. Em skriver:

  Så duktig hon är och så duktig DU är som jobbar så aktivt o medvetet med svenskan! Angående att de ska kunna läsa det här läsåret i hennes klass så är nog det bara bra för N,hon har drivet och intresset har jag förstått av dina tidigare inlägg. Men stackars de barn som inte är lika mogna eller inte har stöttning hemifrån!

  • Mysmasken skriver:

   Ja, det är ju det jag känner. Alla är inte redo vid 5 års ålder :( En av grannarna, som Noëlle har varit lite småkär i, fick gå om Kindergarten. Nu kom han äntligen vidare till första klass, men han berättade precis att han hade matteprov. Att han inte tycker om det. ”Jag får alltid bara F, eller average.” :( Inte särskilt motiverande för ett litet barn.

 7. Monnah skriver:

  Heja N! Vad duktig hon är. Jag tycker det är inspirerande att höra att hennes svenska är så otroligt bra. Man kan inte höra att hon inte har svenska som förstaspråk. De allra flesta som jag känner som är svenska och har barn med någon med annat modersmål (och bor i landet där detta modersmål talas) har gett upp svenskan. De orkar inte kämpa när barnen inte svarar på svenska, något som ju är helt naturligt.

  • Mysmasken skriver:

   Det är inte lätt. Om jag råkar säga något på engelska till barnen svarar de mig på svenska iallafall. Skolan påverkar självklart Noëlle, och det är svårt att hänga med och hjälpa till med vokabulären på svenska när vi inte gör de sakerna på svenska, som att gå i skolan exempelvis. Jag vet ju själv att jag har en större engelsk vokabulär inom de områden jag har upplevt i USA, som att föda barn, köpa och sälja hus, husvagna, osv.

   Kul att du inte hör någon brytning. Jag brukar inte tycka att jag hör det, men sen när jag går tillbaka och tittar på filmer som är nåt år gamla så hör jag det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *