|   1 095   3     16
  Vardag

Idag var det dags för tandläkaren igen. Allt såg bra ut, tandläkaren frågade om vi använder tandtråd varje dag, och jag svarade att det är lite sisådär med just tandtråden… Hon sa att då kan det hända att det finns hål mellan kindtänderna som inte hon kan se och föreslog röntgen på Noëlle. Så vi röntgade Noëlle och då har hon tre små jävla hål mellan kindtänderna!!

Alltså, jag minns inte att man höll på med tandtråd på barn när jag var liten. Men det ska man alltså göra och vi har slarvat med det. Borsta tänderna gör vi, men det hjälper ju alltså inte mellan tänderna! Känner mig så jävla hemsk. Det är små hål, och det är plastfyllning som inte ens kommer att synas, men ändå. Hon är ju livrädd nu.
De använder lustgas och grejer, så det är väl bra. Härlig räkning på 460 dollar… Så nu är det borsta tänderna efter VARJE ättillfälle och tandtråd varje kväll som gäller!!

160205b

 

160205a

 

3
 1 095   3     16

16 svar på Världens sämsta föräldrar

 1. Mamma skriver:

  Usch, stackars lilla stumpan!

  Det här med tandhygienister, tandtråd, tandpetare osv. är ju ett relativt nytt påfund. Inte var det någon som talade om det när du och dina bröder var små. Det hade säkert besparat er en del obehagliga upplevelser hos tandläkaren om det hade funnits då.

  Så … det är nog inte bara du som känner dig som en dålig förälder.

 2. Anna-Lena skriver:

  Trist med hål även om de är små.
  I Sverige rekommenderar man inte tandtråd förrän ”barnen” blir stora, d.v.s. att de kan hantera tandtråden helt själv.
  Däremot munskölj, Dentan 0,2% eller liknande.

 3. Elin skriver:

  Minns inte ens att man lagade håll i mjölktänderna?

 4. Anna, Gbg skriver:

  I Sverige har man ju flourskölj & flourlackning i skolan (i alla fall i den kommun där vi bor), det tror jag hjälper väldigt mycket för en god tandhygien. Vi kör inte tandtråd till våra barn, tycker det verkar vara väldigt svårt att sköta på ett barn. Däremot kan man ju uppmuntra att köra med egen flourskölj hemma om man har behov av det.

  Jag är själv helt manisk vad gäller mina tänder! Kör tandtråd morgon & kväll alla tänder och flourskölj innan jag går och lägger mig. Är snart 39 och lagade mitt första hål för 2 månader sedan :-)

 5. Malin skriver:

  Anna-lena? här rekommenderas visst tandtråd till barn. givetvis får de inte själva hantera tandtrådsbygeln, det gör föräldrarna – precis som med tandborsten. Rutinerna hos oss är tandtråd, eltandborste och flux. En rutin som sitter där.

  Tänker man efter så kan man ju själv räkna ut att barnen ska tandtråda. Varför gör vuxna det? Ser man att det är tätt mellan innertänderna måste man använda tandtråda. Det är ju olika mellan olika barn.
  Att tandborsta direkt efter varje måltid är inte att föredra.
  Nu är det ju ”bara” mjölktänder, de tappas så småningom.

  • Mysmasken skriver:

   Varför är det inte att föredra att borsta efter måltiden?

   • Nora skriver:

    Att borsta efter måltid kan istället förstöra tänderna. Vid måltid går pH ner, vilket kan göra att emaljen luckras upp något. (demineraliseras) Om du då borstar tänderna kommer du att sakta men säkert borsta på den uppluckrade ytan. Om du borstat tänderna med fluor sker en remineralisering med fluoret. Bättre att tigga xylitol- eller sockerfria tuggummin. Dessa återställer pH i munnen. Om du är orolig finns det i Sverige fluortabletter för barn, dessa kan barnen ära efter måltid. Dock skulle jag konsultera tandläkare eller tandhygienist först.

 6. Malin skriver:

  Jag åt flourtabletter när jag var liten.. Hjälpte inte det minsta, hålen kom ändå. Fick rotfylla en tand på gymnasiet till och med.

  Mamma berättade en liten ”rolig” sak. Hon har alltid varit supernoga med sina tänder, borstat och använt tandtråd och sådär medan hennes lillasyster knappt borstade tänderna. Lillsyrran har inte haft ett enda hål i hela sitt liv men mamma däremot hon har lagningar och fyllningar i varenda tand!

  Någon som har något bra tips på hur man får en drygt tvåårig kille att borsta tänderna? Har provat allt och det enda han gör är att bita fast tandborsten. Stoppar jag in fingrarna så biter han hårt i dom. Köpte en eltandborste innan jul och den fungerar enstaka dagar och självklart får jag inte ta alla tänder.. Blir galen :)

  • Mysmasken skriver:

   Med alla tre har jag använt omvänd psykologi redan runt 2-årsåldern. De tror att det är ett privilegium att borsta tänderna. Så fort de visat motstånd har jag sagt ”okej, då får du inte borsta tänderna få”, och gått iväg med tandborsten. Har funkat på alla tre, de kommer de springandes och vill visst borsta 😉

   • Malin skriver:

    Han har faktiskt precis börjat gå på den varianten, i alla fall när det gäller att äta upp smörgåsarna. Eller om man säger att det är mammas smörgås och så lägger jag den närmare honom då slinker den ner fortare än fortast :) Nu råkar det ju vara så här att det här barnet är mer envist än mej vilket borde vara omöjligt men jag ska definitivt testa detta även på tandborstningen.

    • Mysmasken skriver:

     Ja, i den åldern funkar ju det där, och Noëlle och Milo har väl bett att få slippa nån gång, ”visst, om du vill h hål i tänderna så…” Och så börjar jag gå därifrån. Då ändrar de sig fort som attans 😉

 7. Viktoria skriver:

  Min dotter har småhål i mjölktänderna, de lagar inte dem men hon skall skölja med fluor så det inte blir värre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *