|   1 628   8     12
  Vardag

Happ. Så Noëlle grinade redan innan vi satte oss i bilen. Hon grät när hon satte sig i stolen och vred benen över kanten som för att glida av stolen. Tandläkaren kom in och sade att vi måste gå till en specialisttandläkare som söver. Really!? Hon sa ”I don’t work on moving targets”, och att om något skulle gå fel så skulle hon vara ansvarig. Stämningsglada USA! Woohoo.
Jag ba’: ”Men det var ju det vi skulle ha lustgasen till? För att hon ska slappna av?” Nej, tydligen skulle hon inte ens andas in lustgasen om hon grät. Suck.

Så vi blev hemskickade. Jag ringde till den dyra barntandläkaren här i Clermont, så nu ska vi dit 2:a mars och betala 1 600 kr för en ny-patient-undersökning med fyra röntgenbilder. Sen tar vi det därifrån. Receptionisten sade att folk ofta blir remitterade dit för att de ”behöver” sövning, men att de grejar det utan sövning för att hela stället är riktat mot barn och det är en trevlig atmosfär.
Jag undrade hur mycket det skulle kosta att söva, om det behövs, och det skulle jag få veta senare. Jag sa att jag ville veta nu, vad det kostar. Hon försvann, hämtade något papper och började läsa olika belopp som jag skulle betala i förväg till dem, i förväg till sövningsföretaget, osv. Till slut kom hon fram till att det skulle bli runt $2 600 (22 000 kr) . Det kommer uppenbarligen inte att hända.

Jag har bokat ny-patient-besöket, så får vi hoppas att de vill göra det…suck.

8
 1 628   8     12

12 svar på De gjorde inget

 1. Mamma skriver:

  Alltså, hallå … strunta i alltihop.

  Bespara Noelle denna fruktansvärda upplevelse. Den kommer tids nog!

  Avboka nästa tid hos tandläkaren!

  Tandläkarindustri med avkastning betackar jag mig för!

  Den dag tanden gör ont betalar jag gärna tandläkarkostnaden, bedövning, lustgas eller/och narkos.

  När jag var gravid med dig ville de dra alla mina visdomständer i Vero Beach, Florida. Jag har kvar alla mina visdomständer 34 år senare plus alla andra tänder i munnen.

  • Mysmasken skriver:

   Nej. Ser så många barn med kronor och silvertänder. Så långt vill jag inte att det går, så de får laga det här hålet.

  • Anna skriver:

   Håller helt med dig!
   Det finns ingen rimlig anledning att laga ett hål som sitter mellan kindtänderna på ett barn, i Sverige gör man det inte och vi har jättefina tänder.

   Mysmasken; Det är underbart att ni prioriterar barnens tänder men innan ni går vidare maila en svensk tandläkare och rådfråga för din dotters skull, inte ska hon utsättas för detta i onödan. Jag tror också att de tar chansen att dra in lite extra pengar när de hittar extra bra föräldrar som har barnens hälsa i fokus.

   • Mysmasken skriver:

    Ja, det är ju det som är problemet när sjukvården är helt privatiserad. Suck. Okej, ni säger alla nej, så jag ska väl se om jag kan fråga någon. Tack allihop.

 2. Viktoria skriver:

  Är det en tand som ändå skall tappas? Köp fluor och skölj med det morgon och kväll så håller sig det lilla hålet litet, så länge det är litet och inte växer bör hon inte få tandvärk.

  Har hon inga problem med det skulle jag som din mamma sa, hoppa över.

  Min dotter tappade ett av sina hål förra veckan :)

  Men det är ditt barn och du gör som du vill såklart.

  Och är det en tand som skall sitta kvar skulle jag också laga det.

  • Mysmasken skriver:

   Det är ett litet hål i tre av käktänderna. Hon har inte ens börjat tappa sina framtänder, och hålet är mellan de två bakersta käktänderna hon har. De syntes inte utan röntgen, så det är inte stort, men svåråtkomligt. De tänderna lär ju sitta kvar i många år till.

 3. Inger skriver:

  Nu vet jag inte hur stort hålen är, men utgår från att de är små som du skriver. Isåfall skulle jag se till att tandtråda barnet dagligen, fluxa och vara allmänt noga med tandborstning. Beställ tid om ett halvår – trekvarts år för nya röntgenbilder och jämför hålens storlek. Har de tilltagit i storlek så laga, är de kvar i samma storlek så finns det ingen anledning att laga.
  Är de däremot redan nu ”större” hål, så laga! Att låta dem växa till och ge tandvärk med utdragning, det vill man bespara sina tandläkarrädda barn!

  /tandläkarhustru =)

 4. ninaerica skriver:

  Jag har inte varit till tandläkaren på måååånga år, har bara inte blivit av. Var väl ca 15 år sen de hittade ett litet hål mellan två tänder, men sa att de inte skulle göra något. Ibland gör det lite ont, men inte som tandvärk utan det blir mer som huvudvärk som.känns ner i tanden (låter konstigt jag vet). Men om jag är noga med tandtråd och att borsta där så känner jag inte av det alls.

 5. Dixie skriver:

  Klart att ett hål som kan lagas, ska lagas på en sexåring. Hon kan få ont, hon kan behöva dra ut tanden inget av det vill man väl sina barn? Mjölktänder håller plats åt dom riktiga tänderna och försvinner mjölktanden är risken ökad att det blir väldigt trångt för den riktiga tanden = tandställning för att fixa till.
  Näe. Bra beslut av dom att inte försöka något på henne utan skicka vidare. Hoppas att ni får bra inskolning och hon kan laga utan att sövas (herregud! Söva för att laga ett hål?!), det går att laga smärtfritt och det är ytterst få (friska) barn som inte klarar det efter en lugn och trygg inskolning.
  Lycka till och BRA att ni ändå vill laga trots att det kostar <3

  • Mysmasken skriver:

   Så typiskt USA. Jag tyckte att hon väl kunde försöka med lustgasen? Men näe…allt för att folk ska stämma för allt hela tiden. Som att Noëlle typ skulle rycka till och bli borrad i tandköttet och börja blöda, då skulle jag springa och stämma tandläkaren och hon förlora sin licens. Typ. USA i ett nötskal.

 6. Louise skriver:

  Men sa du inte först att det som sagt var en mjölktand? Och att man ofta inte lagar det i Sverige väl..? Antar att det kanske är pga att svensk tandvård då betalas av skattepengar, då lagas det viktiga men inte saker som inte spelar så stor roll. Men att i USA vill de säkert tjäna pengar på allt, så klart de ska fixa absolut minsta lilla… Så jag håller nog med flera andra, det här kanske inte är så viktigt? Pick your battles, och det här verkar vara ett dyrt ett. Var noga med tandhygienen annars typ.

 7. Dixie skriver:

  Till alla som säger att man inte ska laga mjölktänder/mjölktänder i Sverige:
  Jo, mjölktänder lagas visst i Sverige när det handlar om tänder som ska sitta många år till. Men man lagar kanske inte en tand som ska tappas inom 2år. Utan att veta exakt vilken tand det är gissar jag att Noelle bör ha den 5-6år till om naturen fick bestämma.
  Hade det varit i Sverige, och hos en vettig tandläkare, hade Noelle fått komma på inskolning en, kanske två, gånger och sen hade tanden lagats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *