|   698   25     16
  Tyckmycken | Vardag

Har med avsikt låtit bli att skriva om det här på bloggen i ett år, men you know what? Fuck it. Jag vet att det finns de som kommer att tycka att jag braggar, försöker hävda mig, jadda jadda, men det skiter jag i nu. Förstår inte varför intelligens ska vara något hyscha om och skämmas över medan den som är fysiskt lagd och är duktig på tennis, eller lång och duktig på basket, där minsann får det skrytas, och de får vara med i lag och klubbar. Fuck the stigma.

Den som har hängt här ett tag vet att jag är med i Mensa. Jag har nämnt det vid ett par tillfällen. Jag har alltid känt mig lite udda/konstig/annorlunda så när jag var i 18-årsåldern eller något gick jag till Mensa och skrev deras prov. Jag fick alla rätt och resultat ”135+ och uppåt”. Inget exakt besked, men 99% percentilen.

Förra våren, när Noëlle var 7 år, testades de i skolan. Jag hade inte så bra koll och det kom aldrig hem något besked, så jag tänkte att det kanske inte hade gått så bra. Jag har ju vetat länge att hon är sjukt intelligent, men det kan ju vara svårt att skriva ett IQ-prov när man är 7 år gammal tänkte jag. Sommaren kom och gick och när vi kom hem från Sverige och jag skulle skriva in Noëlle i skolan frågade jag i receptionen om de någonsin fått något resultat på det där.

De plockade fram det och ungen ligger i 99+ percentilen med ett resultat på 147. Ritade dit ett kryss ungefär där hon ligger, way utanför skalan. Klart som fan att jag blev stolt!? Men intelligens får man inte skryta om. Tabu. Fult. Fuck it.

Jag ser så mycket av mig själv i Noëlle och det här enkla lilla provet har hjälpt både mig och Greg att förstå henne lite bättre. Jag har hela mitt liv kämpat med empati till exempel, och det är uppenbart att Noëlle också kämpar med det. Sådana grejer.

Joråmensåatt, kravet för att vara med i Mensa (som är en förening för människor med hög IQ) är att man har en IQ på 132 eller högre…och med det provet de ger i skolan kvalade hon enkelt in. Jag har aldrig varit aktiv medlem, men när jag anmälde Noëlle fick jag ett mejl om att de skulle ha en träff i Orlando helgen som var, så då beslutade jag mig för att gräva fram mitt medlemskap som legat och dammat i nästan 20 år.

Jag frågade Noëlle om vi skulle åka fram och tillbaka, eftersom det bara är 40 minuter till Orlando, men hon ville så hemskt gärna bo på hotell med mig, så vi gjorde en tjejhelg av det. Helt underbart! Det var aktiviteter hela helgen. Jag fick motstånd på grejer, alltså…bara det, så härligt. Det var turneringar och det var spel och pussel och talare och mat och…

Min favorit var helt klart Lego-bygge på tid. I hela mitt liv har jag önskat någon slags tävling i Lego, antingen att man bygger i blindo, eller att man bara får se bilden och sen ska försöka bygga lika, eller bara får titta på instruktionerna i tre minuter, osv. Den här versionen var att man skulle ha en partner. Ena personen skulle läsa instruktionerna för partnern som skulle bygga skapelsen dold bakom en skokartong. Himmelriket alltså!

Sudoku i tre nivåer på tid var också en favorit. Det var intressant att tala med folk om deras liv, tala med sådana om vuxit upp på Mensa-samlingar sedan barnsben och fortfarande älskar det.

Hon som håller i Orlando-eventet har en 6-åring och en 3-åring, så Noëlle hade fullt upp. Det var också andra barn där, men Noëlle var den yngsta Mensa-medlemmen. Vi spelade spel tillsammans, hon och 6-åringen utforskade hotellet, de badade, de lekte. En underbar helg bara jag och Noëlle <3

Föreningen i Tampa har träff i maj, vi kanske åker dit då, får se.

180130h
Noëlles prov, satte dit ett rött kryss där hon typ skulle hamna, way utanför skalan.

180130a
För att hon är sjukt cool min tjej.

180130b
Vårt hotellrum.

180130c
Hon och kompisen Marley. Hon har lätt att skaffa vänner.

180130d
Barnen fick bygga ballongskapelser, fast denna hade någon vuxen gjort.

180130e
De spelade spel också.

180130f
Deras egna skapelse.

25
 698   25     16
   ,

16 svar på Mensa, IQ och annat

 1. Annika K skriver:

  För mig är det självklart att man ska kunna vara stolt för det.
  Ni är hur coola som helst både du o Noelle

 2. Gunilla skriver:

  Grattis, klart att man skryta när det går bra!! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

 3. Cathrine skriver:

  Klart du ska vara stolt! Både över dig själv och Noelle!
  Så kul att göra en tjej helg av eventet och kunna dela det det med henne! Låter härligt!

 4. Mamma skriver:

  Det är väl klart att du måste få skryta över finaste lilla Noëlle <3

 5. Sonja skriver:

  Vad härligt det låter med tjejhelg och så spännande för er båda. Tack för att du delar med dig och vilket fint stöd Noëlle har i dig. Klart du ska vara stolt 😉

 6. Anna, Gbg skriver:

  Vad kul att du skrev om detta! Vi har precis testat vår son (8 år) via skolan och han ligger också på 147! Anpassar skolan i USA ngt efter hennes IQ? Vi kämpar på med det här nu hemma i Sverige men det är inte helt lätt då det inte finns så mycket utveckling kring barn mes hög IQ. Han är mer stämplad som ett problembarn för att han lär sig saker på ett annat sätt än andra barn…. Lite typiskt svenskt så där när man inte är lagom!!!

  • Mysmasken skriver:

   Vad kul! Grattis 😀 Njae, det finns ”gifted” program, men Noëlle är inte direkt ambitiös, hon gillar inte att göra läxor, läsa, osv, hon är ”bara” medfött intelligent… Kan du ansöka till Mensa med det resultatet?

   • Anna, Gbg skriver:

    Skönt att höra att höra att hon inte är ambitiös 😂 det är inte min son heller, inte överdrivet i alla fall. Det är lite svårt med motivationen i skolan för han kan ju det mesta redan. I Sverige är det verkligen inte lätt med ett barn som sticker ut med högt IQ, resurserna sätta ju in på barn åt andra hållet, men önskar att det fanns större förståelse för barn som inte tänker som alla andra… Ja, han kan söka till Mensa men behöver då göra deras test, testet i skolan bestod av flera olika där han fått högt i allt han gjort. Han pappa är medlem i Mensa så det blir väl ett medlemsskap även för sonen, men tänker att det kan vänta tills han blir äldre.

    • Mysmasken skriver:

     Är du säker att det de gjorde i skolan inte är accepterat? Här har de en lista på ett 20-tal olika ”äkta” prov som är godkända :)

     • Anna, Gbg skriver:

      Det testet de gjort på honom heter WISC och består av flera olika delmoment. Vi har ju hans resultat på papper så man kan ju bara kolla med Mensa om det går att söka in på 😀

 7. Sara skriver:

  Har läst din blogg av och till i flera år och aldrig kommenterat, men nu kände jag att jag ville skriva en rad. Det är ju skitcoolt att Noelle är så otroligt intelligent, självklart ska ni vara stolta över det! Det är ju en enorm tillgång. Personligen beundrar jag människor med hög intelligens betydligt mer än någon som är bra på fysiska prestationer, det intresserar mig inte alls.

 8. Monnah skriver:

  Jag är ledsen över att vi inte kunde hjälpa Gustav när han var yngre. Han är inte testad, men det behöver inte testas något. Skolan var en plåga från fyran och uppåt. Har typ aldrig läst en läxa och ändå fått A i betyg. Inte utåtagerande, så då har man som elev minusprioritet. Eftersom vi har ett barn som är helt tvärtom och ett som är ”duktig flicka” har vi sett hur otroligt svårt det är att anpassa skolan till alla som inte bara är ”duktig flicka”. Just nu gör sonen ingenting. 21 år. Vill inte plugga, orkar inte riktigt ta sig an det faktum att man på universitetet antagligen måste STUDERA (han har latat hjärnan i många år nu och har ingen bra studieteknik eftersom han aldrig har behövt någon). Kanske hade en mensakompis varit något för honom då han var yngre. Skäms aldrig för Noëlles snabbtänkthet! Låt henne briljera, men var också uppmärksam på att hon kanske har utmaningar inom andra områden. Intelligens gör inte automatiskt att man fixar allt man behöver här i livet. Stor kram till er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *