|   2 200   19     17
  Uncategorized

Skrytvarning…tänk så svensk jag är ändå, att lilla Jante sitter där på axeln och ger mig skuldkänslor när jag vill skryta över barnen. Anyways, here goes:

Noëlle älskar ju matematik och sitter redan och adderar tusental, typ 5674+7651 utan problem, och multiplicerar höga tal. Vi körde råttfällan häromdagen, där är den största pjäsen värd 15. Hon räknar sina poäng och jag hör: ”30, 60…120.” What? Ungen är nyss fyllda 6 år. Så pass illa faktiskt att hennes kompis Tempe ville lära sig multiplikation så att hon skulle kunna leka med Noëlle =/ Haha, min dotter den där. Hon tycker att det är jättekul att sitta och kludda matematiktal på papper…

Så idag satt hon med en enkel subtraktionsläxa, typ 4-3 och sådär varpå hon säger: ”Om det hade stått 3-4 istället hade det blivit ‘negativt 1’.” Say what!? Jag undrade var hon hade lärt sig det? Hon förklarade det för mig:
De har ett beteendesystem i skolan där de får olika poäng under dagen för bra och dåliga val de gör, de börjar på noll, som är grön, om man får 4 poäng får man blå, vilket är extremt bra, men man kan även få gul eller värst – röd. Så tydligen om man gör ett dåligt val och går under noll, då har barnen lärt sig att de är nere på minus (negative på engelska). ”Om man får negative 1 är man på gul”, förklarade hon. Fan vad bra!

Var ändå tvungen att testa henne så jag frågade vad 2-4 var och det visste hon utan problem.
Jag säger det då. Hon vill bli astronaut eller ingenjör säger hon. Tuta och kör! 😉

19
 2 200   19     17
   ,

17 svar på Noëlle och matematik

 1. Helena skriver:

  Klart man ska skryta om sina barn! Det är ju det bästa man gjort och de är ju de bästa i hela världen oavsett vad det handlar om :-)
  Vad duktig hon är Noëlle! Klarar ju matte bättre än mig, haha!

  • Mysmasken skriver:

   Ja, här är mentaliteten så, här skryts det så förbenat, här är alla barn guds gåva till världen, typ. Lite fööör mycket 😉

 2. Emma skriver:

  Åh vad kul att hon tycker det är så kul med matte! Önskar att jag också tyckt det när jag gick i skolan, det var först matte C som det blev kul… Men inte har jag någon talang för det :p brukade ”glömma” mina läxor i skolan hehe. Ser fram emot att följa Noëlles resa med att bli astronaut… Får hon låna med sig en kamera sen? 😁😊

 3. Anna, Gbg skriver:

  Vad kul att hon gillar matte och att hon har fallenhet för det, då brukar man komma långt i livet :-) Klart man ska vara stolt över sina barn!

 4. Mamma skriver:

  Äpplet faller inte så långt från trädet :)

  Jag lärde dig att spela schack när du var fyra-fem år, på samma sätt som min farfar lärde mig i den åldern.

  Det är så intressant och spännande att få vara med och uppleva hur allt går igen.

  Noëlle är långt, långt i framkant, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att även du och jag var långt före de andra i den åldern, som vi diskuterade när jag var hos er.

  Det gäller att föräldrar och andra vuxna runt vetgiriga barn har förmåga att möta dem och hjälpa dem att utvecklas på deras nivå istället för att de skall hållas nere på en ”normal” nivå som sker i svenska skolan.

  Jag älskar att se hur du låter Noëlle få växa i sin egen takt. Hon vill ju veta och då skall hon så klart få fortsätta. Jag känner vuxna i 60-årsåldern som fortfarande inte kan tänka i negativa tal.

  Kan du inte lägga upp och visa det nya matematiska tänket som de håller på att implementera i er skola. Jag tycker att det är jättespännande hur de bryter ner talen och att barnen får lära sig två sätt att tänka samtidigt som de får välja vilket av sättet de föredrar.

  I den svenska skolan har de knappt börjat lära sig att skriva siffror och bokstäver i Noëlles ålder.

  • Mysmasken skriver:

   Önskar dock att de fick vara barn lite längre här också…

   • Mamma skriver:

    Å andra sidan leker barn i USA mycket längre upp i åldrarna på fritiden. När flickor i Sverige sminkar sig och går i minikopior av tonårstjejers kläder och rör sig på ett utmanande sätt redan vid tioårsåldern, springer motsvarande tioåriga amerikanska flickor runt och leker kurragömma och kull på lekplatserna i Florida.

    Jag vet inte vad som är bäst.

    De amerikanska barnen kanske behåller sin ”barnslighet” på fritiden på grund av den hårda disciplinen och krävande studietakten i skolan.

 5. Emma skriver:

  Wow! Hon är så smart (: Jag har alltid haft halvsvårt för matte, så jag känner mest att det är så himla skönt för henne att hon antagligen aldrig behöver kämpa särskilt med den.

 6. Gunilla skriver:

  Himlars vad hon är duktig! :) Jag hade dåliga lärare i matte, så för mig är det helt kört tyvärr. :(

 7. Malin skriver:

  Vad grym hon är!
  Hur häftigt som helst att kunna allt det där redan vid 6 års ålder.

 8. Annika K skriver:

  Klart du ska skryta! :)
  Hon är kanonduktig :)
  Hoppas de kan möta hennes vilja att lära i skolan också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *