|   1 393   3     20
  Livet i exil | Vardag

Beställde dessa fodral från Kina. Mycket nöjd =) Noëlle fick rosa, Milo fick grön och Nicolas blå. Jag tog orange och Greg fick bruna.
Tre stycken är tomma…Greg måste ansöka om medborgarskap här och jag måste ansöka om kanadensiskt till pojkarna. Skäms att jag inte har gjort det än. Skrev precis ut ansökningarna…
Vi försökte ju fixa pass när vi var i Kanada senast, men det var inte bara att gå in fixa som i Sverige utan man måste först ansöka om ”Bevis om medborgarskap”… Sen blev det aldrig av =/

Men nu ska jag allt fixa det! Sen var det nåt bök med att förnya mitt franska, minns inte vad, något med att jag behövde pappas födelsebevis eller nåt? Skitirriterande. Sen har både mitt och Noëlles svenska pass gått ut, det får jag fixa i sommar. Och Noëlles kanadensiska har också gått ut. Usch vad kass jag är. Ska få ordning på det här nu!!

Kostar så satans mycket bara, varenda pass kostar en tusenlapp, att ansöka om medborgarskap kostar flera tusen…

160507a

3
 1 393   3     20
  

20 svar på Färgkodade pass

 1. Johanna skriver:

  Ja fixa pass är varken lätt eller billigt. Här i Sverige har det blivit sådan kaos, att man måste tidsboka. Problemet är att tidsbokningen kan bara göras max 2 månader innan och där är alla tider slut. Helt omöjligt att få till en tid. Jag hade tur att hitta en tid i juni. Bokade min i april. :/

  • Mysmasken skriver:

   Åh nej!? Måste boka nu då!!! Sist gick vi bara in…

   • Johanna skriver:

    Finns ju några ställen där man ännu kan göra det, men många ställen är bara bokning. Hela Skåne måste man boka tex. Så kolla på polisen.se för att vara säkra.

 2. Emma skriver:

  Oj oj oj vad många pass 😧 Men super smart med färgerna så man vet vems det är och inte behöver bläddra i alla.
  Jag har fullt upp med att hålla kolla på ett pass och med att förnya osv. Tidsbokning krävs inte överallt i svergie. Jag gick bara dit och fick vänta kanske en timme för det var en del folk där men sen så tog det bara ett par minuter och 350kr tror jag det var så var det klart.

  Hoppas det varit en trevlig helg än så länge

 3. madde skriver:

  Kontrollera även om du behöver med dig papper med dig från det landet ni bor i. Nu har jag inte koll på vilket nummer men din mamma bor ju i sverige så hon ringer 114 14 begär växeln i talsvaret och sen att hon vill prata med pass så berättar de exakt vilka papper som behövs. Vet också att det kan va svårt att få tider för ansökan som de tidigare har berättat. Kolla i tid! Om det är svårt att få tider i det län du ska till, kolla då angränsande län och be dem sen om att få hämta ut dem där du vill😃

  • Mysmasken skriver:

   Ska kolla. Tror inte man behöver nåt speciellt när man bars förnyar.

   • madde skriver:

    Kan kolla på jobbet imorgon men jag vet att om man inte är folkbokförd i sverige så kan ett speciellt papper behövas. Ni får ju helt nya pass, de gamla kan ej förnyas.

 4. Viktoria skriver:

  Vi gick in och fixade pass samtidigt som min man plockade ut sitt.
  Inga problem men det var iof i Åmål på polisen. Kanske är krångligare när man inte bor i landet, vet inte.
  Hur många olika pass får man ha? Alltså från hur många olika länder?

  • Mysmasken skriver:

   Nej, så länge man bara förnyar är det samma regler.
   Hur många man kan ha beror på landet man ansöker, men eftersom vi alla är födda med våra nationaliteter har vi inte behövt ge upp några. Förut kunde man inte få amerikanskt om man inte gav upp dit gamla, men nu får man det, så Greg kan behålla sitt kanadensiska.

 5. Maria skriver:

  Jag tycker det är jättebra med tidsbokningen, innan kunde man fa sitta i evigheter och vänta. Nu gar man dit till sin tid och är färdig pa ngr minuter.

  https://polisen.se/Service/Blanketter/Pass/Vanliga-blanketter/Passbilaga—underarig-vardnadshavares-medgivande/

  Glöm in det här pappret, det är viktigt och eftersom Greg inte är svensk medborgare maste det bevittnas av en utomstaende (tex din mamma).

  • Mysmasken skriver:

   Borde inte hon vara jävig?

   • Maria skriver:

    Egentligen borde hon väl vara det men det var ok att min pappa skrev pa för min dotter när hon fick sitt första pass.

    Vart har du köpt dom fina fodralen. Även om vi har valt att barnen bara har österrikiska pass (fast dom är svenska medborgare ocksa) sa blir det manga pass i ladan att halla reda pa.

    • Mysmasken skriver:

     Wish.com :) Saker direkt från Kina till billigt pris. Kan sitta där och kika i timmar, haha.

  • Mysmasken skriver:

   Tack för länken. Lika bra att boka, eftersom vi bara har ett tvåveckorsspann medan han är där.

 6. Ewa skriver:

  Vi har inget kanadensiskt till Juno. Hon reser på sitt svenska. Känns skönt att slippa ha flera… Men nästa år ändrar de reglerna i Kanada, så då måste hon ha ett pass eftersom hon är medborgare. :(

 7. ninaerica skriver:

  Varför har ni pass för alla era nationaliteter? Såg någon kommentar om att man måste ha kanadensiskt pass om man ska resa dit, men vad är det för olika regler i de olika länderna?
  Jag är finsk och svensk medborgare (blev svensk förra året) och behöver snart nytt pass och då får det bli svenskt. Ser ingen orsak till att jag behöver båda.

  • Mysmasken skriver:

   Jag har en massa anledningar 😀
   Först som du säger så ska man ju resa ut och in på respektive lands pass om man är medborgare. Vi lämnar således USA med amerikanska pass och anländer till Sverige med våra svenska pass.

   Amerikanska till Greg: Just nu har han bara Green Card och måste vistas i USA 6 av 12 månader. Om vi skulle få för oss att flytta till Sverige i två år förlorar han alltså sitt Green Card. Om vi ansöker om medborgarskap istället så kan han komma och gå som han vill resten av livet, som oss andra.
   Mitt franska: Det gick ut 2006 och jag har inte brytt mig om att förnya. Ett EU-pass, är ett EU-pass, är ett EU-pass, och jag har ett svenskt.

   Våra svenska: Återigen är det att föredra att resa in och ut ur Sverige med de svenska passen. De svenska passen ger mina barn tillgång till hela Europa i framtiden, så det är något jag verkligen månar om att de ska få behålla. När de är mellan 18-20 måste de kunna visa upp starka anknytningar till Sverige för att behålla sina medborgarskap. Att ha förnyat passen var femte år, besökt Sverige varje år och ha familj där är sådant som bidrar.
   Jag är också en ganska spontan person, så i höst kanske jag får för mig att vi ska flytta till Sverige, who knows!? Då är det bara att dra, alla är de medborgare de ska vara, osv. Haha.

   Kanadensiska: Återigen ett helt nytt land barnen får tillgång. Med detta och det amerikanska har de tillgång till hela Nordamerika, perfekt! Tyvärr är det mer komplicerat för Nicolas och Milo som måste ansöka om bevis om medborgarskap innan vi ens kan ansöka om medborgarskap. Det är det jag håller på med just nu. Jag vill öppna så många dörrar som möjligt för barnen, eftersom jag vet med viss säkerhet att de inte kommer att nöja sig med att sitta stilla på ett och samma ställe hela livet. Har man väl fått smak på att utforska världen och flytta runt, då är det inte mycket som kan hålla en fast särskilt länge. Dessutom är det lättare för mig att återuppliva mitt temporary residency i Kanada när jag har tre barn OCH make som är kanadensare, så om jag och maken i framtiden vill flytta dit, hjälper det såklart att barnen redan är medborgare och har sina pass.

   Det är också mycket mer komplicerat att förnya ett pass som gick ut för 5-10 år sen (som mitt franska) än ett som inte löpt ut än, så det är bäst för oss att hålla alla uppdaterade :)

   Typ så.

 8. Malin skriver:

  Tråkigt nog har de kortat ned giltighetstiden för pass till barn under 12 år, från 5 till 3 år 👎🏻

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *